Þifreniz bunlardan biriyse dikkat!

20 Ekim 2013 23:58  

 

Þifreniz bunlardan biriyse dikkat!

Kredi kartý dolandýrýcýlýk olaylarýna karþý vatandaþlarý uyaran Emniyet Genel Müdürlüðü Asayiþ Dairesi Baþkanlýðý, kredi kartý alýndýðýnda þifresinin deðiþtirilmesi gerektiðini bildirdi.

Kredi kartý kullanýrken dikkat edilecek hususlarý açýklayan Asayiþ Dairesi, "Sahip olduðunuz kredi kartýný alýr almaz þifresini deðiþtiriniz. Deðiþtirdiðiniz þifre aritmetik olarak artan veya ayný sayýlardan oluþan rakamlar yerine kendinize özel bir numara olmalýdýr. Kart þifrenizi cüzdanýnýzda veya kart üzerinde herhangi bir yere kesinlikle yazmayýnýz. Kart þifrenizi, üzerindeki kart numarasýný kesinlikle kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz. Aksi halde kredi kartý bilgilerinizin baþka yerlerde baþka insanlar tarafýndan alýþ veriþlerde kullanýlmasý muhtemeldir. Alýþ veriþ yaparken kredi kartýnýzý Pos cihazýndan farklý bir cihaza okutturup okutturulmadýðýna dikkat ediniz, þüphelendiðiniz durumlarda hemen en yakýn polis birimine haber veriniz. Hesap kesimi sonrasý yaptýðýnýz alýþveriþleri gösteren hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz. Yapmadýðýnýz alýþ veriþlerde bankaya müracaat ederek olayý bildiriniz ve bu paranýn hesabýnýzdan düþülmesine müsaade etmeyiniz." uyarýsýnda bulundu.

DOÐUM GÜNÜNÜZÜ ÞÝFRE YAPMAYIN
Kullanýlan her þifrenin özellikle harf, rakam ve simgelerden oluþan karmaþýk bir þifre olup olmadýðýnýn kontrol edilmesi gerektiðinin dile getirildiði açýklamada, yapýlan araþtýrmalarda en çok kullanýlan þifrenin '123456' olduðunun tespit edildiði belirtildi. Güvenli kredi kartý kullanýlmasýyla ilgili uyarýlarýn da yer aldýðý açýklamada, vatandaþlardan, ATM'lerde kart þifresi girerken dikkatli olmalarý istendi. Açýklamada, þunlar kaydedildi:

"ATM'lerde ve POS cihazlarýna þifremizi girerken elimizle kapatalým. Eðer kullanýyor isek kredi kartýmýzýn limitini yeniden düzenleyelim. Kullanmýyor isek yurt içi ve yurt dýþý sanal alýþveriþ kullanýmýna kartýmýzý sýnýrlayalým. Kredi, banka kart þifresini doðum tarihi veya tuttuðumuz takýmýn doðum tarihi yapmaktan kaçýnalým." (CÝHAN)

Radikal

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0