Muhtarlara 'termik santral oyunu'

23 Temmuz 2012 18:13  

 

Muhtarlara 'termik santral oyunu'

İzmir’in Aliağa ilçesinde basın toplantısı düzenleyen muhtarlar, bölgeye kurulması planlanan termik santralle ilgili açıklama yaptı. ...

İzmir'in Aliağa ilçesinde basın toplantısı düzenleyen muhtarlar, bölgeye kurulması planlanan termik santralle ilgili açıklama yaptı.

Termik santralle ilgili bilgi almak üzere ilgili firma tarafından Almanya’ya götürülen muhtarlar, yurda döndü. Gezileriyle ilgili basında yer alan haberler konusunda, Siteler Mahallesi Muhtarı Sedat Okşar, Kazım Dirik Mahallesi Muhtarı Sevil Köse, Yenimalle Muhtarı Mehmet Balcı ve Güzelhisar Mahallesi Muhtarı Mustafa Erdeniz, muhtarlar adına bir açıklama yaptı. Siteler Mahalle Muhtarı Sedat Okşar, Almanya gezisi sonrası basına servis edilen bültene tepki gösterdi. Okşar, "Almanya’ya giden muhtarlar olarak Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Dündar’ın yapmış olduğu açıklamaların tüm muhtarların görüşünü yansıtmadığını, açıklamaların yanlı, taraflı olduğunu düşünüyor ve bu açıklamalara katılmıyoruz. Biz Almanya'dayken Başbakan Merkel, '2050 yılına kadar bütün fosil yakıtlı santrallerin faaliyetlerine son verilecek' şeklinde bir açıklama yaptı. Doğalgaz, fuel oil ve kömür santrallerinden vazgeçileceğini, bunların yerine güneş ve rüzgar ile çalışan santrallerin kurulacağını söyledi. Yapılan açıklamada tüm tarım alanlarında ve yerleşim bölgelerinde bir çok termik santral olduğunu söylediler. Bizler de soruyoruz: Bu tarım alanlarında hiç domates, biber, salatalık, üzüm gibi mahsuller görmüşler mi, yoksa bu alanlarda biyogaz üretiminde kullanılan mahsuller mi ekiliydi? Yetiştirilen bu ürünler Alman halkı tarafından yeniliyor mu, yoksa bizim gibi 3. dünya ülkelerine mi satılıyor? Hiç bir santralin etrafında Aliağa gibi büyük bir yerleşim merkezi görmüşler mi? Buralarda oturanlar 10 bin kişinin çalıştığı bir kompleksin personeli ve onların yeme, içme ihtiyaçlarını karşılayan bakkal, manav ve kasap gibi kişiler mi? Bildiride 'bir çok termik santral' deniyor, peki bizi neden biri 1938, diğeri 1962 yılında kurulmuş iki termik santrale götürdüler. Bu santrallerin birinin bacası 300, diğerinin 230 metre iken, diğerlerinin bacaları neden 70 veya 80 metre arasındaydı? Almanya'da gerçekten bu kadar çok termik santral varsa neden bu iki santrale götürüldük? Neden Türkçe tercüme yapan bir tercümanın, benim sorduğum soruya verdiği cevabı hemen sonraki gün değiştirildi? Onun yerine Petkim'den gelen mühendisler, Almanca'dan İngilizce'ye, İngilizce'den de Türkçe'ye çeviri yaptılar. Bizler uzman değiliz, sadece yerinde bazı gözlemler yapabilmek umuduyla oraya gittik. Aliağa halkına karşı olan sorumluluğumuzdan dolayı termik santrallere karşıyız. Takdiri kamuoyuna bırakıyoruz" diye konuştu.

haberinioku.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0