Sigara denetimine engele hapis cezası

15 Haziran 2009 14:29  

 

Sigara denetimine engele hapis cezası

İzmir Karşıyaka 4. Ceza Asliye Mahkemesi, 19 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak sigara yasağı öncesinde örnek bir karara imza attı.

Mahkeme, 11 Haziran Cuma gün yapılan duruşmada verdiği kararla, İzmir'de bir alışveriş merkezi içinde yer alan kafenin iki çalışanını, sigara denetimine engel oldukları gerekçesiyle 6'şar ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Hukuk Danışmanı Turgut Kazan, alışveriş merkezleri içinde yer alan işletmelerde sigara içilmesi için, söz konusu mekanların kapılarının dışarı açılması ve hava geçişinin engellenmesi şartının bulunduğunu belirterek, genelgede yer alan bu hususların bilinmemesi nedeniyle çoğu iş yerinin ve vatandaşın yasaya aykırı davrandığını söyledi.

Kazan, geçen yıl ağustos ayında İzmir'de bir alışveriş merkezinde, İzmir Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen kişinin, kafede denetim yapmak istediğini, ancak iki görevlinin denetime engel olduğunu belirterek, açılan dava sonucunda iki çalışanın “denetim görevinin yapılmasını zorla engelledikleri” gerekçesiyle ceza aldığını kaydetti.

İzmir'de yetkililerin son derece duyarlı olduğunu ve denetleme çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Kazan, 19 Temmuzdan sonra koşulları ne olursa olsun kapalı mekanlarda sigara içilemeyeceğini hatırlatarak, “Yeni bir dönem başlayacak ve daha sıkı denetim yapılacak” dedi.

“TÜRK İNSANI KANUNLARA SAYGILIDIR”

Kararı değerlendiren Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Karlı da bunun “sadece memurun korunması anlamında değil, devletin kanununu koruduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu” söyledi.

Devletin sigara yasağı konusunda son derece net tavır almasına karşın, bazı çevrelerin “bu düzenlemeler uygulanmayacak, uygulanamayacak” şeklinde atmosfer oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Karlı, “Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını uygulatmayacağını söylemek de ayrıca suçtur. Türk insanı kanunlara saygılıdır, biz bazı işletme sahiplerinin kışkırtıldığını düşünüyoruz” dedi.

Tütün mamullerinin kullanım yerlerine sınır getiren yasanın, Türkiye'nin bugüne kadar kabul ettiği en önemli halk sağlığı kanunu olduğunu belirten Prof. Dr. Karlı, şöyle konuştu:

“Mahkeme, kararıyla (Böyle bir kanun var, bu kanun uygulanabilir bir kanun, uygulayan denetim ekipleri var ve denetim ekipleri engellenirse, bu kişilerin arkasında devletin savunuculuğu olacaktır) demiştir. Bu kararla devlet, dolaylı olarak halkının sağlığını korumaya ne kadar kararlı olduğunu göstermektedir. 19 Temmuz sonrası ise yeni bir düzenleme uygulanacak, bu alanda ciddi bir devlet iradesi ve sivil toplum denetimi var.”

Prof. Dr. Karlı, sigara yasağının bazı işletmelerin ekonomik anlamda zorlanmasına neden olacağı iddialarına yönelik olarak da dünyada bu tezi destekleyen hiçbir bağımsız ve bilimsel çalışmanın olmadığını, sadece sigara firmaları tarafından yaptırılan araştırmalarda böyle bir sonuca varıldığını söyledi.

Dünya genelinde sigara içmeyenlerin sayısının, içenlerden daha fazla olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karlı, sigara tüketimi nedeniyle kapalı mekanlara giremeyen çok sayıda kişin, yasağın ardından işletmelere gideceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin sigara yasağı konusunda Dünya Sağlık Örgütü ve sigara endüstrisinin tahmin edemediği şekilde öncü nitelikte ve hızlı hareket ettiğini bildiren Prof. Dr. Karlı, Türkiye'nin dünyada kapsamlı sigara yasağı uygulayan 6. ülke olduğunu belirtti.

Hürriyet.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0