Türkiye genelinde KCK operasyonu

13 Ocak 2012 15:41  

 

Türkiye genelinde KCK operasyonu

KCK operasyonu kapsamında 16 ilde sürdürülen operasyonlarda BDP, KESK ve Eğitim Sen merkezlerinde arama yapılyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasında arama yapıldığı yönündeki iddialar ise belediye yetkilileri tarafından yalanlandı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi'nde arama yapılıyor. Çeşitli illerin BDP il ve ilçe binalarına da baskın düzenlendi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) MYK üyesi Tuncer Bakırhan, eski milletvekili ve BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Ankara muhabiri Murat Çiftçi, BDP Esenyurt, Zeytinburnu, Bağçılar ilçe başkanlarının da gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtildi.

İstanbul'da toplam 15 kişi gözaltına alındı. BDP İstanbul il binasında da arama var.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye binasında arama yapıldığına dair medyada yer alan haberleri ise Belediye Başkanı Osman Baydemir'in basın danışmanı İrfan Uçar yalanladı.

Uçar, bianet'e yaptığı açıklamada belediye binasında değil karşısında bulunan BDP yerel yönetimler bürosunda arama yapıldığını söyledi.

Ağrı, Mersin, Adana, Ankara, Mersin, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır,Van Siirt'te de birçok yere baskın yapıldı.

BDP Diyarbakır İl binası, KURDÎ-DER Genel Merkezi, BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Bürosu, Kayapınar Cegerxwîn Kültür Gençlik Merkezi, Dicle Fırat Kültür Derneği binaları, Eğitim Sen ve İHD Diyarbakır şubesine polis tarafından baskın düzenlendi.

10:30

BDP Diyarbakır milletvekili Leyla Zana'nın Ankara'daki evinde de arama yapılıyor.

KESK Genel Merkezi'nin tamamı değil, sadece sendika çalışanı İsmet Aslan'ın odası arandı; Aslan gözaltına alındı. KESK Gelen Başkanı Lami Özgen, bir kişi hakkında arama kararı olmasına rağmen merkezi aramak istediklerini ancak buna izin vermediklerini söyledi. Özgen, Urfa Eğitim Sen Şube Yöneticisi Murat Oruç'un gözaltına alındığını söyledi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, twitter'dan "Belediyemize ait Aram Tigran konservatuarı basıldı. Bağlama, darbuka, keman, piyano, def gibi suç aletlerinin buluduğu merkezimiz aranıyor" diye yazdı.

11:00

Arama yapılan BDP Diyarbakır İl Binası'na BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da olduğu milletvekilleri geldi. Yaklaşık 100 adreste arama yapılıyor. Şu ana kadar 32 kişinin gözaltına alındığı operasyonda toplam 45 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. BDP Parti Meclisi üyesi Emrullah Bingöl gözaltına alındı.

15:30

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkan Yardımcısı Damla Çimen'in de evi sabah 05.00'te polisler tarafından basıldı; evdeki bilgisayara el konuldu.

***

Zana'nın evine çilingirle girildi

KCK adı altında süren operasyonda BDP Diyarbakır Leyla Zana'nın Ankara'daki evi arandı. bianet, arama sırasında evde bulunan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'la görüştü.


KCK adı altında süren süren operasyonda polis, Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır milletvekili Leyla Zana'nın Ankara'daki evine girdi. bianet, şu an Zana'nın Ankara'daki evinde bulunan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'la görüştü.

Buldan olanları şöyle anlattı:

"Ben şu an buradayım. Leyla Zana evde değildi. Polis içeri çilingirle girmiş. İçeride 10 polis arama yaptı. Tutanaklar tutulmuş, bazı evraklara el konulmuş. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i aradım, onlardan haber bekliyorum."

Buldan, Zana'nın Diyarbakır'da olduğunu ve evdeki aramanın son derece detaylı olduğunu söyledi.

Polis, Leyla Zana hakkında bir arama kararı olmadığını ancak Zana'nın ikametgahı bu adreste olmadığı için aramaya devam ettiklerini belirtti.

Evin ikametgahı resmi olarak Cahit Yoldaş'ın üzerine, Yoldaş'ın Zana'nın dayısının oğlu olduğu söyleniyor.

Polis, Zana hakkında arama kararı olmamasına rağmen Zana'nın özel evraklarına ve meclis tarafından verilen iPad'ine el koydu.

Buldan'ın son verdiği bilgiye göre evdeki arama bitti.

Cemil Çiçek, Buldan'ı geri aradı ve Zana'nın ikametgah adresinin basılan ev olarak kayıtlı olmadığını söyleyerek aramayı gerekçelendirdi.

***

Filiz Koçali gözaltında

BDP Eş Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Bakırköy Cezaevi'ni ziyareti sırasında 2010'daki bir davası nedeniyle gözaltına alındı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Basın ve Yayın İşlerinden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı ve Özgür Gündem gazetesi yazarı Filiz Koçali gözaltına alındı.

Bakırköy Kadın Cezeavi'ni ziyareti sırasında Genel Bilgi Taraması'na (GBT) bakılan Koçali'nin, Ankara'da Ekim 2010'da biten bir davası nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi.

Koçali'ye sekiz ay, ya da üç bin para cezası içeren dava sonucunun tebliğ edilmediği ifade edildi.

Bianet

Son Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2012 14:26

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0