Steinmeier: CHP'nin Avrupa'dan yana tavır almamasını anlayamıyorum

11 Haziran 2009 10:14  

 

Steinmeier: CHP'nin Avrupa'dan yana tavır almamasını anlayamıyorum

Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin lideri Steinmeier, CHP'yi AB hedeflerine sahip çıkmamakla suçladı: CHP'nin reform sürecine karşı tavrını anlamakta zorlanıyoruz

BERLİN- Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde adeta dibe vuran Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) lideri Frank-Walter Steinmeier, CHP’yi Avrupa Birliği hedeflerine yeterince sahip çıkmamakla suçladı. Steinmeier, “CHP’nin Avrupa’dan yana tavır almamasını yadırgadığımı, anlamakta güçlük çektiğimi vurgulamak istiyorum. CHP’nin, reform sürecine, düşünce özgürlüğünün genişletilmesine karşı tavrını da anlamakta zorlandığımızı itiraf edeyim” dedi. Hafta sonu SPD’nin başbakan adayı olmaya hazırlanan Steinmeier, Berlin’de Türkiye’den gelen bir grup gazeteci ile sohbet etti. Steinmeier’in mesajları şöyle:

HAYAL KIRIKLIĞI: AP seçimleri konusunda hayal kırıklığı içindeyiz. Bütün Avrupa’da sosyal demokrat partiler kaybetti. Alman sosyal demokrasi hareketi iki anlamda kan kaybına uğradı. Yeşiler Partisi kurulunca sosyal demokrat tabanda yer alanlar bu partiye aktı. Son yıllarda yeni sol parti kurulunca sosyal demokrat partideki değişimden rahatsız olanlar da bu partiye aktı. Acı hissederek söylüyoruz ki kan kaybına uğradık.

CHP’Yİ ANLAMIYORUZ: SPD olarak CHP ile Deniz Baykal ile ilişkilerimiz var. Ancak son altı-yedi yıl CHP’de bazı değişiklikler ya da yanlış anlamalar var. CHP’nin Avrupa taraftarı olmamasını, Avrupa’dan yana tavır almamasını yadırgadığımı, anlamakta güçlük çektiğimi vurgulamak istiyorum. CHP’nin, iç politikadaki tutumunu da, reform sürecine, ceza yasasındaki değişikliklere, düşünce özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesine karşı muhalif tavrını da anlamakta zorlandığımızı itiraf edeyim.

CHP GÖZETİM ALTINDA: CHP’nin tavrını anlamamaktan dolayı Sosyalist Enternasyonal içinde izleme grubu oluşturduk. CHP’nin programını gözden geçirmeyi amaçlıyoruz. CHP hoş karşılamadı. CHP ile olan ilişkiler, hem Alman hem Avrupa’daki diğer sosyal demokrat partilerin yanlış anlamasından değil, CHP’nin kendi durumundan kaynaklanıyor. CHP’nin Avrupa sürecini desteklemeyen bir pozisyona bürünmesi Avrupa’daki sosyal demokrat partilerle CHP arasında mesafe oluşmasına, direnç oluşmasına neden oldu.

NİHAİ AMAÇ ÜYELİK: Türkiye’de reform sürecinde atılan adımlar AB’ye giriş süreci için önemli. Müzakere sürecinin ucu açık da olsa nihai amaç, Türkiye’nin AB’ye üye olmasıdır. Bu süreçte Türkiye’ ye önemli görevler düşüyor ve Türkiye ev ödevlerini yapmak zorundadır. Şu anda ilerleme olduğunu, olumlu yol izlendiğini, engellerin kaldırıldığını söylemek mümkündür. Ancak önümüzde daha büyük sorunlar, atılacak daha büyük adımlar var. Umarım onları da aşarız. Özelikle Kıbrıs konusu, Ankara protokolü çerçevesinde sorunlar yumağı.

İMTİYAZLI ORTAKLIK: Türkiye ile müzakere süreci başladığında bu AB’nin ortak kararıyla oldu. Türkiye için imtiyazlı ortaklık gibi önerileri var. Samimi söyleyeyim neyi kastediyorlar ben de bilmiyorum. Müzakere sürecinin nihai olarak Türkiye lehine sonuçlanmasını istiyorum. Almanya’da Hıristiyan Demokrat Parti AP seçimlerinde Türkiye’nin üyeliğini seçim malzemesi yapmak istedi ama başarılı olmadı. Ancak federal parlamento seçimlerinde seçim malzemesi yapabilirler. Bu endişeyi de taşımıyor değilim.

VİZE MUAFİYETİ: Vize muafiyeti konusunda düzeltilmesi gereken konular olduğunu farkındayım. İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara’daki Büyükelçilik ile durumun daha geliştirilmesini düşünüyorum. 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0