Þahin: Uludere'de 'vur' emrini komutan verdi

23 Mayýs 2012 17:16  

 

Þahin: Uludere'de 'vur' emrini komutan verdi

Ýçiþleri Bakaný Ýdris Naim Þahin, 34 kiþinin hayatýný kaybettiði Uludere’deki bombardýmanýn emrini Baþbakan Erdoðan’ýn deðil, insansýz hava aracý görüntülerini izleyen komutanýn verdiðini açýkladý.

ANKARA - Ýçiþleri Bakaný Ýdris Naim Þahin, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ýn sorularýný yanýtladý.

Þahin, Uludere'de 34 kiþinin yaþamýný yitirmesine neden olan bombardýman emrini kimin verdiðine yönelik tartýþmalara son noktayý koydu.

Terörle mücadele konusunda bilgiler veren Þahin, "Terör olaylarýnda artýþ beklendiði" uyarýsý yaptý.

Þahin, Suriye yönetiminin PKK'nýn saldýrýlarýna göz yumduðunu da dile getirdi.

BDP'yle müzakereye yeþil ýþýk yakan Bakan Þahin, "Öcalan'la görüþme olmaz" dedi.

Yaptýðý gaflarla basýnda yer alan Ýdris Naim Þahin, yanlýþ aktardýðýný savundu.

Þahin, "Geçmiþte light militandým" þeklindeki sözlerine de açýklýk getirdi.

Ýçiþleri Bakaný Ýdris Naim Þahin, 34 kiþinin yaþamýný yitirdiði Uludere olayýyla ilgili bir soru üzerine “Her kurumun, her iþleyiþin bir denetim mekanizmasý vardýr. TSK, emniyet ve yargýnýn belli bir mekanizmasý vardýr. Terörist görünümlü bir gruba yönelik ateþ açýlmasý olayý soruþturulmaktadýr. Bu olay, güvenlik güçlerimizin tecrübe hanesine kaydedilmiþ bir olaydýr. Daha dikkatli, daha doðru tespitler yapýp ona göre hareket etme durumundayýz" dedi.

Þahin, "vur" emrinin kimin verdiði yönündeki bir soru üzerine de "Olay ani geliþen bir olaydýr. Görüntüler alýnmýþ deðerlendirme yapýlmýþtýr. Ýlgili kademeler zamanla yarýþmaktadýr.

'Vur' emri Sayýn Cumhurbaþkaný verecek deðil. Gündelik yönetimi Baþbakan, Genelkurmay Baþkaný yapacak deðil. Ýçiþleri Bakaný olarak ben de 81 ildeki olaylarý anlýk yönetecek durumda deðilim. O zaman diðer yetkililere, görevlilere hiç ihtiyaç yok demektir. Bunu sorgulamak bile mantýki olarak yanlýþtýr. Mutlaka yönetim sorumludur. Aþaðýnýn yaptýðý yanlýþtan yukarýsý da hukuken ve siyaset olarak sorumludur. Olayý anlýk yönetecek, askeri ve emniyet yetkililerdir. O anda emri Ankara’da Hava Kuvvetleri'nde o görüntüleri analiz eden komutanlar vermiþtir" dedi.

'ÖLEN 34 KÝÞÝ SADECE FÝGÜRAN'
Yaþamýný yitirenlerin kaçakçýlýk yaparak geçimlerini saðladýklarýnýn gözden kaçýrýlmamasýný söyleyen Þahin, þöyle konuþtu:

"Yanlýþtan doðru çýkmaz, yanlýþtan doðru sonuca gidilmez. Bu hayatýný kaybeden insanlarýmýz kaçakçýlýk yaparken hayatlarýný kaybettiler. Tabi hayatýn kaybedildiði noktada kaçakçýlýk gölgede kalýyor. Ama hayatlarýný kaybetmemiþ olsalar ve onlar sað ele geçirilmiþ olsalardý, kaçakçýlýk suçundan yargýlanýyor olacaklardý. Ama þimdi daha aðýr bir sonuçla karþýlaþýnca o tabii ki yargýlanamaz hale gelince onlar hayatlarýný kaybettiði için kaçakçýlýk tarafý gölgede kalýyor. O bölge Kandil'e doðru bölücü terör örgütü KCK’nýn kontrolünde olan bir bölgedir. Gelir kaynaklarý var.

