‘Sarý Þeytan’ her yerde þeytan

03 Eylül 2013 13:38 / 1049 kez okundu!

 


Romanya’da Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) altýn madenine karþý mücadele eden örgütler, aralarýnda Kültür Bakaný ve UNESCO temsilcisinin de bulunduðu komisyonun altýn madenine yaptýðý ziyaretin iç yüzünü deþifre eden kýsa bir video sunum hazýrladý. Architecture Restauration Archeology Derneði’nden (ARA) mimar Claudia Apostol Romanya’daki ana akým gazete ve televizyonlarýn bu video klibine ve komisyonun ziyaretle ilgili eleþtirilere karþý üç maymunu oynamasý üzerine sosyal medyada tanýdýklarýndan seslerinin duyurulmasý için yardým istedi.

Benzer onlarca haber yapmýþ Türkiyeli bir gazeteci olarak Romanya’daki yaþam savunucularýnýn seslerini kendi olanaklarýmýz ölçüde duyurmak da bize kaldý. Týpký ülkemizdeki sermaye medyasý gibi Romanya’daki medyanýn da altýn madenleri ile son derece sýký fýký olduðu bu örnekten anlaþýlabiliyor.

ACI GERÇEKLER

Claudia Apostol’un verdiði bilgilere göre, Romanya Kültür Bakaný Daniel Barbu, 20 Aðustosta yanýna UNESCO ile ilgili senato ve temsilciler odasý daimi temsilcisini de alarak Rosia Montana altýn madenine sözde “bilgilenme ziyaretinde” bulundu. Ziyaret baþtan sona altýn madeninin kontrolünde geçerken, madenin bölgenin kültürel deðerlerine etkisini inceleme amacý taþýyan ziyarete bu iþ için UNESCO’ya resmi baþvuru yapan organizasyonlara haber dahi verilmedi. Claudia Apostol, altýn madenine karþý mücadele eden yerel Alburnus Maoir Derneði’nin komisyonu eþit þartlarda diyalog gerçekleþmesi amacýyla kendi ofislerinde görüþmelere davet etmesine raðmen görüþmelerin maden þirketinin binasý olan eski belediye binasýnda gerçekleþtiðini aktardý. Apostol, “Hem parlamento komisyon üyeleri hem de yerel yöneticiler maden þirketinin araçlarýyla görüþme yerine götürüldü. Maden þirketi þehir merkezinde bir açýk gösteri organize etti ve bu gösteriye katýlýmcýlar çevre bölgelerden okul taþýmacýlýðý yapmasý gereken otobüslerle getirildi” dedi.

PAPAZIN EVÝNE GÝDÝLMESÝN DÝYE…

Komisyonun Rosia Montana da gezilecek anýtlarla ilgili seyahat programýnýn sadece altýn madeninin sahibi olduðu anýtlarla sýnýrlý kaldýðýný belirten Apostol, kitle örgütleri ve gönüllüler tarafýndan restore edilen evlerin bilinçli bir þekilde gösterilmediðini dile getirdi. Hatta bu binalardan biri olan Unitarian papazýnýn evinin giriþ yolunun bile maden þirketi tarafýndan komisyon üyelerinin girememesi amacýyla bloke edildiðini söyledi.

ÝSTENMEYEN SORU SORAN GAZETECÝYE ÞÝDDET

Apostol’un verdiði bilgilere göre komisyonun ziyareti sýrasýnda madenin istemediði sorularý soran gazeteci ve vatandaþlar, þirketin üniformalý özel güvenlik elemanlarýnca küfür ve þiddete maruz kalmýþlar. Ayrýca komisyon üyelerinin, bakan ve toplantýnýn yapýldýðý binanýn güvenliðini maden þirketi saðlamýþ. Jandarma madencilerin gösterisine sadece 4 asker göndermesine raðmen, Alburnus Maoir’in merkez binasýna komisyonu bekleyen yerel halký gözetmek için 8 asker göndermiþ.

ARTIK BIKTIK!

Ziyaret boyunca gezilen tüm yollarda sadece maden þirketinin araçlarýnýn geçmesine izin verilirken, diðer araçlarýn geçiþi engellenmiþ. Rosia Montana Derneði Baþkaný Eugen David bu duruma þöyle tepki gösteriyor; “Biz Rosia Montana da yasayanlar olarak yetkililerin sanki maden þirketinin temsilcileri gibi davranmasýndan artýk býktýk. Rosia Montana dan Bükreþ’e kadar bütün Romanya su anda RMGC’nin iþgali altýndadýr. Ancak hem yetkililer hem maden þirketi hem de basýn sunu unutuyor ki biz devrim Rosia Montana da baþlýyor dediðimizde saka yapmýyorduk”.

PAZAR GÜNÜ BÝRÇOK ÜLKEDE EYLEM VAR

Rosia Montana’daki maden ülkemizde de Bergama Ovacýk Altýn madeni ile tanýdýðýmýz (Daha sonra madeni Koza Altýn þirketine sattý) Amerika ve Yeni Zelanda ortak sermayeli Newmont’a ait. Newmont günümüzde özellikle Kazdaðlarýnda altýn madenciliði için faaliyet yürüten þirketlerden birisi. Romanya Rosia Montana’daki altýn madeninin kentsel planlarýný iptal etmesine raðmen maden çalýþmalarýna hala devam ediyor.

1 Eylül Pazar günü sadece Romanya deðil, Paris, Brüksel, Berlin, Viyana gibi birçok Avrupa ülkesinden yaþam savunucularý Transilvanya’da iþletilmek istenen Rosia Montana altýn madenine verilen izinleri protesto etmek için sokaklarda olacaklar.


Özer AKDEMÝR

29.08.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.