Tüm canlıların özgürce yaşayabildiği bir ülke için: Çok sesli bir Anayasa

01 Nisan 2012 18:31  

 

Tüm canlıların özgürce yaşayabildiği bir ülke için: Çok sesli bir Anayasa

İSTANBUL- Yeni Anayasa Yolunda “BİZ...” Çok sesli bir anayasa için İstanbul buluşması 31 Mart Cumartesi günü Point Hotel'de gerçekleşti. Friedrich Ebert Vakfı (FES), SODEV, KÜYEREL ve TÜSES’in gerçekleştirdiği 'Yeni Anayasa Yolunda' konferans dizisinin ikincisi; düzenleyici kurumların yaptığı açıklamaya göre; "feministlerin, gençlerin, çocukların, Ermenilerin, Çingenelerin, LGBTT bireylerin, mültecilerin, hayvan hakları savunucularının ve daha pek çok kesimin sesini duyurmak, yeni anayasada bu seslerin de yankılanmasını sağlamak için" düzenlendi.

Konferans moderatörü ve TÜSES Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır yaptığı konuşmada; bireysel hak ve özgürlüklerin evrensel ölçülerde anayasal hak olduğu, çok çeşitli doğal, kimliksel ya da inançsal farklılıklara sahip bireylerin, hatta tüm canlıların özgürce yaşayabildiği, kendini BİZ’in parçası olarak hissedebildiği bir ülke özlüyoruz" dedi.

Türkiye'nin yeni anayasa yolculuğu ivme kazanarak sürerken, anayasa tartışmaları sürecinde sesi az duyulan toplumsal kesimler ve hak savunucuları İstanbul'da bir araya gelerek, taleplerini bir konferansta kamuoyuyla paylaştı. İstanbul'da Taksim Point Otel'de 31 Mart 2012, Cumartesi günü gerçekleşen konferansın ev sahipliğini Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Temsilciliği (FES), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Küresel ve Yerel Düşünce Derneği (KÜYEREL) ile Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) yaptı.

Konferans moderatörü ve TÜSES Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, bu toplantıyı neden düzenlemek istediklerini şöyle ayrıntılandırdı:

"Yeni anayasa yolunda tüm süreçlere, toplumsal aktörlerin eşit düzeyde katılımı çok önemli. Bu konferansı düzenleyen örgütler olarak, yeni anayasanın çok sesliliği yansıtan bir yaklaşımla hazırlanmasının, bu anayasanın ömrünü uzatacak bir unsur olacağını düşünüyoruz.

Anayasa sürecinde bugüne kadar Kürtler, Aleviler gibi ayrımcılığa uğrayan belli başlı kimliklerin talepleri kamuoyuna yansıdı. Bunların siyasiler tarafından yeterince dinlenip dinlenmediği ayrı bir sorun olmakla birlikte, toplumumuzda ayrımcılığa uğrayan, talepleri kamuoyuna yansımayan daha pek çok kesim bulunuyor. Biz de ikinci konferansımızın bu az duyulan sesler için bir platform olmasını amaçladık.

Çünkü bireysel hak ve özgürlüklerin evrensel ölçülerde anayasal hak olduğu, çok çeşitli doğal, kimliksel ya da inançsal farklılıklara sahip bireylerin, hatta tüm canlıların özgürce yaşayabildiği, kendini BİZ’in parçası olarak hissedebildiği bir ülke özlüyoruz."

KONFERANSIN KATILIMCILARI

Moderatörlüklerini Bekir Ağırdır, Belma Akçura, Tatyos Bebek'in yaptığı Yeni Anayasa Yolu'nda konferans dizisinin ikincisinde şu isimler konuşmacı olarak yer aldı:

Yasemin Öz (Amargi Kadın Akademisi), Mehmet Tarhan (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği), Ahmet Kemal Şenpolat (HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu), Murat Demirok (Altınokta Körler Derneği), Rober Koptaş (Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Abdullah Cıstır (İzmir Romanlar Derneği Başkanı), Emrah Kırımsoy (Gündem Çocuk), Doğuş Şahin (Öğrenci Gençlik Sendikası - Genç-Sen), Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği), Hasan Alper Tanyel (Mülteci Derneği)

İLK KONFERANSTA DÖRT ÜLKEDEN ANAYASA DENEYİMLERİ AKTARILMIŞTI

Yeni Anayasa Yolu'nda konferans dizisinin ilki, anayasalarını olağanüstü ve sorunlu dönemler sonrasında yapmış olan Güney Afrika, İspanya, Polonya ve Almanya’dan ünlü anayasa hukukçularını konuk etmişti. Konferansa Almanya'dan Prof. Dr. Hans-Peter Schneider, İspanya'dan Prof. Dr. Carles Viver Pi-Suñer, Güney Afrika’dan Dr. Albie Sachs ve Polonya’dan Prof. Miroslaw Wyrzykowski konuşmacı olarak katılmış, Türkiye’den Prof. Dr. Mithat Sancar ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da yorumcu olarak yer almıştı. Şirin Payzın, Balçiçek İlter ve Dilek Kurban’ın moderatörlüğünde üç oturum halinde gerçekleşen konferans, önemli deneyimlerin aktarıldığı bir platform olarak da belleklerde yer etmişti.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0