Kuzey Ege Çandarlı Limanı, ihaleyi bekliyor

09 Ocak 2009 13:34  

 

Kuzey Ege Çandarlı Limanı, ihaleyi bekliyor

Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve Tersane Projesinin son durumu İzmir İli Oda ve Borsaları Müşterek yönetim Kurulları toplantısında masaya yatırıldı.
1976 yılından bu yana devletin gündeminde bulunan, ancak son 5 yılda büyük aşama kaydedilen Kuzey Ege Limanı’nda sona geliniyor. Yıllık 10 milyon tonu aşkın kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olacak Kuzey Ege Limanı’nda üç ay içinde ihaleye çıkılacak. 

2008 yılı yatırım programında ulaştırma denizyolu sektöründe revize fizibilite etüdü DPT tarafından onaylanan Çandarlı Limanı projesi ile ilgili 16 Mayıs 2008’de Çandarlı Limanı revize Fizibilite zemin etüdü ve kesin proje hazırlama işi ihale edildi. Görevli şirket 12 Haziran 2008’de yer teslimi alarak işe başladı ve çalışma 90 günde tamamlandı. Revize fizibilite etüdü sonucuna göre DLH Yüksek Planlama Kurulu’nda Kuzey Ege Çandarlı Limanına ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylandı. DLH proje Daire başkanlığı da 2008 sonu itibariyle fizibilite zemin etüdü ve kesin proje hazırlama çalışmaları tamamladı. Çalışmalar DPT’ye teslim edildi. Şimdi DPT’nin onaylanmasının ardından Yap- işlet modeliyle ihalenin gerçekleştirilmesi için DLH’nın Yüksek Planlama Kurulu’na başvurulacak. DLH, projenin fizibilite ve teknik raporlama sürecini Avrupa birliği normlarında hazırlatarak projenin gerçekleştirilmesi sürecinde AB fonlarından faydalanılmasını amaçlıyor.

Bölgede Yaşayanlar projeye Sahip çıkıp takipçisi Olmalı
Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesinde gelinen son durum İzmir Ticaret Borsası’nda yapılan İzmir İli Oda Ve Borsaları Müşterek Yönetim Kurulları Toplantısında değerlendirildi. Toplantıda konuşan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Süter, “Kuzey Ege Limanı projesinin bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli bir projedir. Ancak projenin artık gecikmeden hızla yol alması gerekiyor. Yılbaşından sonra ihalenin yapılacağını öğrenmiştik. Ancak son aldığımız bilgilere göre ihalenin 3 ay içinde yapılacağını öğrendik. Bu proje ülkemizi bölgenin önemli ve güçlü bir oyuncusu yapacak, stratejik önemde bir yatırımdır. Bu bölgede yaşayan herkes ve tüm kurumlar bu projeye sahip çıkıp projenin takipçisi olmalıdır.” Dedi.

Doğu Akdeniz’nin Stratejik üssü olacak
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Çandarlı körfezine kurulacak olan Kuzey Ege (Çandarlı) Limanının, bölgede tesislerin hızla kurulmakta olduğu Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ALOSBİ yatırımcıları için önemli bir konteyner ve araç yükü ihracat noktası olabileceğini söyledi. 

Saka, “Kuzey Ege Limanı, sadece İzmir Limanı'nın bir alternatifi değil; ulusal ve küresel ölçekte artan yük ihtiyacına cevap verecek nitelikte bir liman olacak. Liman, 2.500 hektarlık stoklama alanı ile Akdeniz'in en büyük, Dünyanın da ilk on limanı arasına girebilecek kapasite öngörülüyor.” Dedi.
Türkiye’nin en önemli ve stratejik yatırımlarından biri olarak değerlendirilen Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesindeki gelişmeler sürekli gündem maddesi olarak bundan böyle her üç ayda bir yapılan İzmir İli Oda ve Borsaları Müşterek Yönetim Kurulları toplantılarında değerlendirilecek.

Haber dokümanları için linklere tıklayınız:

Text: http://www.alto.org.tr/bultenfoto/2009/09012009/kuzeyege.doc

Foto 1: http://www.alto.org.tr/bultenfoto/2009/09012009/ali-ihsan-suter.JPG

Foto 2: http://www.alto.org.tr/bultenfoto/2009/09012009/saka-suter.JPG

Foto 3: http://www.alto.org.tr/bultenfoto/2009/09012009/1.JPG

Kaynak: Aliağa Ticaret Odası bülteni

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0