İNSANİ KRİZ BÜYÜYOR...Cesetler sokaklarda!..

15 Ocak 2010 23:30  

 

İNSANİ KRİZ BÜYÜYOR...Cesetler sokaklarda!..

Haiti'de caddeler cesetlerle dolu

Şiddetli depremin vurduğu Haiti'nin Devlet Başkanı Rene Preval, depremde ölen 7 bin kişinin gömüldüğünü söyledi.

PORT-AU-PRİNCE - Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şimdiden bir toplu mezara 7 bin kişiyi gömdük" dedi. Preval açıklamayı, depremden sonra ülkeyi ziyaret eden ilk lider olan Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Leonel Fernandez'i havalimanında karşılarken yaptı.

Fernandez de Haiti'nin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden birinin ölülerini gömerken yardım almak olduğunu söyledi. Kızılhaç depremde 45-50 bin kişinin ölmüş olabileceğini bildirmişti.

Haiti'nin başkenti Port-Au-Prince'deki 8 hastanenin hasar gördüğü, yaralıların komşu Dominik Cumhuriyeti'nde tedavi edildiği bildiriliyor.

Kurtarma çalışmalarına yabancı ülkelerden gelen ekipler destek veriyor. Doktorlar, arama köpekleri, askerler ve kurtarma ekipleri çaresizlik içindeki Haitililere yardım etmeye çalışıyor. ABD, Çin ve Fransa'dan gelen kurtarma ekipleri yıkıntılar içinde canlı arıyor.

CADDELER CESETLERLE DOLU
Port-Au-Prince'de caddelerin cesetlerle dolu olduğu, Genel Hastanenin morgunun otoparkına ise yüzlerce cesedin getirildiği bildiriliyor. Kentin güvenliğinden sorumlu Brezilyalı barış gücü askerleri toplu defin hazırlığı yapıyor.

Depremin ardından yardımların kendilerine ulaşmadığından şikayet eden kızgın Haitililer ise cesetlerle yollara barikatlar kurdu.

Yardımların Haiti'nin başkentine gelmeye başlamasıyla birlikte havaalanındaki yetersizlikler de gün yüzüne çıktı. Port-Au-Prince'deki uluslararası Toussaint L'Ouverture havaalanına sivil uçuşların yapılmaması istendi, kontrol kulesinin çalışmadığı havaalanında uçaklar için yakıt sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

İNSANLAR SU İÇİN SAVAŞIYOR
Yardım görevlisi Fevil Dubien, depremden sağ çıkanların gıda ve su sıkıntısının büyük olduğunu belirterek, insanların su için adeta savaştığını ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama da Washington'da yaptığı açıklamada, Haiti'ye ilk aşamada 100 milyon dolar vererek, ülke tarihinin en büyük yardım çalışmalarından birini başlattıklarını söyledi.

ABD'nin Güney Komutanlığı ise Kuzey Carolina'dan Haiti'ye gidecek 900 askerden 100'ünün Haiti'ye indiğini, hafta sonunda da 2 binden fazla deniz piyadesinin bu askerleri takip edeceğini duyurdu.

DÜNYADAN YARDIM YAĞIYOR
Dünyanın dörtbir yanından uçaklar dolusu gıda, su, çadır, battaniye, su temizleme aletleri, enkaz temizlemek için ağır vasıtalar, helikopterler ve diğer taşıma araçları Haiti'ye ulaşırken, yüzlerce arama-kurtarma, tıp ve diğer alanlarda uzman kişiler de yardım için bölgeye gelmeye devam ediyor.

Yardımlar yoğunlaşmasına rağmen, yollar, havaalanı ve limanın yetersizliği yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında sorun yaratıyor. Haitili havacılık yetkilileri, dün akşam saatlerine kadar 60 yardım uçağının Haiti'ye vardığını, ancak doluluk nedeniyle başkentteki havaalanında trafiğin tıkandığını, dönüş için yakıt sıkıntısı çekilmesi nedeniyle ABD'den yapılan sivil uçuşların tamamının geçici olarak durdurulduğunu ifade etti.

SİLAH SESLERİ VE YAĞMALAMA
Bu arada, ülkede bulunan Brezilyalı bir sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Valmir Fachini, Port-au-Prince sokaklarında nereden geldiği belli olmayan birçok silah sesi duyulduğunu ve depremde kısmen yıkılan süpermarketlerin yağmalandığını anlattı.

Öte yandan, Birleşik Krallık Kalkınma Bakanı Douglas Alexander, Haiti'ye 6.87 milyon Euro'luk bir yardım fonu tahsis edildiğini belirterek, bu yardımın Haiti'de insani yardım operasyonlarının başlamasına yardım etme olanağı vereceğini söyledi.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0