Tarabya Köşkü'nde 'çok özel' görüşme

21 Ağustos 2010 11:46  

 

Tarabya Köşkü'nde 'çok özel' görüşme

Cumhurbaşkanı Gül, Hrant Dink'in kardeşini ağırladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün davetine icabet ederek Tarabya Köşkü'ne gelen Dink'in kardeşi Hosrof Dink, görüşmenin ardından kısa bir açıklama yaptı.

Orhan Hosrof Dink, Cumhurbaşkanlığı’nın kendisine tahsis ettiği resmi araçla saat 19.15’te Köşk’ten ayrılıp kendisini bekleyen medya mensuplarının yanına geldi. Soru kabul etmeyen Dink, "Sayın Cumhurbaşkanı’nın davetine çok teşekkür ediyorum. Yalnız çok özel konular konuştuk. Bu özel konular, bir acı paylaşımıydı, bir dertleşmeydi, hepsi bundan ibaret" dedi.

301’DEN MAHKUM OLMUŞTU
Gazeteci Hrant Dink bir yazısı nedeniyle 301’inci maddeden dolayı hapse mahkum olunca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. Başvurudan bir hafta sonra ise öldürüldü. Ailesi bir yandan bu davayı sürdürürken bir yandan da ’Cinayeti niye önlemediniz?’ diye yeni bir dava açtı. Türk Hükümeti, "Hrant Dink cinayetini niye önlemediniz?" davasında, AİHM'ye, “Türklüğü aşağıladı. Bu, halkı tahrik eder" savunması gönderdi. Kardeşi Hosrof Dink de, “Kanımız dondu. Bu, cinayetin aydınlanması konusundaki umutlarımızı kırdı" diye tepki göstermişti.

"İÇİME SİNDİREMEDİM" DEMİŞTİ
Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu savunmayı içime sindiremem. Hrant Dink'in ailesiyle anlaşabiliriz" diye açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Hrant Dink maalesef gerekli tedbirler alınmadığı için hayatını kaybetti" açıklaması yaptı.

İHMALİ OLANLARIN YARGILANMASINI İSTEMİŞTİ
Bu iki açıklamanın ardından Orhan Hosrof Dink te, Dışişleri Bakanı'nın sözlerinin önemli olduğunu ama öncelikle Hrant Dink'in TCK'nın 301'inci maddesinden aldığı cezanın kaldırılması gerektiğini söylemişti. Dink, "Bunun yolu hukuktan geçiyorsa öyle yapılmalı. Bu olmadan uzlaşma olmaz. Hrant'ın öldürülmeden önce yaptığı son şey AİHM'e gidip 301'den aldığı cezanın haksızlığını ’Türk düşmanı’ olmadığını göstermek istiyordu. Bizde onun bu amacının peşindeyiz. Yoksa Hrant'ın kaldırımdaki cenazesini nasıl kaldıracağız. Bu maddeden mahkumiyet kaldığı sürece Hrant o kaldırımda yatıyor demektir" diye açıklama yapmıştı.

Gül'ün devletin en tepesindeki isim olarak Hrant dink cinayetindeki ihmalleri kabul etmesinin önemli olduğunu söyleyen Hosrof Dink, “Cumhurbaşkanı’nın kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirmesini bekleriz. Ayrıca cinayette ihmalleri olan kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz" demişti. (dha)


Radikal.com.tr


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0