Gözaltında kaybedilen Ceylan'ın annesi sordu: 'Evladıma ne yaptınız?'

13 Haziran 2009 17:46  

 

Gözaltında kaybedilen Ceylan'ın annesi sordu: 'Evladıma ne yaptınız?'

2004 yılında Jandarma gözaltına aldıktan sonra bir daha haber alınamayan Tolga Baykal Ceylan nerede?... Oturma eyleminde konuşan Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan, "oğlunun hiçbir örgüt ile bağı olmadığını sadece savaşa, şiddete ve silaha karşı olduğunu" söyledi ve sordu: "Evladıma ne yaptınız, oğlum nerede?.. 

Galatasaray meydanı bugün (Cumartesi) saat:12.00'de yine duyarlı yurttaşlar ve yakınları gözaltında kaybedilenlerle doldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'un çağrısıyla 220'cisi gerçekleştirilen eylemde; "2004 yılında İğneada'da tatilini yapmaktayken jandarma tarafından gözaltına alınmasının ardından ortadan kaybolan Tolga Baykal Ceylan'ın kaybedilişinden sorumlu olanların yargılanması talebi yükseldi. Alanda, 'Failler belli kayıplar nerede?' pankartı açıldı. Hak savunucusu duyarlı yurttaşlar akibetlerini bilmedikleri yakınlarının fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıyarak yaptıkları açıklamada, "Her biri suç makinesi haline gelmiş bu cellatlar, hala korunuyorlar, hala görev başındalar. Yetkililer hala susuyorlar! Ama bizleri susturmayacaklar! Bizler kimlerin emir verdiğini, kimlerin kayıp ettiğini söylemeye devam edeceğiz" dedi. Galatasaray Meydanı'nda yapılan açıklama şöyle: 

"Devlet, yıllarca şiddet ve baskının başka bir biçimi olan "insan kaybetme" politikasını yaygın bir biçimde uyguladı.
Farklı siyasi ve etnik kimliklere mensup insanların yanı sıra adli nedenlerle alınan İnsanları da gözaltında kaybettiler
Kayıplarının akıbetini öğrenmek isteyen yakınlarının başvurularını işleme koymadılar, faillerini yargılamadılar.
Her biri suç makinesi haline gelmiş bu cellatlar, hala korunuyorlar., görev başındalar.
Yetkililer hala susuyorlar!
Ama bizleri susturmayacaklar!
Bizler kimlerin emir verdiğini, kimlerin kayıp ettiğini söylemeye devam edeceğiz.

Bu hafta, İğneada'da tatilini yapmaktayken jandarma tarafından gözaltına alınmasının ardından ortadan kaybolan Tolga Baykal Ceylan'ı aramıza katacağız. 24 yaşındaki İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik öğrencisi Tolga Baykal Ceylan, 07 Ağustos 2004 tarihinde 2 günlüğüne tatil için İğneada'ya gitmişti. Tolga 9 Ağustos 2004 tarihinde annesini arayarak 10 Ağustos 2004 Salı günü döneceğini söyledi. 10 Ağustos 2004 tarihinde annesini arayarak bir telefon numarası vermek üzereyken, yanında olan birisi tepki gösterdi ve telefon kesintiye uğradı. Sesi gergin ve kısıktı. Bu annesinin duyduğu 'son sesi' oldu.
Ertesi günü annesine gelen bir telefonda, yüksek sesli biri bağırıyor, kısık sesli biri korkak cevaplar veriyordu. 15 dakika kadar bu konuşmaları dinletiler.
Annesi Kadriye, bir daha oğlundan haber alamayınca İğneada'ya giderek oğlunu Jandarma'ya sordu. Jandarma, "oğlun macera peşinde, artık onu arama" dedi ve gözaltına aldıklarını kabul etmedi. Savcılık soruşturmasında ise, Jandarma Tolga'yı gözaltına aldıklarını , ancak telsizle soruşturmasını tamamladıktan sonra bıraktıklarını ifade etti. Annesi Kadriye, Jandarma Alay komutanını aradı ve "oğlumu siz gözaltına aldınız", "oğlum nerede?" diye sordu. Alay Komutanı "Türk askerine dil uzatamazsınız, dilinizi koparırım" diye tehdit etti. Bir hafta sonra Tolga'nın bir poşet içerisindeki çamaşırları annesine jandarma tarafından verildi.. Annesi devletin bütün kademelerine başvurdu, bir sonuç alamadı.. Halen oğlunu aramaya devam ediyor.

Soruyoruz!
Tolga Baykal Ceylan'a ne oldu?

Kayıplarımız nerede?
Tolga Baykal Ceylan'ın kaybedilmesinde başta İğneada beldesi Jandarma Komutanlığında görev yapanlar olmak üzere , Kırklareli ve Demirköy Jandarma Komutanlığını sorumlu tutuyoruz.
1540 gündür Galatasaray'dan yetkililere sesleniyoruz.
Özel Harp dairesine dokunun!
Jitem'e dokunun!
Jandarmaya dokunun!
Kayıplarımızın faillerine dokunun diyoruz.
Dokunun ki karanlık kafalarınızın derinliklerinde gizli kalan gerçekler açığa çıksın!
Unutmayın!
İnsanlarımızın kaybedilmesinden siz de sorumlusunuz!.."

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0