Bölücü terör örgütünün sýktýðý kurþun, attýðý bomba, yediði ekmek, giydiði ayakkabý para ile alýnýyor. Ayrýca tabii o baronlarýn da bir paylarý var bu paradan. Þimdi bu para hareketinin kaynaklarýndan birisi kaçakçýlýktýr. Orada 34 insanýmýz ki çoðu yaþý küçük insanlar, gençlerimiz, bunlar, bu olayýn sadece figüranlarýdýr. Esas filmin büyüðüne bakmak lazým. Filmin senaristi var, filmin baþ oyuncularý var ve bu filmin baþka benzeri versiyonlarý var. Orada biz figüranlara takýlýp kalýyoruz. Olayýn geri tarafýný, ilerisini sorgulamak için ya zaman bulamýyoruz, ya sinirleniyoruz aklýmýza gelmiyor. Büyük film, bölücü terör örgütünün yönettiði kaçakçýlýk olayýdýr. Bu gençler de oraya götürülmüþlerdir, kaçakçýlýk yaptýrýlmýþlardýr. Daha da baþka oyunlar olabilir.

Ýstihbarata yönelik yanýltma oyunu da olabilir, arka tarafýnda. Yanýltma yönü de olabilir ve daha baþka þey de olabilir. Bunlar zamanla belki aydýnlanacak. 34 hayatýný kaybeden kiþinin dýþýnda orada, onlarla birlikte bir yere kadar gelip sað geri dönen bir takým insanlar da olabilir ve bunlar terör örgütünün doðrudan militanlarý da olabilir. Yani olay bir bütündür, bütünün parçasýna takýlýp parçanýn üzerinden kavgayý götürüyoruz. Bu çok eksik ve yanlýþ bir tartýþma oluyor.

'KAÇAKÇILIK RANTI PKK'YA'
O insanlara kaçak malý veren PKK terör örgütüdür. Kaçakçýlýðýn rantýný elde eden KCK terör örgütüdür. CHP ve BDP bu olayý istismar ediyor. BDP bu olayýn bir yerde parçasý durumunda. Hele hele cenazelerde yaptýðý iðrenç davranýþ, esasýnda oradaki 34 kiþinin, hayatýný kaybeden insanýmýzýn sorgulanmasýnýn ötesinde, sorgulanacak bir olayýn henüz daha açýlmamýþ dosyasýnýn faili... Nedir? O 34 insanýn cenazesinin üzerine, tabutunun üzerine örttüðü iðrenç bez parçalarýnýn hesabýný vermek durumunda BDP. Bunu anlatmak durumunda. BDP'nin bayraðý mýdýr o bayrak? Neyin iþaretidir o iþaret? Nedir BDP'nin yaptýðý veya yapmak zorunda kaldýðý? Bunlarý sorgulamamýz lazým."

'ÖZÜR DÝLENECEK BÝR OLAY DEÐÝL'
Bakan Þahin, özür talebiyle ilgili olarak ise "Bu, özür dilenecek mahiyete dönüþmüþ bir olay deðildir henüz. Arka planý vardýr. Filmin bütününe bakýldýðýnda özür dilenecek bir yaný yoktur. Çünkü Hantepe olayý vardýr. Çünkü baþka sýnýr karakollarýna katýrlar sýrtýnda getirilen aðýr silahlar ve yapýlan saldýrýlar, onlarca askerimizin þehit edilmiþ olaylarý vardýr. Dolayýsýyla tam da ona benzer bir olayýn sonucunun böyle olmasýný biz doðrudan suçluluk psikolojisine girilecek bir olay olarak görmüyoruz. Bu gençlerimiz orada olmamalýydý esas itibarýyla. Yani oradan baþlamalýyýz" dedi.

'ÖCALAN'LA MÜZAKERE OLMAZ'
Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn BDP'yle görüþebileceði açýklamasýný da deðerlendiren Þahin, "Müzakere ön þartý terör örgütünün silah býrakmasýdýr. Baþbakan çaðrý yapmýþtýr. BDP’nin buna yeteneði, iradesi var mýdýr? Ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. BDP, KCK’nýn güdümlü bir uzantýsý görünümündedir. Öcalan’la müzakere mümkün deðil. Terör suçundan ömür boyu mahkum olmuþ, 'terörist baþýlýðý' tescil edilmiþ birisiyle görüþülmesi mümkün deðildir. Parlamentodaki siyasi partiyle görüþülebileceði ifade ediliyor."

