Tek isteğimiz var, adalet!

10 Mart 2013 22:17  

 

Tek isteğimiz var, adalet!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Taksim’de bir yürüyüş düzenledi. Kızları öldürülen 15 aile, yürüyüşe katılarak “ Biz bu günü kutlamıyoruz. Adalet biziz, susmayacağız” dedi

Anıl Konak

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için, “Kadın Kardeşlerimiz Öldürülmesin Diye” adını verdikleri bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Platform üyeleri 15:00’te Tünel’de buluştu ve buradan Taksim’e yürüdü.

Ferdane Çöl, Pınar Ünlüer, Gülşah Aktürk, Esin Güneş... Erkek şiddeti sonucunda hayatlarını kaybettiler. Ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden bir gün sonra onların aileleri sokağa çıkarak, seslerini yükseltti: “Biz bu günü kutlamıyoruz, tek isteğimiz var o da adalet. Adalet biziz, susmayacağız.” Konya’da eski sevgilisi Hakan B. tarafından öldürülen öğretmen Gülşah Aktürk’ün ailesi yürüyüşe katılarak Platform’a destek veren ailelerden biriydi. Siirt’te, şiddet gördüğü için eşine açtığı boşanma davası sürerken, 2010 yılında Tillo Kalesi’ndeki uçurumun dibinde cesedi bulunan öğretmen Esin Güneş’in ailesi de oradaydı.

“Ey, dünya kadınları”

Esin Güneş’in annesi Fahriye Işık, kızları cinayete kurban giden ailelerin sessiz kalmamalarını isteyerek şunları söyledi: “Her gün bu kadar kadın öldürülüyor. Kadınlar sahipsiz değil. Bu yüzden sesimizi duyurmak istiyoruz. Kızları cinayete kurban giden aileler sessiz kalmasın, mücadelelerini sürdürsünler. Mücadeleleri sonuçsuz kalmaz. Biz çok uğraştık ama sonucunu aldık, geçen celsede katil yakalandı. Bütün dünya kadınlarına sesleniyorum birbirlerine destek olsunlar.”

Evlilik teklifini reddettiği adam tarafından öldürülen Pınar Ünlüer’in babası Bekir Ünlüer de eylemdeydi ve “Kızımı hiç tanımadığım biri öldürdü. Altı yaşındaki torunumu ben büyütüyorum. Her gün “Annem nerede” diye soruyor. Ne cevap vereceksin? İyi hal indirimi diyorlar. İnsan öldürmüş, bu nasıl iyi hal” şeklinde konuştu.

Bu annelerin gözyaşını gör

Koruma kararına rağmen kocası tarafından öldürülen Ferdane Çöl’ün annesi Suna Maviş ise, “Kızımı 17 bıçak darbesiyle öldürenlerin ve azmettirenlerin ağır ceza almasını istiyorum. Çocuklarımızın resimleri ellerimizde dolaşıyoruz. Her gün ağlayıp gözyaşı döküyoruz. Acılarımız dinmiyor. Başbakan’a Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Bu kadar annenin gözyaşını görmüyor mu?” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav, kadınların kolay öldürülebildiği bir ülkede, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddetin bitmesinin beklenemeyeceğini belirterek “Deprem gibi doğal afetlerde bile daha az insan ölümü mümkün olabiliyorsa, erkek şiddeti de önlenebilir” şeklinde bir açıklama aptı.

Kav, kadın cinayetlerini durdurmanın yolunun, kadınların gerçekten korunacağı kapsamlı bir koruma kanunundan ve ceza davalarında caydırıcı düzenleme yapılmasından geçtiğini söyledi. Gülsüm Kav, Platform olarak, kadınların etkin korunmasının takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0