İzmir Limanı'nın devrinde 45 gün ek süre

17 Kasım 2009 16:10  

 

İzmir Limanı'nın devrinde 45 gün ek süre

ÖİB, İzmir Limanı'nın devri için alıcı şirkete 45 gün ek süre verdi.

ANKARA - İzmir Limanı'na 1.275 milyar dolarla en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding

-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikler Liman Hizmetleri ve Taşımacılık AŞ'den (EİB-Limaş) oluşan konsorsiyumun, imtiyaz sözleşmesi imzalamak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) talep ettiği süre uzatımı uygun bulundu ve ikinci kez 45 gün süre verildi.

Reuters'a bilgi veren konsorsiyumdan bir yetkili, özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci 2007 yılında tamamlanan limanın bedelinin ödenmesi için ek süreye ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Süre uzatım talebimiz uygun görüldü ve 10 Kasım'dan itibaren 45 gün ek süre verildi" dedi.

Danıştay sürecinin Eylül ayının son haftasında tamamlanmasıyla birlikte ÖİB, alıcı konsorsiyumu imtiyaz sözleşmesi imzalamak ve limanı devralmak için davet etmiş ve 45 gün süre tanımıştı. Bu süre de Kasım ayının ilk haftasında dolmuştu.

İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının özel sektöre devri için Ocak 2006'da ihaleye çıkılmış ve Mayıs 2007'de nihai pazarlık görüşmeleri yapılmış ve Temmuz 2007'de de ihale sonucu Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ardından taraflarca imtiyaz sözleşmesi paraflanarak Danıştay'a görüş için gönderilmişti.

Danıştay süreciyle birlikte ihalenin yapıldığı tarihten bu yana geçen zaman ve küresel kriz, alıcı konsorsiyumun finansman sağlama sorununu gündeme getirmişti.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı, geniş tarımsal ve endüstriyel hinterlanda sahip bulunuyor ve Türkiye ihracatında hayati rol oynuyor.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0