İtalya da şekerli, gazlı içeceklere savaş açtı

31 Ağustos 2012 15:11  

 

İtalya da şekerli, gazlı içeceklere savaş açtı

New York ve Fransa’dan sonra, İtalya da şekerli içecekleri kara listeye alıyor. İtalya parlamentosu şekerli içeceklere ekstra vergi getirilmesini oylayacak

Şekerli içecekler dünyada kamu sağlığının bir numaralı düşmanı olma yolunda ilerliyor. New York Belediyesi, büyük boy şekerli içecek satışına yasak konması ile ilgili tasarıyı 13 eylülde oylamayla sunmaya hazırlanırken, İtalya hükümeti de obezite ile mücadele kampanyası kapsamında bu içeceklere ekstra vergilendirme getirmeyi planlıyor. Bugün parlamentoda oylanacak tasarıda kolalardan buzlu çaylara hatta tatlandırılmış maden sularına kadar, toplumda en çok tercih edilen gazlı ve tatlı içecekler kara listeye alındı. Yasa teklifi onaylandığı takdirde İtalyanlar bir teneke gazoza üç sent (6.5 kuruş), bir litrelik bir kolaya ise yedi sent daha fazla para ödeyecek. Vergilendirmeden şekerli içecek üreticilerinin diyet ürünleri de nasibini alacak. Bu sayede de devlet kasasına yılda 250 milyon avro (550 TL) ekstra gelir aktarılması öngörülüyor.

Ancak girişimin altında imzası bulunan Sağlık Bakanı Renato Balduzzi’nin işi pek de kolay olmayacak. Nitekim şekerli içecek sanayisinin devleri, yasanın yürürlüğe girmesini engellemek için güçlü lobileri harekete geçirdi.

İtalyan gazeteci Stefano Sansonetti, bizzat Başbakan Mario Monti’nin de yıllarca Coca-Cola firmasının danışma kurulunda yer aldığını, dolayısıyla bu sanayiyi yakından tanıyan bir isim olduğuna işaret etti. Sansonetti, kararın reddedilmesi halinde “acaba o zaman Balduzzi ne düşünecek” yorumunda bulundu. Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin yandaşları da yasaya karşı olanlar arasında.


Fransa’nın izinden...

Benzer bir vergilendirmeyi ise geçen yıl Fransa hayata geçirmişti. Şekerli içecek devi Coca-Cola, Fillon hükümetini, Fransa’daki fabrikasına yapacağı yatırımı iptal etmekle tehdit etmiş, ancak buna rağmen yasa kabul edilmişti. Şekerli içecekler Finlandiya’da da ekstra vergilendirmeye tabii. İskandinav ülkesindeki yasa sadece gazlı içecekleri değil, bisküvilerden çikolatalara kadar tüm şekerli ürünleri kapsıyor. Danimarka’da ise hamburgerler gibi doymuş yağ oranının yüksek olduğu ürünler yüksek vergilendirmeye tabi tutuluyor.

Britanya’da ise Olimpiyat Oyunları öncesinde, Kraliyet Tıp Üniversiteleri Akademisi’ndeki sağlık uzmanlarının McDonald’s ve Coca-Cola gibi firmaların büyük spor etkinliklerine sponsor olmasının yasaklanmasına yönelik başlattığı girişim çok konuşulmuştu. Şimdi ise gözler New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in 16 onstan, (Avrupa ölçütlerinde 473.18 mililitre) daha büyük boylarda şekerli içecek satılmasını yasaklayan tasarısının onaylanıp onaylanmayacağında. Yasa kabul edilirse kent sınırları içinde tüm restoran ve kafe işletmelerinde, sinema salonlarında, hatta statlarda yarım litrenin üzerindeki içecekler tarihe karışacak.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0