İzmir -Birlikte Başaracağız Platformu, SU ZAMLARININ İPTALİ için dava açtı.

21 Temmuz 2009 18:19  

 

İzmir -Birlikte Başaracağız Platformu, SU ZAMLARININ İPTALİ için dava açtı.

Su hakkı, diğer insan haklarının ön koşuludur, İzmir'de suya yapılan zamlar geri alınsın talebi ile Platformun Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının da içinde yer aldığı 27 yurttaş tarafından dava açıldı

SU HAKKI, DİĞER İNSAN HAKLARININ ÖN KOŞULUDUR, İZMİR’DE SUYA YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINSIN 

Platformun Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının da içinde yer aldığı 27 yurttaş tarafından açılan davanın açıklama metni dava açılmadan hemen önce İzmir Birlikte Başaracağız Platformu'nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Arif Ali Cangı tarafından okundu. Açıklama metninde şunlar yer alıyor: 

İzmir’de ulaşıma ve suya yapılan zamları geri aldırmak için mücadelemiz sürüyor. %20’yi aşan oranlarda yapılan su zamlarının iptali için bugün Yargıya başvuruyoruz. 

SU FİYATLARI 

Tüketim Miktarı Eski (TL) Yeni (TL) Oran
0 – 13 Metreküp Arası 1,37 1,65 % 20,43
14-20 Metreküp Arası 3,55 4,27 % 20,28
21-100 Metreküp Arası 5,75 6,89 % 19,82
101 ve yukarısı Metreküp 7,05 8,47 % 20,14

Su, sadece insanlar değil tüm canlılar için yaşamsal öneme sahip olan temel bir gereksinim ve haktır. Yaşamın sürdürülebilmesi için zorunlu olan suyun ticari bir meta haline getirilmesi kabul edilemez. Bu anlayıştan hareketle kent halkının insan yaşamı için gerekli olan, sağlıklı, kullanılabilir ve içilebilir suya ücretsiz olarak erişilebilmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı yaşam için zorunlu olan suyun ücretsiz sağlanması, belediye hizmetlerinin kamu hizmet olmasının ve sosyal belediyeciliğin de gereğidir.

29 Mart Yerel seçimlerinden henüz iki ay geçmeden suya yapılan zamlar sonucunda, CHP’nin seçim çalışmasında kullandığı “işimiz İzmir, gücümüz İzmir” sloganıyla neyi amaçlandığı ortaya çıkmıştır; “İŞİMİZ ZAM, GÜCÜMÜZ YALAN”

Pek çok bilimsel çalışmada kişi başına günlük su gereksinimi ortalama 180 litredir.Bu miktar üzerinden dört kişilik bir ailenin, sağlıklı yaşaması için gereksinimi olana toplam 21.600 litre (21,6 metreküp) suya ihtiyaç vardır. Yeni zamlarla, bir ailenin aylık su faturası (21,6 X 6,89 =) 148,82 TL.ye ulaşmaktadır. Asgari ücretin 546,48 TL. olduğu göz önüne alındığında, yapılan zamların, emekçileri ve yoksulları susuz bırakacağı açıkça ortadadır.

Suya yapılan zam, Anayasadaki belirtilen “sosyal devlet” ilkesine ve “su hakkının, diğer insan haklarının gerçekleştirilmesinin bir önkoşulu olduğu”nu kabl eden başta B.M. Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi olmak üzere uluslararası sözleşmelere açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

Suya yapılan zam, İzmir’de yaşayan insanların sağlıklı yaşamları için gereken suya erişmelerine engel olmaktadır. Yeterli suya ulaşılamaması halk sağlığı için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Bu nedenle; İzmir-Birlikte Başaracağız Platformu olarak, İzmir için yaşamsal bir sorun olan suya yapılan zamların yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir İdare Mahkemesi’ne başvuruyoruz.

Zamlar geri alınıncaya kadar mücadelemiz sürecektir. 


İzmir- Birlikte Başaracağız Platformu

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0