Mustafa Þentop'tan seçim ittifaký açýklamasý (Yeni sistemde nasýl oy verilecek?)

23 Þubat 2018 23:06  

 

Mustafa Þentop'tan seçim ittifaký açýklamasý (Yeni sistemde nasýl oy verilecek?)

TBMM Anayasa Komisyonu Baþkaný Mustafa Þentop, NTV canlý yayýnýnda seçim ittifaký düzenlemesi ve yeni oy pusulasýna yönelik bilgiler verdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Baþkaný Mustafa ÞentopNTV canlý yayýnýnda Oðuz Haksever'in sorularýný yanýtladý.

Þentop'un açýklamalarýndan öne çýkanlar þöyle;

"Türkiye'de seçim sistemi tartýþmalarý her zaman devam etti. Barajý seçim mevzuatý içerisinden bir tartýþma olarak deðerlendirmek yerine bütün sistemi deðerlendirelim diyorduk. Sadece baraj deðiþikliði sistemi bütünüyle düzeltecek bir husus deðil. Seçim sistemi sadece barajdan ibaret deðil.

Ama partiler bu konuda hemfikir deðil. Biz ittifakla iki þeyi çözüyoruz. Türkiye'de ittifak yok diyemeyiz, kanuni temeli yok ama fiilen var. Ýttifaklar bir ihtiyaç. Biz bunu bir hukuki temele kavuþturalým istiyoruz. Ýkinci husus da; barajla ilgili dile getirilen sýkýntýlarýn aþýlmasýna yönelik bir adým atýyoruz.


"HER ÝTTÝFAK OYLARI ARTIRMIYOR"

Seçim ittifakýný biz icat etmedik. Dünyada farklý uygulamalar var. CHP ile HDP ittifak yapsýn girsin seçime, bu neden konuþulmuyor? Her ittifak oyu artýrmýyor. Bazý ittifaklarda partilerin tek tek aldýðýndan daha düþük oy çýkabilir. Bu anlamda ittifaký deðerlendirirken bütün parametreler göz önüne alýnabilir.

Mustafa Þentop, yeni sistemi oy pusulasý örneði üzerinden anlattý.

Mustafa Þentop, yeni sistemi oy pusulasý örneði üzerinden anlattý.

 

OY PUSULASI NASIL OLACAK?

Oy pusulasýnda fazla bir deðiþiklik olsun istemedik. Ýttifak yapan partiler oy pusulasýnda yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. Ýttifakýn unvaný olan bir çerçeve olacak. Bütün detaylarý düþündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak.

HANGÝ OYLAR GEÇERSÝZ SAYILACAK?

Mührü nereye vurursanýz vurun, isterseniz birden fazla vurun diðer partinin alanýna geçmeyince geçersiz olmayacak. Ýttifak alaný içerisinde farklý yerlere vurulduðunda ise geçerli olmasý lazým. Bu sorunu bir formülle çözmeye çalýþýyoruz. Ýttifakýn ortak oyu dediðimiz oy. Ama hangi parti olduðu belli deðil. Bu oylarý partilerin tek tek almýþ olduklarý oy oranýnda partilere daðýtýyoruz. Tabii bunlar istisnai durumlar. Esas olan herkesin kendi partisine oy vermesidir. 

Baþka partilerin de bir þekilde bu ittifaka dahil olacaðý kanaatindeyim."

ÝTTÝFAK TEKLÝFÝ SALI GÜNÜ GÖRÜÞÜLECEK

Meclis'e sunulan seçim ittifaký teklifi salý günü Anayasa Komisyonu'nda görüþülecek.

ntv.com.tr

Son Güncelleme Tarihi: 24 Þubat 2018 12:18

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0