İtalya'da şiddetli deprem

06 Nisan 2009 21:00  

 

İtalya'da şiddetli deprem

İtalya’da meydana gelen şiddetli depremde, ilk belirlemelere göre 90'dan fazla kişi yaşamını yitirdi. 

İtalyan haber ajansları, başkent Roma'ya yakın bir bölgede meydana gelen şiddetli depremde, ölü sayısının 90'ı aştığını bildirdi.

Ancak İtalya Başbakanı Berlusconi, ölü sayısının 50'yi geçtiğini yaralı sayısının ise 1500'ü bulduğunu söyledi.

Depremin merkez üssü, Roma'nın kuzeydoğusunda, L'Aquila kenti yakınlarındaki Abruzzo dağlık bölgesi, yerin 10 kilometre altı, olarak belirlendi. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi depremin büyüklüğünü 6,3; İtalyan yetkililer ise 5,8 olarak duyurdu.

Sabaha karşı 4.32'de başlayan sarsıntı, Roma dahil İtalya'nın orta kesimlerinde de hissedildi. 

Binlerce kişinin evsiz kaldığı depremin ardından hükümet, olağanüstü hal ilan etti.

L'Aquila kentinde, büyük hasar olduğu, üniversite öğrencilerinin kaldığı yurdun bir bölümüyle, bir kilisenin kulesi ve evlerin çöktüğü belirtiliyor.

Arama-kurtarma çalışmaları hemen başlarken, yardım konvoyları da afet bölgesine hareket etti. Bölgede depremzedeler için çadır kentler kuruluyor.

CAN KAYBI ARTABİLİR
İtalyan Sivil Savunma yetkilileri, çok sayıda binanın hasar gördüğünü, binlerce kişinin evsiz kalabileceğini söylüyor. Can kaybının artmasından da endişe ediliyor.

Başkent Roma'da da yoğun biçimde hissedilen deprem, L'Aquila ve civar beldelerde halkın TSİ 04.30'dan itibaren sokakta beklemesine yol açmıştı.

İtalya parlamentosunun alt kanadının başkanı Gianfranco Fini ise, depremin bazı kentlerin hemen hemen tamamının yıkılmasına neden olduğunu söyledi.

Fini, deprem nedeniyle yaklaşık 15 bin binanın kullanılamaz hale geldiğini kaydetti.

Depremden sonra 50 bin kişinin evsiz kaldığı sanılıyor.

BERLUSCONI ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise, deprem felaketinin ardından bugünkü Moskova seyahatini iptal derek, L'Aquila kenti ve civarını bizzat ziyaret etmeyi kararlaştırdı.

Berlusconi, Canale 5 televizyonuna yaptığı açıklamada, depremin merkez üssü L'Aquila'yı bizzat ziyaret etmeye karar verdiğini belirterek, "L'Aquila'ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Moskova'ya gitmekten vazgeçtim. Zira başbakanın o bölgeye bizzat gitmesini gerektiren bir faciayla karşı karşıyayız. Bunun daha yararlı olacağına inanıyorum" dedi.

Berlusconi, deprem öncesindeki normal programında, İtalya-Rusya Ekonomi Forumuna katılmak üzere bugün öğleye doğru Moskova'da olmayı planlıyordu.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0