Kriz etik dışı davranışı arttırdı

24 Haziran 2009 21:29  

 

Kriz etik dışı davranışı arttırdı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt, krizin yarattığı zorlu şartlar ve kişilerin uğradığı gelir kayıplarının işverenler ve çalışanlar üzerindeki baskıyı artıran unsur olduğunu söyledi

TÜSİAD'ın hazırlattığı ‘Dünyada ve Türkiye'de İş Etiği ve Etik Yönetimi’ raporu hakkında bilgi veren Tayfun Bayazıt, yaklaşık 50 yıl öncesine göre şirketlerin varoluş nedeninin değiştiğini hatırlattı. Bayazıt, bugün şirketlerin kâr etmesinin yanısıra elde ettiği faydayı topluma geri verdiğini anlattı. 1980’lerle 2000’li yılları karşılaştıran Bayazıt, "Ne yazık ki iş etiği tartışmaları, kavramın geliştirilmesi üzere değil, iş dünyasının yaşadığı erozyonun önlemesi etrafında alevlenmiştir" dedi. 

Bayazıt, bir işletmeyi ayakta tutanın, maddi kaynaktan çok, zamanını ve becerisini sunan çalışanları, kaynaklarını kullandığı çevre ve içinde faaliyet gösterdiği toplum olduğunu dile getirdi. Bayazıt, bu bağlamda, etik değerlere dayalı bir örgütsel yapının işletmenin performansını doğrudan etkileyeceğini söyledi. 

Bayazıt, araştırmaya Türkiye'den katılanların etik olmayan davranışlar karşısındaki tolerans seviyelerinin yüksek olduğunun da ortaya çıktığını vurguladı. Rapor, Prof. Dr. Ümit Berkman ve Doç. Dr. Mahmut Arslan tarafından kaleme alındı. 

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0