'Gezi parkýnda insan avý...!'

22 Haziran 2013 01:25 / 1605 kez okundu!

 


Alman Yeþiller Partisi Eþ Baþkaný Claudia Roth, gördüklerini þöyle anlattý: “Olanlarýn canlý tanýðýyým. ... Gezi Parký'nda insan avý yaþandý!”

Bugün, Gezi Parký'nda aðaçlarý korumak için baþlayan barýþçýl eylemlerin, gaz bombasý, TOMA'lardan sýkýlan tazyikli biberli su ve plastik mermilerle karþýlýk bulduðu olaylarýn 26'ncý gününü yaþýyoruz. Polis þiddeti ne yazýk ki, ara vermeksizin sürüyor.

Olaylar yalnýz Gezi Parký ile ve Ýstanbul’la sýnýrlý kalmadý. Ýstanbul’un ve birçok þehrin parklarý protesto alanlarýna dönüþtü. Öte yandan, Erdoðan’ýn polise sahip çýkan ve taraftarlarýný tahrik eden konuþmalarý, eli sopalý gruplarýn sokaða dökülerek polisin göz yummasý –ve çoðu yerde de korumasý altýnda- göstericilere saldýrmasýyla daha da korkutucu bir hal aldý.

Öte yandan, þimdiye kadar görülmemiþ bir direniþ ortaya çýktý. Taksim’de bir kiþinin baþlattýðý –sessiz duruþ- protestosu hýzla yayýldý ve dünyanýn öteki köþelerinden de destek ve yanký buldu.

Olaylarýn baþlangýcýna ait bilgileri daha önce iletmiþtik. Aþaðýda bu hafta’nýn satýrlar halinde özetini –ve daha fazla bilgi isteyenler için buna ulaþabilecekleri linkleri- bulacaksýnýz.

Geçtiðimiz haftanýn adým adým özeti:

•Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn 15 Haziran Cumartesi günü Sincan'da yaptýðý 'Milli Ýradeye Saygý' mitinginde, “Gezi'yi boþaltýn. Boþalmadýðý takdirde artýk bu ülkenin güvenlik güçleri boþaltmayý bilir” sözlerini sarf etti.

•Ayný günün akþamý, polis parkýn içine ardý ardýna gaz bombalarý attý. TOMA'lar, vücudu yakan kimyasal içerikli su sýkmaya baþladý. Her kesimden insaný bir araya getiren Gezi Parký'nda, o anda çocuklar aileleriyle birlikte eðleniyordu. Revirlere özel hedef alýnarak atýlan gaz bombalarýyla ortalýk göz gözü görmeyince, onlarca çocuk olay anýnda ailelerini kaybetti ve gazdan ciddi þekilde etkilendi.

•Revirlerde yaralýlara acil müdahalede bulunan doktorlar gözaltýna alýndý.

•Avrupa Birliði Bakaný Egemen Baðýþ, halkýn sosyal medyadan duyurduðu pazar günü Taksim'de toplanma mesajlarýna yönelik olarak, “Taksim'e giden herkes teröristtir” dedi.

Bir fiilin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamýna girebilmesi için, Kanunun 1.maddesine göre 3 temel þart gerekiyor: Kiþinin bir terör örgütüne mensup olmasý, Cumhuriyetin temel niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni deðiþtirme, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüðünü bozma, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlýðýný tehlikeye düþürme, devlet otoritesini zaafa uðratma veya yýkma veya ele geçirme þeklinde bir amacýn varlýðý; Cebir, þiddet, korkutma, yýldýrma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden birinin kullanýlmasý.

•Polisin Ýstiklal Caddesi'nden gaz bombalarýyla çýkardýðý eylemcilere, Kasýmpaþa'dan Þiþhane'ye çýkan elleri býçaklý ve sopalý 30-40 kiþilik bir grup saldýrdý. Tophane’de bir grup polisi Tekbir ve “Hepimiz Tayyibin askerleriyiz” sloganlarýyla karþýlarken, polis “Vatan sana caným feda!” þeklinde karþýlýk verdi.