'TERÖR SALDIRILARI ARTACAK'
Bir soru üzerine terör olaylarýnda artýþ beklediklerini ifade eden Þahin, "Teröristlerle mücadelede önemli yöntemimiz istihbarattýr. Ýstihbarat sayesinde eylemlerin yüzde 90’ý engelleniyor. Terör olaylarýnda belli bir artýþý bekliyoruz. Tedbirlerimiz devam ediyor. Terör olayý, son terörist kontrol altýna anýnca bitecek. Þýrnak'ta AK Parti Ýl Baþkan Yardýmcýsý'ný þehit ettiler. Neydi o insanýn suçu?" diye konuþtu.

'SURÝYE PKK'YA GÖZ YUMUYOR'
Þahin, Amanos Daðlarý'nda son dönemde artan saldýrýlarýn hatýrlatýlmasý üzerine Suriye'deki olaylarýn, terör örgütü açýsýndan da uygun bir ortam oluþturduðunu belirterek, bu durumun Türkiye'nin istihbarat birimleri tarafýndan tespit edildiðini ifade etti.

Sýnýrlarda tedbirlerin alýndýðýný, Suriye tarafýnda ise haber kaynaklarýnýn kullanýlabildiði kadar kullanýldýðýný dile getiren Þahin, ''Orada terör örgütünün geçen yýl olmayan yuvalanmasý, yapýlanmasý tespit edildi. Bu tabi Suriye yönetiminin, maalesef Türkiye ile bir siyasi uyumsuzluk içine düþmüþ olmasý, hükümetimizin Suriye'deki ihtilafta Suriye halkýndan, masum halktan, maðdur ve mazlum halktan yana bir politikayý tercih etmemiz ve bunu dünyaya deklare etmemizin verdiði rahatsýzlýk karþýsýnda, Suriye hükümetinin, belki de bir anlamda Türkiye'den intikam alma, Türkiye'yi biraz zora sokma amacýyla özellikle terör örgütünün, Suriye'nin kuzey bölgelerine yerleþmesi ve orada bazý kasabalarýn bile yönetimini ele geçirmesine göz yummasý þeklinde kendini gösterdi, gösteriyor. Ama Suriye yönetiminin bu yaptýðý da çok devlet adabýna uyan bir davranýþ deðil'' dedi.

Dostluklarýn ve düþmanlýklarýn iyi hesaplanmasý gerektiðini dile getiren Þahin, ''Bugünkü kriz yarýn gidebilir. Yarýn yine Suriye ile Türkiye birbirine muhtaç iki ülkedir. Yüz yüze bakýlacaktýr. Bu tür ucuz politikalara meyletmesini doðru bulmuyoruz, uluslararasý siyaset bakýmýndan'' ifadesini kullandý.

'BENÝ YANLIÞ ANLATIYORLAR'
Sözlerinin bazý basýn kuruluþlara tarafýndan yanlýþ aktarýldýðýný söyleyen Þahin, þöyle konuþtu:

"Yanlýþ anlaþýlma deðil, yanlýþ anlatýlma var. Türkiye’nin her yerinde ben varým, yanlýþ anlaþýlma sýkýntým yok. Bir kýsým medyada yanlýþ anlatýlmam yönünde alýnmýþ bir karar var. Beni yanlýþ anlatmaya çalýþýrken komik duruma düþüyorlar. Birileri toplumu yanýltýp kandýrmaya çalýþýyor.

Viyana’da lokantanýn bahçesinde halkla buluþmuþum. Yüksek aðaçlarýn altýnda sohbet ediyoruz. Çýnar aðacý gibi bir aðaç... 'Çýnar aðacýnýn gölgesine oturduk' dedim. Ihlamur aðacýymýþ. Önemli olan aðaçtýr, cinsi önemli deðil. 'Ihlamur aðacý da bizim kültürümüzde vardýr, faydalýdýr' dedim. Þu anda aðacý suçlamýyorum, birileri böyle gösterebilir. Bu konuþmanýn neresinde bir gariplik var? Asýl anlatýlmak istediðim aktarýlmýyor."

'LIGHT MÝLÝTAN' TARÝFÝ
Geçmiþte "light militan" olduðu açýklamasýnýn sorulmasý üzerine ise Þahin, "1980 öncesi üniversite yýllarýnda, bana sorulan soru... Yani soruya bakmadan cevabý anlamak mümkün deðil. 'Siz militan mýydýnýz?' 'Hayýr militan deðildim, ama light militandým' dedim. Light militan kavgadan, gürültüden, kandan, silahtan yana olmayan ama aktif, çalýþkan, iyi insan demek, hareketli insan demek, memleket için çalýþan aktif insan demek" dedi.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0