Hrant Dink Barış Ödülü Ahmet Altan’ın

16 Eylül 2011 12:31  

 

Hrant Dink Barış Ödülü Ahmet Altan’ın

2007 yılında suikasta kurban giden gazeteci Hrant Dink adına verilen Barış ödülü Taraf Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’a verildi

2007 yılında menfur bir suikasta kurban giden Hrant Dink adına düzenlenen ve Uluslararası Hrant Dink Vakfı tarafından, ayrımcılık ve şiddetten arınmış, özgür, adil, ve temiz bir dünya için çalışan, risk alan, ezber bozan kişilere verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün bu yılki sahipleri Taraf gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni, gazeteciyazar Ahmet Altan ile kadın ve çocukları hedef alan insan tacirleri hakkında yaptığı araştırmaları kitaplaştıran Meksikalı gazeteci ve araştırmacı Lydia Cacho oldu.

Dün akşam, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen dördüncü Hrant Dink Ödül Gecesi’nin açılış konuşmalarını ödül komitesi başkanı Ali Bayramoğlu ile Uluslararası Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink yaptı. Törenin Ermenistanlı konukları da vardı. 2010 yılında Noray Kardaşyan tarafından kurulan ve genç müzisyenlerden oluşan Van Project, Ermenice şarkılar seslendirdi. Van Project, Rojin ve Yavuz Bingöl’e de eşlik etti.

Ahmet Altan’ın ödül konuşmasının tam metnini yayımlıyoruz.

Hrant’ı koruyamadık, hak etmedik

Her insan aldığı ödülü gururla kabul eder, bense bugün bu ödülü utançla kabul ediyorum.

Bu ödül, cezası çekilmemiş bir suçun, kefareti ödenmemiş bir günahın can yakıcı bir anıtı gibi duracak benim hayatımın içinde.

Bugün aldığım ödül iyi bir insanın adını taşıyor. Bugün aldığım ödül öldürülmüş bir insanın adını taşıyor. Bu ülkede yaşayan herkes gibi ben de Hrant Dink’i ölümden koruyamadığım için suçlu ve günahkarım. Bu ülkede yaşayan herkes gibi ben de Hrant Dink’in gerçek katillerinin yakalanmasını sağlayamadığım için suçlu ve günahkarım.

Gözlerimizin önünde öldürüldü o. Şiddeti desteklediği için şiddetin kurbanı olmadı, vahşeti desteklediği için vahşetin kurbanı olmadı, düşmanlığı desteklediği için düşmanlığın kurbanı olmadı. Barışı ve dostluğu desteklediği için öldürüldü. Yüz binlercesi insafsızca ve haksızca öldürülmüş bir ırkın, o ölümleri unutmayan, o ölümlerin acısını çeken ama o ölümlerin hesabının yeni ölümlerle sorulması gerektiğine inanmayan bir üyesi olduğu için öldürüldü. Karanlık ve kanlı geçmişten, dostlukla tazelenmiş bir geleceğe bir köprü kurmak istediği için öldürüldü. Biz bugün o geleceğe, önümüzdeki boşlukta ışıktan bir köprü gibi uzanan onun bedeninin üstünden yürüyoruz. Sırtında yüz binlerce masum ölünün ağırlığı olan yetmiş milyon insanı hakkaniyetli bir geleceğe Hrant Dink belki de tek başına taşıyacak. Onun böyle bir gücü var.

Öyle bir gücü olduğu için öldürüldü o.

Hala katliamların, cinayetlerin, çatışmaların olduğu, hala şiddeti ve ölümü yücelten seslerin yükseldiği bir ülkede biz Hrant Dink’in önemini daha çok anlıyoruz. O, başkalarının vahşetinden ve şiddetinden kendine bir pay çıkartmaya çalışanların arasına katılmadı. O, tam aksine kendisinden, varlığından, canından barışa bir pay çıkartmak istediği, bunu göze aldığı için kurban seçildi. Bana onun adını taşıyan bir ödül veriyorsunuz.

Nezaketinize minnettarım ama ben adımı, onun adının yanına yazdırmayı hak ettiğime inanmıyorum. Bunu hak edebilmek için onu koruyabilmiş olmam gerekirdi. Bunu hak edebilmek için onun katillerinin bulunmasını sağlamış olmam gerekirdi. Bu ödülü, eğer izin verirseniz, bir emanet olarak alıyorum. Bir gün bu ülkede, Hrant Dink’in gerçek katillerini bulan, onları ortaya çıkartan, bu korkunç vahşetin hesabını soran cesur, dürüst ve onurlu bir yönetici çıkarsa, o zaman bu gece burada aldığım bu emaneti ona, gene burada, bu kalabalıkların önünde sevinçle vereceğim.

Bu ödülün gerçek sahibi o olacak.

O gün gelene kadar, iyi bir insan için duyulan acının ve bir ölümü önleyememiş olmanın yaraladığı bir vicdanın simgesi olarak bu ödülü saklayacağım.

Öyle bir günün gelmesini diliyor ve bu emaneti, bunu hak edememiş bir insana bağışlayan cömertliğinize teşekkür ediyorum.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2011 13:05

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0