•14 yaþýndaki bir çocuk mahallesinde ekmek almaya giderken, polisin sýktýðý gaz bombasý ile vuruldu. Hayati tehlikesi ise hala devam ediyor.
•Ýstanbul Barosu Baþkaný Kocasakal, savcýlarýn “baret ve deniz gözlüðünü silah sayarak tutuklama istediðini” belirtti ve kendilerine kayýp olarak bildirilen dokuz kiþiye halen ulaþamadýklarýný söyledi.

Hukuk Bilançosu: Ýstanbul Barosu'nun açýklamasýna göre, “kendilerine 146 kiþilik kayýp þikayeti geldi. 39 kadýn, 105 erkek. 137’si bulundu ancak dokuzu halen bulunamadý.” Sadece Ýstanbul’daki gösterilerde yaklaþýk 17 bin kiþi bu süreçte baroyla iliþki kurdu, hukuki yardým aldý. 882 kiþi hakkýnda yakalama ve gözaltý gerçekleþtirildi. 6 kiþi tutuklanmýþ durumda.

Saðlýk Bilançosu: Türk Tabipleri Birliði’nin yaptýðý tespitlere göre 31 Mayýs 2013’den beri bu gazdan -silahtan- yaralananlarýn sayýsý on binleri aþmýþ durumda. Biber gazý ve diðer kimyasal kapsüllerinin yarattýðý göz kayýplarý baþta olmak üzere, ciddi organ hasarlarý yüzlerce kiþide oluþtu. 100 kiþi kafa travmasýna uðradý, 59 kiþi aðýr yaralý ve hayati tehlikesi sürüyor.11 kiþi gözünü kaybetti. Doðrudan etkilenmeler sonucu saptanan ölümler bu gün itibarýyla 4 olmasýna raðmen dolaylý etkilenmeler sonucu oluþan ölümlerin sayýsý ise bilinmiyor.

•Çaðdaþ Gazeteciler Derneði (ÇGD), yaptýðý açýklamasýnda polisin bazý gazetecileri Sarý Basýn Kartý sahibi olmadýðý gerekçesiyle engellenmesini protesto ederek “Polis gazeteciler üzerinden elini çekmelidir” dedi.

•Polis kurþunu ile katledilen Ethem Sarýsülük'ün cenazesi, polisi gaz bombalý saldýrýlarý ve ablukasý altýnda gerçekleþti.

•Grev kararý... Devrimci Ýþçi Sendikalarý Konfederasyonu (DÝSK) ve Kamu Emekçileri Sendikalarý Konfederasyonu (KESK) 'genel grev' kararý için toplandý. Ancak Taksim’e çýkmalarýna izin verilmedi.

'Duran Adam' polisi bile þaþýrttý

•17 Haziran'da Gezi Parký'na halkýn girmesi yasakken, Erdem Gündüz adýnda bir performans sanatçýsý, yaratýcý bir direniþ biçimiyle herkesi þaþýrttý. Taksim meydanýnda Atatürk Kültür Merkezi'ne yüzü dönük olarak saatlerce durdu. Gecenin ilerleyen saatlerinde, sanatçýlar da dahil olmak üzere, pek çok kiþi 'duran insan' oldu.

•Direniþe destek vermek için sokaklarda durarak, eylemi sürdüren insanlar tutuklandý.

•Duran adamlarýn arasýnda avukat olan iki kiþi býrakýlýrken, 14'ü hakkýnda gözaltý iþlemi yapýldý. Duranadamlar için 2911 sayýlý yasaya göre “durmak suretiyle polise þiddet ve hareket kullanmadan direnme” suçlamasýyla iþlem yapýldý.

Sanatçýlar da Gezi’ye destek verdi:

•Piyanist Fazýl Say, Almanya Baþbakaný Angela Merkel'e AB üyeliði için, Almanya'da yaþayan yönetmen Fatih Akýn da, Cumhurbaþkaný Abdullah Gül'e þiddeti durdurmasý için mektup yazdý.

•Joan Baez, Gezi direniþçilerini Türkçe selamladý ve onlar için "Imagine"i söyledi.

