İzmir’de şok rüşvet baskını

07 Ocak 2009 13:28  

 

İzmir’de şok rüşvet baskını

İzmir’de Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla şok bir operasyon gerçekleştirildi. Aralarında iki dönemdir CHP’li Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran’ın da bulunduğu yaklaşık 120 kişi, polisin operasyonuyla gözaltına alındı. 

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yedi aylık çalışmanın ardından, dün sabah saatlerinde önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar yaptı. Baskınlarda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran‘ın da aralarında bulunduğu 120 kişi yakalandı. Hatta Güzelbahçe Belediyesi’ndeki tüm çalışanların gözaltına alındığı ileri sürüldü. 

Yetkililer, gizli yürütülen soruşturmayla ilgili, birkaç belediye ve çalışanlarına yönelik operasyon yapıldığını, gözaltına alınanlar arasında Avkıran’ın dışında başka üst düzeyde kişilerin de bulunduğunu belirtti. 

İçişleri Bakanlığı geçen ekim ayında, Başkan Ertan Avkıran, sekiz meclis üyesi ve yedi bürokrat hakkında imar ve gayrimenkul kiralamalarını kapsayan iki ayrı dosyayla ilgili soruşturma izni vermişti. Avkıran’ın ‘görevi ihmal’, ‘belediyeyi zarara uğratmak’, ‘kanuna aykırı işlem ve eylemlere yönelik belgelere imza atmak’ suçlarından yargılanması istenmişti.

Avkıran: Hesabımızı veririz
İzmir’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan CHP’li Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, sağlık kontrolünün ardından, götürüldüğü emniyet binasının girişinde basın mensuplarının, neden gözaltına alındığını sorduğu Ertan Avkıran, “Bir bilsem... 10 yıllık hizmetlerimin bedeli. Ben her ay cebimdeki parayı vatandaşa veriyorum. Suçlamada bulunanlar zamanı gelince bunu öder. Beş yıl büyükşehirde belediye meclis üyesi olarak hizmet ettim. 10 yıldır da Güzelbahçe halkının yanındayım. Allah’a da kula da hesabımızı veririz” dedi. Neyle suçlandığı sorusuna ise, Güzelbahçe’de çarşı içindeki Sevgiyolu ve belediyeye ait restoranlar ilgili olduğunu söyledi.

Çete suçlaması
Operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan birinin de İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Değirmendere Beldesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren olduğu belirtildi. Zanlılar arasında Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran’ın yardımcısı, şube müdürleri, belediye meclis üyeleri, müteahhitlerin bulunduğu kaydedildi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınanların İmar Kanunu’na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak, usulsüz ruhsat vermek, görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal, irtikap, devleti zarara uğratmak, silahla yaralama ve azmettirmekle suçlandıkları belirtildi.
Öte yandan Güzelbahçe Belediyesi çalışanlarının neredeyse tamamının gözaltına alındığı ve bu kişilerin 400 milyon TL haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü.

Fikret Karagöz
Taraf
07.01.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0