Sel felaketi sonrası enfeksiyonlara dikkat
13 Eylül 2009 09:36
Marmara’da meydana gelen sel felaketinden sonra uzmanlar uyarıyor: Şebeke suyunu kesinlikle içmeyin. Bir süre meyve ve sebzeleri bu suyla yıkamayın
Marmara Bölgesi’nde meydana gelen sel felaketinden sonra hijyen konusu gündeme geldi. Bu konuda vatandaşları uyaran uzmanlar, bir süre şebeke suyunun içilmemesi ve sebze meyvelerin şebeke suyu ile yıkanmamasını tavsiye etti. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yeliz Gökay, sel felaketinin yaşandığı bölgede yaşayanların şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmamaya özen göstermesini istedi. Gökay, özellikle hastalıklara karşı direnci düşük olan bebeklere, çocuklara ve yaşlılara kaynatılmış soğutulmuş su içirilmesi veya hazır şişelenmiş suların içirilmesini önerdi. Ayrıca çiğ yenecek sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması, yıkama suyu olarak şebeke suyu kullanılmamasının yararlı olacağını belirten Gökay, “Gıdaların depolandığı alanlarında bu dönemde gözden geçirilmesi, gıdaların poşetlenerek veya streç film ile kaplanarak saklanması önemlidir.
İSHALDE DOKTORA KOŞUN
Kanalizasyondan taşan sularla etrafta görülebilecek böcek, kemirgen ve yabani hayvanlarla temastan kaçınılmalı, evsel atıklar ve çöpler sel sularından etkilenmeyecek şekilde poşetlenerek atılmalı. Herhangi bir ateşli hastalık, ishal veya sarılık görülmesi halinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi. (CİHAN)
Stargazete.com

