Sevag, 2 yıl önce bugün öldürüldü

24 Nisan 2013 19:26  

 

Sevag, 2 yıl önce bugün öldürüldü

ERMENİ SOYKIRIMININ 98. YILI

Ermeni soykırımının 96. yıldönümünde zorunlu askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı, uluslararası heyetlerin ve insan hakları savunucularının katılımıyla mezarı başında anıldı.

Ermeni soykırımının 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı, Şişli Ermeni Gregoryen Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı.

Anmaya, Sevag Balıkçı’nın ailesinin yanı sıra Nor Zartonk, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Avrupa Irkçılığa Karşı Platform temsilcileri ve insan hakları savunucuları katıldı.

Garabet Balıkçı: Hiçbir çocuk ölmesin

Sevag Balıkçı’nın babası Garabet Balıkçı, bianet’e yaptığı değerlendirmede sanık Kıvanç Ağaoğlu’na verilen dört yıl beş aylık hapis cezasına dikkat çekerek, adalet sağlanana kadar ömrü yettiği sürece gerçeğin ortaya çıkması için mücadele edeceğini söyledi.

Dava süresince tanıkların ifadelerindeki tutarsızlıklara da değinen Balıkçı, bazı tanık ifadelerinin mahkemede değişkenlik gösterdiğini, tanıkların açıkça korktuklarını ifade ettiklerini söyledi.

Şimdi dosyanın Yargıtay'da olduğunu ama umutsuz olduğunu dile getiren Balıkçı, “Neticede Askeri Yargıtay. Sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Burada hakikatler hep gizleniyor. Fakat sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yargıtay’dan sonuç alamazsak Anayasa Mahkemesi, oradan da AİHM'e gideceğiz” dedi.

Garabet Balıkçı, oğlunun mezarı başındaki anmanın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada da olayın Ermeni soykırımının 96. yıldönümünde ve Paskalya Bayramı’nda gerçekleştiğine dikkat çekerek, oğlunun ırkçı bir cinayetle, sadece Ermeni olduğu için öldürüldüğünü söyledi.

“Sadece Ermeniler değil; Kürtler, Müslümanlar, Türkler, Rumlar… Hiçbir çocuk ölmesin. Bu acılar daha fazla yaşanmasın.”



Ani Balıkçı: Önce insan, sonra Ermeniydi
Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı da oğlunun sadece Ermeni olduğu için ırkçı bir cinayete kurban gittiğini söyledi.

Soykırımın 96. yılına denk gelmesine dikkat çeken Ani Balıkçı, “Oğlumu Ermeni olduğu için öldürdüler. Ama o önce insan sonra Ermeniydi. Bunu düşünmediler. Üstelik Ermeni olmak da o insanın seçimi değildi. Öyle doğdu, ne yapsın?” dedi.

Sarafyan: Sevag cinayeti yüzleşmemenin sonu
Gomidas Enstitüsü Başkanı Ara Sarafyan, artık soykırımla yüzleşilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bugüne kadar yüzleşmediğimiz için Sevag öldürüldü” dedi.

Sevag Balıkçı’nın artık soykırımın son mağduru olmasını umduğunu belirten Sarafyan, daha fazla insanın acı çekmemesini isteğini dile getirdi.

Benjamin Abtan: Yanınızdayız
Avrupa Irkçılık Karşıtı Platform Başkanı Benjamin Abtan da İstanbul’a Irkçılık karşıtı platform ve Avrupalı Ermeniler olarak Türkiyeli ırkçılık karşıtı yapıların çağrısıyla geldiklerini söyledi.

Hiçbir çocuğun ölümünün meşru nedeni olamayacağını dile getiren Abtan, “Sevag’ı geri getirmek maalesef mümkün değil ama umarız soykırımın son kurbanı olur” dedi.

“Balıkçı Ailesi’ne destek olmak ve onların acılarını paylaşmak istiyoruz. Bu olayın takipçisi olacağız. Önümüzdeki süreçte Balıkçı Ailesi’yle Fransa’da bir araya geleceğiz ve yaşananları orada da kamuoyu ile paylaşacağız. Siz soykırım anmalarına devam ettiğiniz sürece biz de yanınızdayız.”

Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0