TÜSİAD'dan özür talebi: 'Koç talep etti, Evren uyguladı...'

01 Nisan 2012 18:44  

 

TÜSİAD'dan özür talebi: 'Koç talep etti, Evren uyguladı...'

"Diyarbakır zindanı, bir daha asla!", "İşkenceciler yargılansın" pankartları açan, "Hepimiz Davacıyız /Evren Yetmez inisiyatifi" katılımcıları, "Evren yetmez, tüm darbeciler yargılansın" sloganları eşliğinde, 12 Eylül darbesinin baş destekçilerinden olan ve kamuoyunda patronlar kulübü olarak anılan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)'a yürüdü. 31 Mart Cumartesi günü İstanbul'da, gerçekleştirilen yürüyüşte, protestocular, TÜSİAD'ın önüne bir çift asker postalı bıraktı ve darbe destekçilikleri nedeniyle TÜSİAD'ın toplumdan özür dilemesini talep etti.

Protestocular, 4 Nisan'da Ankara'da buluşma çağrısı yaptı. TÜSİAD önünde konuşan sanatçı Zeynep Tanbay; "asker postallarını TÜSİAD'a bırakıyoruz. Bugün bizimle ne ilgisi var derlerse, en azından babaları adına özür dilemelerini bekliyoruz" dedi.

Ermenice, Kürtçe ve Türkçe dövizler taşıyan göstericiler, İstanbul, Taksim meydanından Tepebaşı'ndaki TÜSİAD binasına yürüyen darbe karşıtları Beyoğlu'nda gösteriyi izileyen halk tarafından alkışlarla karşılandı.

İstiklal caddesi boyunca "Darbeci Evren hesap verecek", "Darbeci TÜSİAD hesap verecek", "12 Eylül, 28 Şubat, 12 Mart, 27 Mayıs, 27 Nisan, bir daha asla!", "Katil Evren", "Evren yetmez, TÜSİAD, tüm darbeciler yargılanacak", "Dağıtılacak dağıtılacak Ergenekon dağıtılacak" sloganları atıldı. Darbeciler düdüklerle, alkışlarla, ıslıklarla protesto edildi.

TÜSİAD önünde yapılan açıklamayı okuyan sanatçı Zeynep Tanbay; "Evren'in eski bir cumhurbaşkanı ve bir ressam olarak değil, eline yüzlerce insanın kanı bulaşan bir diktatör olduğu fikrinin yaygınlaşması ve darbeye destek verenlerin açığa çıkması, ve onların da teker teker yargılanmaya başlaması, Evren ve Şahinkaya'nın yargılanması sürecinin en büyük kazanımı olacaktır. Bu yüzden bu asker postallarını TÜSİAD'a bırakıyoruz. Bugün bizimle ne ilgisi var derlerse, en azından babaları adına özür dilemelerini bekliyoruz" dedi.

Yapılan açıklamaya göre; 'Evren yetmez, tüm darbeciler yargılansın' talebinde bulunanlar 4 Nisan sabahı Saat: 10.00'da Ankara'da Kurtuluş'ta buluşup, buradan 12 Eylül davasının görüleceği Ankara Adliyesi'ne yürüyecek.


"KOÇ TALEP ETTİ, EVREN UYGULADI..."

TÜSİAD önünde, sanatçı Zeynep Tanbay tarafından okunan açıklama şöyle:

"Dört gün sonra 4 Nisan'da diktatör Kenan Evren ve diğer darbeci Tahsin Şahinkaya'nın mahkemesi başlayacak. 12 Eylül darbesinin en sorumlu isimleri yargı önüne çıkıyor nihayet.

Aradan 30 yıl geçmiş olması, yüreklerimizi yumuşatmadı. Yumuşaması için unutmamız gerekirdi.

Ama unutmadık. Hem unutmadık, hem de unutturmadılar.

Nasıl unutabiliriz ki, Diyarbakır zindanlarından yükselen işkence seslerini?

Nasıl unutabiliriz ki Erdal Eren'in Kenan Evren'in özel girişimiyle asılmasını?

Necdet Adalı'yı, darbeden sonra işkencede öldürülen 171 kişiyi. 650 bin kişinin gözaltına alınmasını, 300 kişinin ölümündeki kuşkuları, 30 bin kişinin sakıncalı bulunarak işten atılmasını, 14 bin kişinin vatandaşlıktan çıkartılmasını, 30 bin kişinin sürgünde yaşamak zorunda bırakılmasını nasıl unutabiliriz?

Unutmadık! Hiç unutmadık hem de.

Kapatılan sendikaları, partileri, gazeteleri, meclisin kapısına askerler tarafından kilit vurulmasını hiç ama hiç unutmadık.

