Türkiye'den et fiyatı rekoru...

07 Şubat 2010 21:55  

 

Türkiye'den et fiyatı rekoru...

Son dönemde yaşanan artışlar nedeniyle Türk tüketicisi etin kilosunu 16 dolara tüketiyor.Türkiye’den sonra en pahalı eti 7 dolarla Almanya yerken, Brezilya’da kilosu 2 dolardan satılıyor...

Özellikle son 4 ayda kırmızı et fiyatları Türkiye’de tırmanışa geçti. Geçen yıl ortalama 16 liradan satılan kemiksiz etin fiyatı 24 liraya (16 dolar) yükseldi. Türkiye bu fiyatla benzinden sonra da ette de dünyanın en pahalı tüketimini gerçekleştiriyor. Et fiyatlarının Türkiye’den sonra en pahalı tüketilen ikinci ülkesi ise 7 dolarla Almanya. Arjantin, Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerde ise kemiksiz etin kilosu 2 dolardan satılıyor. Türkiye’de etin pahalı satılmasının ise vatandaşa kalite eksikliği olarak yansıdığı iddia edildi.

ET YERİNE HİNDİ BUDU

Sağlıklı Gıda Platformu Başkanı Hüseyin Bozdağ, et fiyatlarının artmasıyla birlikte ucuz et satmak isteyenlerin hileli ürünlere yöneldiğini belirtti. Tüketicileri bilinçli olmaları konusunda uyaran Bozdağ, “Köfte, sucuk ve salam gibi ürünlere et yerine soya katılıyor. Kırmızı et yerine de hindi budu satışı patladı” dedi. Fiyatların özellikle son 4 ayda arttığını kaydeden Bozdağ, fiyat artışında besicilerin ineklerini satmayışı, domuz gribi sonrası AB ülkelerinin kırmızı ete yönelmesi ile fırsatçıların etkili olduğunu kaydetti.

ÇÖZÜM İTHALAT

Daha önce pirinç konusunda alınan önlemlerin et ve süt için de alınmasını beklediklerini ifade eden Bozdağ, “Bizim bünyemizde 50’ye yakın sivil toplum kuruluşu var. Bakanlıkla görüşüyoruz. Daha önce Kıbrıs Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu ithalatını serbest bıraktı ve sorun çözüldü. Bizde de benzeri yapılsın” dedi.

Pahalı diye ot mu yiyelim?

Özcanlar Köfte Genel Müdürü Mestan Özcan, Rusya’ya beyaz et ihracatı yolunun açılmasıyla beyaz et fiyatlarında da artış yaşanacağını ileri sürdü.

Özcan, “Tavuk fiyatları da artarsa vatandaş et yerine ot mu yesin?” dedi. 2009’un nisan ayında Tekirdağ’dan 9.50 liradan aldıkları karkas etin kilosunun bugünlerde 15.50 liraya yükseldiğini kaydeden Özcan, “Bunun önüne geçmek için güvenilir markaların canlı hayvan ithalatı kontrollü bir şekilde serbest bırakılmalı” diye konuştu. Divan City İstanbul Yiyecek İçecek Operasyon Sorumlusu Cem Doğan ise fiyatları artırmadıklarını belirterek, “Hedeflerimizde sapmalar oluyor bu da personel maaşlarına yansıyor” dedi.


Bugün Gazetesi

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0