'Cadý avý' baþladý!

•Taksim Dayanýþmasý, Cumhurbaþkaný Abdullah Gül ile görüþtüðünde, eylemler sonrasýnda bir 'cadý avý' endiþesi taþýdýklarýný söylemiþ, Cumhurbaþkaný da bunun olmayacaðýný belirtmiþti. Ancak Ýstanbul’da baþlayan polis operasyonlarýnda, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Özgür Radyo, Etkin Haber Ajansý ve Atýlým gazetesinden çok sayýda kiþi gözaltýna alýndý. Türkiye Gazeteciler Sendikasý (TGS) ile Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) , ETHA ve Atýlým Gazetesi’nin hazýrlandýðý Güneþ Ajans’a yönelik polis baskýnýný ve gazetecilerin gözaltýna alýnmasýný protesto etti.

•BM Ýnsan Haklarý Komiseri Navi Pillay, Türk hükümetinden, polisin aþýrý güç uygulamasýný sona erdirmesi için çaðrýda bulundu.

•Gezi eylemleriyle ilgili Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB) ve YÖK eyleme katýlan ve öðrencileri götüren öðretmenleri tespit için inceleme baþlattý.

•Ýçiþleri Bakaný Muammer Güler, sosyal medya ile ilgili “düzenleme”, baþlatýlacaðýný söyleyerek 3 polis görevlendirdiklerini açýkladý.

Tüm parklar birer Gezi!

•Baþta Beþiktaþ’taki Abbasaða Parký olmak üzere, Taksim, Cihangir, Kadýköy, Fatih, Maltepe, Göztepe, Maçka, Yeniköy gibi pek çok semtte bir araya gelen halk, forumlarda görüþlerini dile getirmeyi, Gezi direniþinin bundan sonraki seyrini tartýþmayý sürdürüyor.

Toplantýlarda konuþulanlarý buradan takip edebilirsiniz: http://parklarbizim.blogspot.com/

•Yeniköy Parký’ndaki forumun üçüncü gecesinde bir araya gelen yaklaþýk 60 kiþilik grup, 30 kiþi olduklarý söylenen bir baþka grubun saldýrýsýna uðradý.

Anayasa Madde 34 - Herkes, önceden izin almadan, silahsýz ve saldýrýsýz toplantý ve gösteri yürüyüþü düzenleme hakkýna sahiptir. Toplantý ve Gösteri Yürüyüþleri Kanunu Madde 3 – Her-kes, önceden izin almaksýzýn, bu Kanun hükümlerine göre silahsýz ve saldýrýsýz olarak kanunlarýn suç saymadýðý belirli amaçlarla toplantý ve gösteri yürüyüþü düzenleme hakkýna sahiptir.

Baþbakan: Polisimizi daha da güçlendireceðiz

•AKP grup toplantýsýnda konuþan Erdoðan, “Polisimizi daha da güçlendireceðiz. Her yönüyle daha da güçlendireceðiz. Ki bütün bu olaylar karþýsýnda çok daha müdahale gücünü artýracaðýz” dedi.

•Ýzmir, Çanakkale, Tunceli, Bursa, Eskiþehir ve Muðla’da da binlerce kiþi sokaða çýkarak yürüdü.

•Uluslararasý Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Gezi Parký eylemlerine destek vermek için 21-22 Haziran 2013 tarihlerinde küresel eylem çaðrýsý yaptý.

•“Organize suç örgütü üyeliði” suçlamasýyla çArþý taraftar grubunun yöneticileri ve üyelerinin de bulunduðu 94 kiþi, bu sabah Emniyet Müdürlüðü’nden savcýlýða sevk edildi. Aralarýndan 20 kiþi suç örgütü kurmak ve üyesi olmak, izinsiz gösteri, kanunlara uymamaya tahrik ve polise direnmekten adliyeye sevk edildi.

•Gezi Parký eylemlerinde yaklaþýk 130 bin biber gazý fiþeði kullanýldýðý ve Emniyet Genel Müdürlüðü’nün yaklaþýk 100 bin dolayýnda yeni biber gazýna ihtiyaç olduðu açýklandý.

