Krizin İzmir bilançosu: 6000 işsiz

04 Nisan 2009 12:52  

 

Krizin İzmir bilançosu: 6000 işsiz

Türkiye’nin en büyük sanayi bölgeleri arasında yer alan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) kapanan firma sayısı kasımda 17 iken şubatta 32’ye ulaşırken, kriz döneminde işten çıkarma yapan firma yasıyı 62’e, işinden olan sayısı da 6000 ulaştığı tahmin ediliyor

İzmir AOSB Müdürlüğü anketi bölgede krizin etkilerini derinleştirdiğini ortaya koydu. Kasımda yapılan ankete göre, üretimi azalışı ve kapatmalar nedeniyle ortaya çıkan işsiz sayısının yaklaşık 3500 olduğu belirtilirken bu rakam, şubatta çıkan sonuç 6000 olarak ifade edildi. Kasımdaki ankette firmaların yüzde 45’i işten çıkarma yaptığını, bu rakamın şubatta yüzde 62’ye yükseldi. Üretimlerini azaltan firma oranı kasımda yüzde 63, şubatta yüzde 79 olurken siparişlerde azalma yaşayan firmaların oranı ise yüzde 72’den yüzde 83’e yükseldi.

Sanayicinin sıkıntısı tahsilat
Kasımda ankette tahsilat süresini ortalama 124 gün olarak belirten sanayiciler, şubat ayında bu sürenin ortalama 132 güne çıktığını ifade etti. Sanayicilerin yüzde 80’i tahsilatta sorun yaşadığını kaydetti. Anket sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapan Uğurtaş, bölgede kayıpların sürdüğünü, siparişlerin azalmaya devam etmesinin de yakın vadede bir iyileşme olmayacağını gösterdiğini söyledi. Bölgede çok sayıda firmanın işten çıkarma ve ücretsiz izin seçeneklerini kullanmak durumunda kaldığını dile getiren Uğurtaş, ücretli veya ücretsiz izin kullandıran firma oranının yüzde 29’a ulaştığını kaydetti. Ankete katılan firmalarda siparişlerin yüzde 47, üretimin yüzde 45, ihracatın yüzde 41 ve ithalatın ise yüzde 31 oranında azalma görüldüğüne dikkati çeken Uğurtaş, firmalar arası alışverişlerde verilen çeklerin vadesinin uzaması nedeniyle nakit sıkışıklığı yaşandığını, bankaların da teminat oranlarını artırması ve yüksek faiz oranları uygulaması nedeniyle sorunun derinleştiğini ifade etti.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0