Pamuk: Kürt sorununda sert tavır var

31 Aralık 2009 14:33  

 

Pamuk: Kürt sorununda sert tavır var

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, hükümetin 'Kürt meselesine ilişkin yumuşak ve liberal tavır geliştirmek yerine, sert tavır izlediğini' savunarak, “Hükümet konuya yumuşak biçimde nasıl yaklaşacağını bilmezse, sorun maalesef devam edecek” dedi.

Amerikan PBS televizyonunda ‘Charlie Rose Show’ adlı programa katılan Pamuk, “Türkiye’deki esas çekişmenin ne olduğunun’ sorulması üzerine, iki çekişme bulunduğunu ifade etti. Ünlü yazar, bunlardan birinin ‘daha fazla kültürel, dilsel, siyasal hak talep eden Kürt halkıyla, bundan korku duyan ve gerçekte bu konuyu daha liberal ve yumuşak biçimde nasıl ele alacağını bilmeyen merkezi hükümet arasındaki çekişme” olduğunu söyledi.

“Buradaki sorunun, merkezi, geleneksel hükümetin, yumuşak ve liberal bir tavır geliştirmek yerine, sert bir tavır izlemesi olduğunu” ileri süren Pamuk, “Türkiye’deki sorunlardan biri bu ve (hükümet) bu konuya yumuşak biçimde nasıl yaklaşacağını bilmezse, sorun maalesef devam edecek” ifadesini kullandı.

Yazar Pamuk, “Diğer çekişmenin ise, ‘laikler’ ile ‘İslamcılar’ arasındaki kavga olduğunu” söyledi. Pamuk, ‘Atatürk’ün laiklik projesinin işlediğini’ belirterek, “İşlemeyen, demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü, bunlar sorun” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti: “ Türk bürokrasisi ve ordudaki bazı kesimler, ayrıcalıklarını kaybetmek istemiyor. Bu kesimler, AB ile müzakerelerden de memnun değiller. Çünkü ayrıcalıklarının bazılarını kaybedebilirler.” (aa)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0