•Ýçiþleri Bakaný Muammer Güler, 'sokaða çýkan kamu çalýþaný sonuçlarýna katlanýr' dedi. Bülent Arýnç ise “Valiler, önce polisleri, yetmezse jandarma güçlerini, eðer olaylar yayýlýrsa valilerimizin isteðiyle oradaki askeri güçler de huzurun saðlanmasý için görev yapabilir” dedi.

Takvim gazetesinin dudak uçuklatan asparagasý

•Takvim gazetesi, 18.06.2013 tarihli baskýsýnda, Gezi Parký'na polis müdahalesini canlý yayýnda saatlerce aktaran CNN International'ýn ünlü sunucusu Christiane Amanpour ile hayali bir röportaj yaptý. Röportajýn baþlýðýnda “Kirli itiraf!”, içeriðindeyse “Gezi eylemlerini çarpýtarak, Türkiye'yi savaþ bölgesi gibi gösteren, Christiane Amanpour Takvim'e konuþtu: Her þeyi para için yaptýk” yazýyordu. Ýç sayfadan devam eden söyleþinin son bölümünde ise okuyuculara þu not iletilmiþti: “CNN, Gezi Parký olaylarýný tüm dünyaya yalanlarla duyurdu. Biz de affýnýza sýðýnarak CNN'in anlayacaðý dilden bir asparagas haber yaptýk. Mevlüt Yüksel'in Christiane Amanpour röportajý gerçek dýþýdýr...”

Ve diðer olaylar...

•Yine, 'kýzýnýz hamile' skandalý! Ýstanbul'da özel bir týp merkezine giden genç kýzýn TC numarasý ile bir hamile kadýnýn kimlik numarasý karýþtýrýldý. Hamile kaydý GEBLÝZ “Gebe Lohusa Bebek Çocuk Ýzleme ve Takip Uygulamasý” sistemine girilince aile hekimliði babayý aradý. Anne bayýldý, baba kýzýyla iliþkisini kesip hakaretler etti. Yapýlan yanlýþlýðýn anlaþýlmasý üzerine, G.K Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 25 bin TL’lik manevi tazminat davasý açtý.

Siyasetin kadýn bedeni üzerinden kurgulanarak erkek egemen sistemin devam etmesi bir yana, hekimlik meslek etiði kurallarýna göre “hekim mesleðini uygularken öðrendiði sýrlarý açýklayamaz”. Kadýn cinayetlerinin artmasýna ve kadýn özgürlüðünün yok edilmesine neden olan bu yasalar için feministlerin sözünü hatýrlatýyoruz. Devlet elini bedenimden çek! (DSKG)

Pnom Penh'deki IFEX kongresindeydik

Uluslararasý Ýfade Özgürlüðü kuruluþu IFEX'in Kamboçya baþkenti Phnom Penh'deki kongresinde Türkiye'yi iki üye kuruluþ olan Bianet ve Düþünce Suçu(!?)na Karþý Giriþim temsil etti. Bianet'ten Erol Önderoðlu ve Düþünce Suçuna(!?) Karþý Giriþim'den Þanar Yurdatapan, katýldýklarý oturumlara yaptýklarý katkýlardan çok herkesin merakla sorduðu 'Türkiye'de neler oluyor?' sorusuna cevap yetiþtirmek zorunda kaldýlar.

Kamboçya'dan duraninsan manzarasý

Þanar Yurdatapan, Erol Önderoðlu ve IFEX kongresi delegeleri de Gezi Parký olaylarýnda yaþanan polis þiddetini protesto etmek ve ifade özgürlüðü için parklarda durmaya baþlayan #duraninsan'larýn arasýna katýlarak tepkilerini gösterdiler.

*****************************************************************************
Ýfade özgürlüðü ile ilgili olaylara iliþkin haberleri http://www.antenna-tr.org/sites.aspx?SiteID=29 takip edebilir ve haftalýk bültene ulaþabilirsiniz.


Þanar YURDATAPAN

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.