GARA OPERASYONU

18 Şubat 2021 13:38 / 1584 kez okundu!

 

 

Bu operasyon amacına ulaşmadı ama 50 kadar teröristin temizlenmesine rağmen 13 rehin ile 3 subayımızı yitirdik. Ele geçirilen sığınağın yapısı, baskın tarzındaki bir operasyonun başarı şansının yüzde 10’un altında olduğunu göstermektedir. 

 

****

 

GARA OPERASYONU

 

Bu operasyon amacına ulaşmadı ama 50 kadar teröristin temizlenmesine rağmen 13 rehin ile 3 subayımızı yitirdik. Ele geçirilen sığınağın yapısı, baskın tarzındaki bir operasyonun başarı şansının yüzde 10’un altında olduğunu göstermektedir. Kanımca, teröristler gaflete düşmedikçe, yüzde 1 bile değildir. Muhtemelen ortada eksik istihbarat vardır. Dağa oyulan mağara sığınağın yapısı ve sırayla patlatılarak aşılmak zorunda kalınan demir kapılarıyla ilgili yeterli bilgi olmayabilir. Ayrıca, bölgedeki Amerikan istihbaratı veya başka unsurlar operasyon hazırlıklarını tespit edip PKK’ya iletmiş de olabilir. Baskının, beklemedikleri yönden yapılan intikal kısmı başarılı olmuş olsa bile, dağın tepesine inilince ortaya çıkan muhtemelen tesadüf çatışmasında 3 subayımız hayatını yitirirken, kapıların önüne ulaşılıncaya kadar alçaklar korkunç cinayetleri işleyecek vakti bol bol bulmuşlardır. Rehinleri sağ salim kurtarmak için başka yollar düşünülmüştür elbette ama bunları bilmemiz mümkün değildir. Şayet kayıplarımız istihbarat eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bu elbette ders alınması gereken bir sorundur. Her halükarda, kayıplarımızın acısıyla yaşayacağız ve intikamlarını alacağız. Durum bu olmakla birlikte;

(1) Ülkemizdeki bir kısım alçakların sessizliği elbette gözlerimizden kaçmamıştır.

(2) Teröristlerin yandaşlarına karşı daha sert önlemler gereklidir. Teröre destek olan unsurlara yeterinden çok fazla müsamaha gösterilmiştir.

(3) Diplomasi ve propaganda, özellikle de karşı propaganda alanlarında faaliyet artırılmalıdır.

(4) Bu milli bir meseledir, iktidar veya muhalefet tarafından küçük propagandaya alet edilmemelidir. Moral en büyük mücadele cephesidir. Bu cephede yıkıcı tutuma girilmesin. Şu veya bu kişileri yıpratmak için kahramanlarımızın moraliyle oynanmasın.  

(5) Beklenmedik durumlarla karşılaşılması savaşın tabiatında vardır, hatta savaşın en temel özelliğidir.

(6) Mücadeledeki başarısızlıklar düzeltme amacıyla ele alınmalı, bir kısım küçük politikacı ve düşüncesiz sosyal medya yaygaracıları gibi moral bozuculuğa vesile yapılmamalıdır. İkinci Dünya Savaşında en az yarım milyon kişi, muhtemelen çok daha fazlası dost ateşiyle veya basit hatalar yüzünden öldü. Vietnam’da ve Irak’da Amerikalılar sayısız kez kendi askerlerini bombalayıp yüzlercesini öldürdüler. Minih Olimpiyatlarında Filistinlilerin rehin aldığı İsrailli sporcular da havaalanındaki kurtarma operasyonunda hayatlarını yitirmişti. Uzun lafın kısası, hiç bir operasyonda başarı garantisi yoktur ama eksik hazırlık varsa konu başka platformda tartışılır. Bunların karşı tarafa yarayacak propagandaya alet edilmesine izin verilemez. Herkes lafına sahip olsun, teröristlere propaganda vesilesi olacak şekilde konuşmasın. 

(7) Mühim olan bundan sonra teröristlere göz açtırmamak ve böyle olayların tekrarlanmasına mani olmaktır.

(8) Uzun bir mücadelenin birçok aşamasında kayıplar kaçınılmazdır. Geçmişte birçok hata yapıldı. Her hatadan ders çıkarılmalıdır.

(9) Daha on yıllar sürecek, ardı ardına yeni şer örgütlerinin karşımıza çıkarılacağı büyük bir mücadele içerisindeyiz. Her yurttaşın görevi, bilinçli veya bilinçsiz ve düşüncesiz tepkilerle hainlerin yararlanabileceği tutumlardan kaçınmaktır. Yıkıcı söylemler güvenlik güçlerimizin moralini yükseltmez. Çirkin tutuma girenleri unutmayız.

 

Mehmet Tanju AKAD

17.02.2021

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2021 17:22

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.