İşte Türkiye'nin yeni komuta kademesi

04 Ağustos 2011 23:52  

 

İşte Türkiye'nin yeni komuta kademesi

Yaş kararları onaylandı

Pazartesi başlayan Yüksek Askeri Şura(YAŞ)'da 3 gün süren görüşmelerin ardından alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı; Orgeneral Necdet Özel Genel Kurmay Bakanlığına asaleten atandı

ANKARA - Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının emekliliğini istemesinin ardından yapılan kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararlar belli oldu.

Şura kararlarını imzalamak için Genelkurmay Karargahı’na gelen Erdoğan, kararları imzalamasının ardından 20 dakika kaldığı Karargahtan ayrıldı. Toplantıdan sonra kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı kararnameler, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever tarafından açıklandı.

Buna göre, Genelkurmay Başkanlığı'na vekalet eden Orgeneral Necdet Özel, aynı makama asaleten atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Hava Lojistik Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanlığına ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu atandı.

Sever, gazetecilerin Genelkurmay Başkanlığına bu görevi vekaleten yürüten Orgeneral Necdet Özel'in getirilip getirilmediğinin sorulması üzerine, “Genelkurmay Başkanının atamasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı beklenmektedir, orada bir sorun yok zaten bellidir. Onun ayrı bir prosedürü vardır, o işlemektedir. Bakanlar Kurulu kararı çıktıktan sonra o buraya gelecek, onun ayrı bir prosedürde işleyecek” dedi. “Bazı davalardan yargılamaları devam eden ve YAŞ'ta terfileri görüşülen 14 generalin durumunun” sorulması üzerine de Sever, 14 generalin görev sürelerinin 1 yıl uzatıldığını belirterek, “14 General için 1 yıl temdit” dedi.

14 TUTUKLU GENERALE TEMDİT KARARI

Dünkü oturumda “tüm”lükten “kor”luğa, “tuğ”luktan “tüm”lüğe ve kurmay albaylıktan “tuğ”luğa yükselecek personelin durumu da ele alınmıştı. Bunlar arasında terfi sırasında olup Ergenekon ve Balyoz’dan tutuklu olan tümgeneraller Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı (Kara), Beyazıt Karataş (Hava), Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu (Deniz), Tuğgeneral Kasım Erdem (Kara), Tuğamiral Ahmet Türkmen (Deniz), Tuğgeneral Ali Aydın (Jandarma) bulunuyor. “Kor”lar dahil terfi sırasında bulunan tutuklu 14 general ve amiralin hükümetin istediği gibi emekliye mi sevk edildiği yoksa Genelkurmay’ın istediği gibi bekletilip bekletilmediği de bugün açıklanacak listeden sonra netlik kazanacaktı. Açıklanan listede 14 general hakkında 1 yıl temdit kararı verildiği belli oldu. Hakkında yakalama talebi bulunan Org. Nusret Taşdeler ise EDOK Komutanı oldu.(ajanslar)

HABER YORUM / MURAT YETKİN

GÜL VE ERDOĞAN AĞIRLIĞINI KOYDU

Kuvvet komutanlıklarına yapılan atamalar, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ağırlığını koyduğunu gösteriyor. Bunu özellikle Arslan Güner ve Saldıray Berk’in durumunda görüyoruz. Diğer yandan soruşturma altında, tutuklu bulunan 14 subayın emekli edilmek yerine 1 yıl temdit alması ise, yeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in elini nispeten rahatlatacak bir hamle gibi görünüyor. Keza, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bir korgeneral yerine, emekliliğine yaklaşan Lojistik Komutanı Mehmet Ertem’in getirilmesi de Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki eğilimin korunması yönünde atılmış bir adım görülebilir. Bu atamaların, öğleden sonra toplanması planlanmış PKK ile mücadele toplantısı ile bağlantısını da görmek lazım, çünkü Başbakan Erdoğan’ın yalnızca polis değil, moralini düzeltmiş bir ordunun desteğine de ihtiyacı var bu önemli görev için.

İŞTE TAM ATAMA LİSTESİ

Büyük halini görmek için üstüne tıklayın!



























































































Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0