Nevruz ateşi her yerde

23 Mart 2010 16:24  

 

Nevruz ateşi her yerde

BDP, 17 Mart'ta Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden başlattığı Nevruz kutlamalarına bugün İstanbul ve Diyarbakır'da son noktayı koydu.

İSTANBUL - Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları sabahın erken saatlerinde başladı. Kutlamalar Diyarbakır'da Nevruz Parkı'nda yapıldı. Bu yılki kutlamalara yerli ve yabancı birçok sanatçı katıldı. Ferhat Tunç gibi birçok sanatçının katıldığı kutlamaların finalini Ciwan Haco yaptı.

Binlerce insanın katıldığı kutlamalarda herhangi bir çatışma ya da gerginlik yaşanmadı. Osman Baydemir, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk'un yanı sıra Leyla Zana'nın da konuşma yaptığı kutlamalarda daha çok 'demokratik açılım'ın sekteye uğraması eleştirildi. Kutlamalarda Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar da atıldı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda Barış ve Demokrasi Partisi, sorun yaşanmaması için 5 bin kişiyi görevlendirdi. Kutlamalarda en son konuşan Selahattin Demirtaş oldu. Demokratik açılım konusunda tıkanma yaşandığını söyleyen Demirtaş, konun muhatabının BDP olduğunu söyledi.

''Bu halk gönlünü açmış, elini uzatmış sadece barış ve özgürlüğü haykırıyor'' diyen Demirtaş, ''Biz BDP olarak elbette ki muhatabız. Elbette ki demokratik çözüme, barışa varız, ama BDP budur işte. Asıl BDP'nin talepleri ve çözüm formülleri gerçek çözümdür. Biz AKP'nin koltuk değneği değiliz, biz Kürt halkının siyasi iradesiyiz ve elbette ki muhatabız. Bu halk barışa hazır. Bu halk gönlünü açmış, elini uzatmış sadece ve sadece barış ve özgürlüğü haykırıyor. Bu Nevruz bu nedenle barış, Nevruzudur. Biz diyoruz ki elbette ki BDP'yi göreceksin'' şeklinde konuştu.

"BARIŞA CESARETİN VARSA..."
Barışın sadece yasa ve yönetmelik işi olmadığını, aynı zamanda gönül işi olduğunu belirten Demirtaş, konuşmasında teröristler için ''gerilla'' ifadesini kullanarak, şu görüşleri ileri sürdü:

''Sayın Başbakan eğer barıştan yana gönlün varsa, eğer barışa cesaretin varsa, gel 2011 Nevruzunda burada gerilla anneleri ile asker annelerini buluşturalım, ama yanlarında çocukları da olsun. Hep birlikte Nevruz halayı çeksinler. Gönlün barıştan yanaysa Reşadiye'de yitirdiğimiz gençlere biz üzülüp ağlıyorsak, sen de Cudi'deki gerilla cenazelerine üzüleceksin ki gönüller barışa açılsın. Barış sevgi işidir, cesaret ister. Cesaretin varsa sayın Başbakan bu halkın elini havada bırakma. Bu halkın gönül kapıları çoktan barışa açıldı, bir daha kapanmasın.''

"TASVİYE SÜRECİ İFLAS ETTİ"
Demirtaş, önümüzdeki ayların önemli ve kritik olduğunu, artık halkın somut adımlar beklediğini dile getirerek, ''Barış görüşmeleri elbette ki orta vadeye de yayılır. Biz kimsenin elinde sihirli değnek olmadığının farkındayız. Fakat güven verici somut adımlarla meseleye yaklaşmazsanız inanın bu toplum sosyal patlama aşamasına gelmiştir. Bu toplumun daha fazla oyuna, kurnazlığa sabrı kalmamıştır. Bu Nevruzla birlikte tasfiye süreci iflas etmiştir'' diye konuştu.

"HALK HAREKETİ VE ÖNDERİ"
Başbakan Erdoğan'ın, ''Terörist başını, terör örgütünü bize muhatap gösterenler çözümü tıkıyorlar'' dediğini belirten Demirtaş, Başbakan'ın kullandığı ifadeleri kabul etmediğini söyledi.

Demirtaş, ''Ortada ne terör, ne terörist, ne de terörist başı var. Ortada bir halk hareketi ve onun önderi var. Nasıl ki bizler saygıyla yaklaşıyorsak, siz de bu halkın değerlerine saygı göstererek işe başlayın. Buradan çağrı yapıyoruz. Halklarımız el ele vermiş barış istiyorsa, siyasetçiler ve AK Parti bunun önünde direnemez artık'' görüşünü savundu.

Demirtaş, 2011 yılında zorlukları aşmayı ümit ettiklerini belirterek, ''Biz siyasetçiler olarak her türlü zorluğu göze aldık. Biliyoruz ki arkamızda halk var. Bu zorlukları direne direne aşacağız. İşte barış, işte çözüm böyle geliyor, böyle gelecek'' diye konuştu.

BAYDEMİR'İN KONUŞMASI
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Türkçe ve Kürtçe olarak yaptığı konuşmasında, ''tarihi bir dönemden geçtiklerini ve önlerinde acı günler olabileceğini'' savunarak, şu görüşleri ileri sürdü:

''2010 yılı tarihi bir yıl. Belki çok acı ve dar günler önümüzde olabilir. Kendimizi barış için hazırlamamız lazım. Her şeyden önce birliğe ihtiyacımız var. Orta Doğu'nun 4 tarafında Kürt, Türk, Arap ve Farslar arasında birliğe ihtiyacımız var. Demokratların, barışseverlerin birliğine ihtiyacımız var. Bu mahşeri kalabalıktan Türk halkının vicdanına tek bir çağrım var. Türk'ün Kürt'e, Kürt'ün Türk'e kurşun sıkması haramdır, artık karanfil uzatmanın zamanı gelmiştir. Türk ve Kürt annelerinin kucaklaşması zamanı gelmiştir, daha fazla zaman kaybetmek yazıktır, günahtır. Bu coşku inanıyorum ki hem Türk'e hem Kürde barışı ve özgürlüğü getirecektir.''

Törende, terör örgütü elebaşı tarafından gönderildiği ileri sürülen bir mesaj da okundu. Etkinlikte, bir grup İngiliz hukukçu, Hollanda ve Belçika'dan parlamenter heyet, Nükleer Savaşa Karşı Doktorlar Birliği'nden 15 kişilik grup, ABD'den bir heyet ile kadın hareketleri ve sendikalardan katılımcılar hazır bulundu.

Haberin devamını okumak için bakınız:

İSTANBUL'DA ADRES KAZLIÇEŞME


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0