12 Eylül darbesinin yarattığı iklim, ırkçılık, Ermeni ve azınlık düşmanlığı, Kürt düşmanlığı, halkı aşağılayan statükocu kibir, orduya verdiği sarsılmaz güvenin üzerinde yükselen Ergenekonculuk, toplumu yukardan aşağı biçimlendirme konusundaki utanmaz toplum mühendisliği, 12 Eylül'den sonra toplumsal yaşamın tüm alanlarında kendisini her fırsatta gösterdi.

» Anayasa, 12 Eylülle biçimlendi!

» Eğitim 12 Eylülle biçimlendi.

» Siyaset 12 Eylülle biçimlendi.

» İşçi hakları 12 Eylüle biçimlendi.

» Kürt sorunu 12 Eylülle biçimlendi.

» Siyasi cinayetler geleneği, darbecilik, 12 Eylülle biçimlendi.

28 Şubat darbesi de 27 Nisan muhtırası da gücünü 12 Eylül'ün kudretli darbecilerinden alındı. Darbe yapanların yargılanmadığı vesayet rejimi, 1980'lerden Hrant Dink'e kadar sayısız siyasi cinayetin işlendiği iklimi yarattı.

Unutmadık ve şimdi, tüm zamanaşımı palavralarına rağmen, kudretli generaller yargılanıyor. Biz 12 Eylül'ün sadece birkaç askerin işi olmadığını biliyoruz.

Bu yüzden 'Evren Yetmez' diyoruz ve bu yüzden buradayız.

Biliyoruz ki TÜSİAD üyesi Koç grubunun kurucusu, darbeden sonra Kenan Evren'e desteğini sunduğu bir mektup yazdı. Koç, mektupta, 'Yakalanan anarşistlerin ve suçluların mahkemeleri uzatılmamalı ve cezaları süratle verilmelidir. Polis teşkilatını teçhiz edecek ve kuvvetlendirecek imkanlar genişletilmeli, gerekli kanunlar bir an önce çıkarılmalıdır' diyor. Evren aynısını yaptı. Bir süre sonra idamlar başladı.

Koç, Evren'e mektubunda, 'Komünist Parti'nin, solcu örgütlerin, Kürtlerin, Ermenilerin, birtakım politikacıların kötü niyetli teşebbüslerini devam ettirecekleri muhakkaktır. Bunlara karşı uyanık olunmalı ve teşebbüsleri muhakkak engellenmelidir' diyor. Kürtler, Ermeniler, solcular üzerinde şiddet Kenan Evren tarafından büyük bir şevkle uygulandı.

Sadece Koç değil, 1980'lerde sermaye grupları askeri darbeyi canı gönülden alkışladı. Dönemin Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu başkanı Halit Narin, darbeyi, "20 yıl işçiler güldü biz ağladık, şimdi gülme sırası bizde" diyerek alkışladı.

İdamlara, sendikaların kapatılmasına, ırkçılığın yaygınlaşmasına, Kürt düşmanlığına, Diyarbakır zindanlarındaki işkencelere, sendikaların kapatılmasına, gülme sırasının kendilerine gelmesi açısından bakanların insanlık sınavında sınıfta kaldıkları çok açık.

Biz, gülme sırası bize geldi diyemiyoruz.

Ortada gülünecek bir durum yok!

Ortada bir askeri darbenin sorumlularıyla ve darbeci gelenekle hesaplaşmak için kendi mücadelemizle yarattığımız bir fırsat var!

Kenan Evren'in yargılanmasının zaman aşımıyla engelleneceğini iddia edenler komik duruma düştü. Evren yargılanıyor!

Biz intikam için değil, bir daha hiçbir darbe girişimi hiçbir askerin kafasında cirit atmasın diye buradayız.

Bir daha hiçbir "sivil" hiçbir askeri darbe yapma konusunda teşvik etmesin diye buradayız.

Evren çok yaşlı olabilir. Erdal Eren de çok gençti.

Evren'in eski bir cumhurbaşkanı ve bir ressam olarak değil, eline yüzlerce insanın kanı bulaşan bir diktatör olduğu fikrinin yaygınlaşması ve darbeye destek verenlerin açığa çıkması, ve onların da teker teker yargılanmaya başlaması, Evren ve Şahinkaya'nın yargılanması sürecinin en büyük kazanımı olacaktır.

Bu yüzden bu asker postallarını TÜSİAD'a bırakıyoruz. Bugün bizimle ne ilgisi var derlerse, en azından babaları adına özür dilemelerini bekliyoruz..."



» VİDEO: Zeynep Tanbay- TÜSİAD önünde açıklama. 31 Mart 2012

Sesonline.net

Son Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2012 18:46

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0