Piyanist'e hayat veren Nazi subayına madalya

20 Haziran 2009 20:34  

 

Piyanist'e hayat veren Nazi subayına madalya

Hapishanede öldükten 57 yıl sonra onurlandırıldı

BERLİN - Ünlü yönetmen Roman Polanski’nin 2002’de "Piyanist" filmine konu olan Polonyalı piyanist Wladyslaw Szpilman’ın, Naziler’in elinden kurtulmasını sağlayan Alman subaya madalya verildi. 

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Yahudi Müzesi’nde düzenlenen törene, 1944-1945 yıllarında piyanist ve besteci Szpilman’a gizlenecek yer ve yiyecek temin ederek hayatta kalmasına yardım eden Wilhelm Hosenfeld’ın çocuklarının yanı sıra ‘piyanist’in dul eşi, oğlu ve torunları katıldı. 

Alman subayı Hosenfeld, Sovyet askerleri tarafından yakalanmış, ömür boyu hapse mahkum edilmiş ve 1952’de 57 yaşındayken hapiste ölmüştü. Nazilerin soykırımında ölenlerin anısına kurulan Yad Vashem’in temsilcisi Gisela Kuck, törendeki konuşmasında, "Wilhelm Hosenfeld, Nazilerin işlediği suçlar yüzünden allak bullak olmuş ve hatta karısına yazdığı mektuplarda Yahudi soykırımını kınamış, Yahudilere bunu yapanlardan da ’hayvan’ diye söz etmişti" dedi.
82 yaşındaki Detlev Hosenfeld de olayın üzerinden 60 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen babasının hatırlanmasına ve kendisine madalya verilmesine derinden teşekkür ettiğini belirtti. 

Piyanistin oğlu Andrzej Szpilman ise "Babam 2000’deki ölümünden kısa bir süre önce Yad Vashem’e yazmış ve Wilhelm Hosenfeld’e bu onurun bahşedildiğini görmek istediğini söylemişti. Bu yapabileceğimizin en azı" diye konuştu ve Almanya’ya da subayı madalya ile onurlandırması çağrısında bulundu. 

Szpilman, babasının kurtarıcısının adını, kurtardığı bir başka Yahudiden ancak 1951’de öğrenebildiğini belirtirken, Alman subayın 76 yaşındaki kızı Jorinde de"Szpilman, babamın adını öğrenmemeyi tercih etti, çünkü işkence görüp adını ağzından kaçırıp ona ihanet etmek istememiş" şeklinde konuştu. 

Film, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünün yanı sıra, Oscar ve Cesar ödüllerinin bir çoğunu kazanmıştı. (aa) 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0