Ortak kampanya: PVSK öldürmesin, değiştirilsin!

26 Ocak 2013 01:02  

 

Ortak kampanya: PVSK öldürmesin, değiştirilsin!

Mazlum-Der ve Baran Tursun Vakfı, polisin silah kullanma yetkisini düzenleyen PVSK 16. maddesinin tamamen kaldırılması ve nefsi müdafaa söz konusu olmadığı sürece polisin silah kullanmaması amacıyla, konuyu kamuoyuna duyurabilmek için 4 ay sürecek ortak bir kampanya başlattıklarını açıkladı

Sinan Canbay


Baran Tursun Vakfı ve Mazlum-Der'in 4 ay sürecek ortak kampanya için bugün Mazlum-Der İzmir şubesinde basın toplantısı gerçekleştirildi. Polisin adam öldürme fiilini, şiddet uygulamasını, kötü muamelesini kamuoyunda tartışılır hale getirmeyi amaçlayan kampanya, PVSK’nın 16.maddesinin tamamen kaldırılarak, nefsi müdafaa söz konusu olmadığı sürece polisin silah kullanmamasını amaçlıyor.

Mazlum-Der İzmir şube başkanı Julide Tunakan'ın okuduğu açıklama ise şöyle:

"Polisin silah kullanma yetkisini düzenleyen Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun, 2007 yılında içeriğinde yapılan değişiklik ile polisin silah kullanma yetkisi genişletilmiş, dolayısıyla keyfi silah kullanımını artırarak, 2013 yılı itibariyle 28'i gözaltında olmak üzere 128 kişinin ölümüne neden olmuştur. Üstelik bu insanlar, 'dur' ikazına uymamak gibi, çok sıradan gerekçelerle katledildikleri gibi, yakınları tarafından açılan dava süreçleri ve sonuçları toplum vicdanını yaralayıcı biçimde seyretmiştir.

Yetkilerini PVSK'dan alarak adam öldüren polis memurları, sorumlu tutuldukları cinayetlere ilişkin savunmalarında "görevimi yaptım" diyerek, bu cinayetleri 'adam öldürmenin görevleri arasında olduğu' algısıyla işlediklerini adeta itiraf etmişlerdir.

PVSK, hem polis memurlarının silah kullanma yetkisini genişleterek vatandaşların yaşan hakkını ihlal ve mağdur ailelerini perişan etmiş, hem de polisin katil olmasını mümkün kılarak polisi ve ailesini mağdur etmiştir.

Bu ülkede, bireylerin, kendi can emniyetini korumakla yükümlü memurlar tarafından sıradan gerekçelerle öldürülmüş olması kabul edilemez bir durumdur.

Kanunlar bireyin güvenliğini ve huzurunu esas alarak yapılmalıdır. Ancak 128 kişinin, güvenliklerini sağlamakla sorumlu olduğu devletin memurları tarafından öldürülmüş olmaları, bu kanunu değiştirenlerin meseleleri güvenlik odaklı çözme yoluna gittiklerini göstermektedir. Oysaki toplumsal huzuru sağlamanın yolu, silah kullanma yetkisine sahip memurları aşırı yetkilendirmek değil, toplumsal adaleti sağlamaktır.

Sonuç itibariyle PVSK güvenliği sağlamak bir yana, tüm vatandaşların can güvenliğini tehdit eder durumdadır.

Bizler, Mazlum-Der ve Baran Tursun Vakfı olarak, polisin silah kullanma yetkisini düzenleyen PVSK 16. maddesinin, bireyin kutsal yaşam hakkını, özgürlük ve güvenliğini esas alacak biçimde değiştirilmesini, bu doğrultuda PVSK'nın uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz."

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0