Kadınlardan 'Tecavüzü Aşalım' kampanyası

23 Mayıs 2010 22:57  

 

Kadınlardan 'Tecavüzü Aşalım' kampanyası

Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Taksim'de Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz kültürünü aşalım" kampanyası kapsamında yürüdü.

Haluk ATALAY


İSTANBUL- Beyoğlu’nda toplanan aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eşbaşkanı Gülten Kışanak, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in de bulunduğu bir grup kadın, "Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz kültürünü aşalım" kampanyası kapsamında yürüdü.

Taksim Tramvay Durağı’nda kendilerine ’Demokratik Özgür Kadın Hareketi’ adını grup adına katılan yaklaşık 300 kadın, üzerinde "Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz kültürünü aşalım" yazılı pankart açtı.

Topluluk, "Çocuklara cezaevi değil özgür alan yaratalım" , "Kültürel ve siyasal soykırıma son" , "Tecavüzcü zihniyeti lanetliyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Kısa bir süre oturma eylemi yapan topluluk daha sonra Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Galatasaray Meydanı’na ulaşıldığında, Demokratik Özgür Kadın Hareketi adına Arzu Moco okudu. Toplumda gelişen ve önü alınamaz tecavüz kültürüne karşı koymak için biraraya geldiklerini anlatan Moco, "Bu kültüre karşı toplumsal duyarlılık yaratmak için yola çıktık. Kadınların hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi açısından kamuoyu oluşturmak gerekir. Bunun için planlı, ortak ve örgütlü çalışmalar bizler için çok önemlidir. İran’da özgürlük ve demokrasi mücadelesini yürütenlere uygulanan idamlara, Muğla Üniversitesi’nde polis saldırısına uğrayan Şerzan Kurt olayına tanık olduk. Biz, bu olaya duyarsız kalmayacağımızı ve bu olayın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz"

BDP eşbaşkanı Gülten Kışanak, 5000 yıl önce ilk köle esir alındığında insanlığın tecavüz kültürüyle tanıştığını belirtti. Asırlar geçtikçe bu kültürün sahibi erkek egemen zihniyetin her geçen gün kendisini güçlendirdiğini kaydeden Kışanak, "Bugün burada kadınların bedenine, kimliğine el uzatan zihniyetle karşı karşıyayız ve bu zihniyetle mücadele ediyoruz" diye konuştu. BDP Milletvekili Sebahat Tuncel de, toplumsal şiddetle mücadele ettiklerini kaydederek, "Bu ülkede erkek egemen sistem kadını mağdur ediyor. Siirt’te yaşananlar ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kasediyle açığa çıkanlar aslında bu meselenin ne kadar acil olduğunu gösterdi” dedi. Topluluk açıklamaların ardında olaysız dağıldı. (dha)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0