Halk sigara yasağını istiyor

12 Temmuz 2009 16:35  

 

Halk sigara yasağını istiyor

Lokanta, kafe ve barlarda çalışanların yüzde 89.9'u, müşterilerin ise yüzde 85.9'u yasağı olumlu buluyor

ANKARA - Kafe, lokanta ve barlarda 19 Temmuz’dan itibaren başlayacak sigara yasağını müşterilerle buralarda çalışanların büyük oranda desteklediği ortaya çıktı.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin (HASUDER) sigara ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, buralarda çalışanların yüzde 89.9’u, müşterilerin ise yüzde 85.9’u yasağı olumlu buluyor. Ankara Kızılay’da kafe ve lokanta sahiplerinin yanı sıra, çalışan ve müşterilerle yapılan araştırmada, işverenlerin tümünün 19 Temmuzda yürürlüğe girecek düzenlemeden haberdar olduğu belirlendi.

Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 60.6’sının, çalışanların yüzde 59’unun, müşterilerin ise yüzde 40.7’sinin sigara kullandığı tespit edildi.

Bu kafe ve lokantalarda çalışanların yüzde 70.5’i "İçerisinde sigara içilmeyen lokanta ve kafelerde oturmak müşteri açısından keyiflidir" şeklinde düşünüyor. Bu görüşe her 10 sigara içen çalışandan 6’sı katılıyor.

Çalışanların yüzde 91.8’i, müşterilerin yüzde 90’ı, işverenlerin ise yüzde 78.8’i "bu yasağın personelin sağlığını koruyacağı" görüşünü taşıyor.

Çalışanların yüzde 60.7’si, müşterilerin de yüzde 78.2’si "Yasakla müşterilerin sigara içme hakkının kısıtlandığı" görüşüne katılmıyor. Hatta sigara kullanan müşterilerin yüzde 73.2’si "Sigara içmeyenler açısından havanın temiz olmasının öneminin farkında olduklarını" belirttiler. 

İşverenlerin yüzde 63.6’sı, çalışanların yüzde 89.9’u, müşterilerin de yüzde 85.9’u "Kapalı yerlerde sigara içmenin yasaklanmasının uygun olduğunu" düşünüyor.

Sigara kullanan çalışanların yüzde 86.5’i, aynı alışkanlığa sahip müşterilerin ise yüzde 76.2’si bu yasağı destekliyor. Sigara kullanmayan çalışanların yüzde 91.3’ü, müşterilerin ise yüzde 100’ü "Temiz hava haklarını savunan bu yasağı desteklediklerini" vurguladılar.

Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Hilal Özcebe, sigara yasağına olan desteğe dikkati çekerek, sigara kullanmayan birinin 8 saat boyunca sigara içilen bir ortamda bulunması halinde, 1 paket sigara içmiş kadar etkileneceğini belirtti.

Bilimsel araştırmalara göre, sigara içen bir kişiden yayılan ve yanan sigaradan çıkan dumanın ortamda birleşerek daha fazla toksik maddenin solunmasına neden olduğuna dikkati çeken Özcebe, "Özellikle yanık bir sigaradan çevreye yayılan duman daha fazla kimyasal madde içerir, dolayısıyla daha zararlı olur. Bu nedenle sigara içilen bir ortamda bulunmak sigara içmek kadar zararlıdır" şeklinde konuştu. 

SİGARA YASAĞI VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Ankara’da bir alışveriş merkezinde yapılan bir başka araştırmaya göre ise 19 Mayıs’ta başlayan ve alışveriş merkezlerini de kapsayan sigara yasağı müşteri sayısında düşüşe neden olmadı. Araştırmaya göre, sigara içmeyenlerin yüzde 80’i, içenlerin ise yüzde 55’i bu yerlerde sigara yasağını onayladığını ifade etti. Sigara içmeyenlerin tamamına yakını (yüzde 93), içenlerin ise yarıya yakını (yüzde 46) düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra alışveriş merkezlerine gidiş sıklığında azalma olmadığını dile getirdiler.

ANNE ADAYLARINA UYARI

Ankara’da Etlik Doğumevi’nde yapılan bir başka araştırmada ise gebeliğin son ayındaki 176 anne adayı ile görüşüldü. Araştırmaya katılanların yüzde 10.7’si halen sigara içtiğini, yüzde 42’si de yaşadığı yerde sigara içildiğini ifade etti. Araştırma kapsamında, sigaradan pasif etkilendiğini beyan eden 45, etkilenmediğini beyan eden 44 gebenin idrarındaki kotinin (nikotinin idrarda bulunan şekli) düzeyi ölçüldü. Normal şartlarda gebelerin idrarında kotinin bulunmaması gerekirken, araştırmaya katılan 89 gebenin idrarında ortalama 78.9 ng/ml kotinin saptandı.

Yakın çevresinde sigara içildiğini beyan eden gebelerde kotinin seviyesi 106.7 ng/ml, çevresinde sigara içilmediğini beyan eden gebelerde ise 39.8 ng/ml olarak bulundu. 

Araştırmanın, sigaradan etkilenmediğini ve gebeliğinin sağlıklı geçtiğini düşünen hamilelerin bile tütün dumanına maruz kaldığını ortaya koyduğu, yasanın hem gebelerin hem de anne karnındaki bebeklerin sağlığının korunması açısından önem taşıdığına dikkat çekildi. 

Çalışmada, pasif sigara dumanına maruz kalan anne adaylarının şu risklerle karşılaşacağına işaret edildi:

-Bebek kaybedilebilir,

-Düşük ağırlıklı bebek doğabilir,

-Doğumsal anomali gelişebilir,

-Bebekler doğduktan sonra ilk 6 ay içinde aniden ölebilir, -Bebekler doğduktan sonra daha sık hastalanır, 

-Bebeklerin akciğer fonksiyonları daha az gelişir,

-Bebeklerde pnömoni, astım gibi sağlık sorunları daha fazla görülebilir,

-Gebelik esnasında anne aracılığıyla çevresel sigara dumanına maruz kalan bebeklerde sonradan öğrenme güçlükleri ortaya çıkabilir.

Prof. Dr. Özcebe, özel bir dönem olan gebeliği yaşayan kadınların tümünün sigara dumanına maruz kaldıklarına işaret ederek, "Gebeler sigara kullanmasalar, dumanlı ortamlarda bulunmadıklarını düşünseler de sigara dumanına maruz kalmaktadırlar. Tüm kapalı ortamlarda sigara yasağı başlaması, gebelerin sigara dumanına maruz kalmasını azaltacaktır" diye konuştu. 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0