TEKEL işçileri hastanelik oldu

17 Ocak 2010 11:00  

 

TEKEL işçileri hastanelik oldu

İşyerleri kapatıldığı için özlük hakları ile başka kamu kurumlarına geçme talebiyle 33 gündür eylem yapan TEKEL işçilerinin Türk-iş Genel Merkezi önünde dün başlattıkları oturma eyleminde 24 saat tamamlandı. Ancak, işçilerinden rahatsızlananlar oldu. İlk müdahaleleri yapılan işçiler daha sonra hastanelere kaldırıldı.

Geceyi, sokakta geçiren işçiler arasında sağlık sorunları yaşanmaya başladı.

İşçilere, sağlık desteği sunmak için Türk-İş Genel Merkezi'ndeki konferans salonu revire çevrildi. Burada görev yapan gönüllü doktorlar ve sağlık çalışanları işçilere müdahalede bulunuyor.

Sabah saatlerinden bu yana kalp krizi şüphesi, astım krizi, bilek burkulması, yumuşak doku travması, kusma, panik atak, ödem ve ameliyat sonrası komplikasyon nedenleriyle toplam 11 işçi revirdeki ilk müdahalenin ardından hastanelere kaldırıldı.

Şu ana kadar sabah saatlerinden bu yana 84 işçiye de çeşitli müdahalelerde bulunuldu. Hastaneye sevkedilen işçi sayısının artması üzerine, Türk-İş yakınlarında bekletilen Çankaya Belediyesi ambulansına takviye yapıldı, bazı sendikalardan da ambulans istendi.

Revirde görev yapan Ankara Tabip Odası üyesi Vahide Bilir, soğuk hava nedeniyle işçiler arasında çok sayıda üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu iltihabı ve sinüzit gibi rahatsızlıklar yaşandığını söyledi.

İşçilerin gece ısınmak için ateş yakmak zorunda kaldıklarını anlatan Bilir, bunun da solunum yolu hastalıklarına ve astım krizlerine yol açtığını dile getirdi.

Şu ana kadar revirde kullanılmak üzere kendilerine çeşitli ilaç bağışları yapıldığını söyleyen Bilir, revirde küçük bir eczane oluşturduklarını anlattı. Bilir, revirde rahatsızlanan işçileri ilk müdahaleleri yaptıklarını, küçük tedavileri gerçekleştirdiklerini belirterek, durumu ağır olan işçilerin ambulanslarla hastanelere kaldırıldığını söyledi.

İşçilere bilgilendirme broşürü

İşçiler arasındaki sağlık sorunlarının artması üzerine, Çankaya Belediyesi, Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası işçilere sağlıklarına dikkat etmeleri için önerilerin yer aldığı broşürler dağıttı.

İşçilerin mücadelelerini devam ettirebilmeleri için sağlıklı olmaları gerektiği vurgulanan broşürde, işçilerden sağlıklarını korumak için önerilerde bulunuldu.

Oturma eylemi yapan işçilere önerilenler arasında dar elbiselerden kaçınılması, el ve ayakların hareket ettirilmesi, beslenmeye özen gösterilmesi ve kesinlikle aç kalınmaması, çay ve kahve gibi sıcak içecekler içilmesi yer aldı.

Tekgıda-İş Sendikası yetkilileri işçileri soğuktan korumaya yarayan malzemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve bu amaçla işçilere battaniye, çorap gibi malzemelerle destekte bulunulabileceğini kaydetti.

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin kurduğu stantlarda da çay ve çorba dağıtılıyor. İşçilere, oturma eylemi sırasında ıslanmamaları için yağmurluklar da dağıtıldı.

Bazı işçiler ise eylemi açılan naylon brandaların altında sürdürüyor. Sendika yetkilileri, işçilere eylemlerini sürdürürken civardaki işyerlerinin giriş çıkışlarını engellemeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Sanatçılardan destek

Bu arada, bir grup sanatçı, TÜRK-İŞ Genel Merkezi çevresinde oturma eylemi yapan TEKEL işçilerini ziyaret etti.

Beşiktaş Kültür Merkezi bünyesinde "Çok Güzel Hareketler Bunlar" gösterisini sahneleyen oyunculardan bazıları, oturma eylemi yapan işçilerle bir araya geldi.

Oyunculardan Bülent Emrah Parlak, yaptığı konuşmada, kalplerinin işçilerle olduğunu, işçilerin yanında yer aldıklarını söyledi. (Cnntürk)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0