Google'ın el atmadığı neresi kalmıştı?

24 Mayıs 2010 10:06  

 

Google'ın el atmadığı neresi kalmıştı?

İnternette video izlemek kolay ama küçük ekranlar zorluyor. Televizyonda bir sürü şey var ama saatleri uymuyor. Google bu iki ucu kendi platformuyla birleştirmeye hazırlanıyor

Hala çoğu kişi için bir arama motorundan ibaret olan Google sessiz sedasız el attığı birçok alanda şansını denemeye devam ediyor. Sessizce perdelerini kapatan birkaç başarısız girişimin dışında hemen her konuda kendine sağlam bir yer edinmeyi başaran firma ucu internete bağlanabilecek her şeyin başını tutmaya kendini adamış gibi görünüyor.

Google TV adıyla duyrulan son yenilikse firmanın Logitech, Intel, Sony, Best Buy ve Dish Network firmalarıyla ortak girişiminin bir ürünü. Girişimi Best Buy markasıyla üretilen, Intel’in Atom CE4100 işlemcisini kullanan, Logitech’in ek aksesuarlarını ürettiği, Sony’ninse Bravia serisi televizyonlarını uyumla hale getireceği internet bağlantılı bir TV yayın platformu olarak özetlemek mümkün.

Google’ın rollerinden biri işin yazılım ve altyapı teknolojisini yönetmek. Tahmin edileceği gibi işletim sistemi olarak Google’ın 2008 yılında tanıttığı ve bugün birçok farklı üreticinin cep telefonunda kullanılan, pazarda yüzde 9 pay sahibi Linux tabanlı açık kaynaklı Android kullanılıyor. Televizyon ekranına yansıyan web tarayıcısı içinse Android’in kendi uygulaması yerine yine Google imzalı Chrome web tarayıcısı tercih edilmiş. Dikkat çekici ayrıntılardan biriyse sistemin Adobe Flash 10.1 desteğiyle gelmesi. Böylece internet içeriğini (Apple iPhone ya da iPad’in aksine) tam olarak görüntüleyebilmek mümkün oluyor.

Platformun bir diğer avantajıysa Android tabanlı olmasından dolayı şu ana kadar bu yapı için geliştirilmiş on binlerce hazır uygulama ve oyunu da aynen kullanabiliyor olması. Bu gerçek bir başka bakış açısıyla tamamen Google TV’ye özel uygulamalar üretecek binlerce hazır, donanımlı yazılımcının hazır olduğu anlamına geliyor. Ayrıca eğer varsa Android tabanlı cep telefonunuzu Google TV ürünleri için uzaktan kumanda olarak da kullanabileceksiniz.

Alışması kolay bir arayüze sahip olan Google TV’nin kalbinde tahmin edeceğiniz gibi bir arama kutusu yer alıyor. İzlemek istediğiniz içeriği kategorik olarak takip edebileceğiniz gibi basit aramalarla da ulaşabiliyorsunuz. Arama sonuçları hem mevcut geleneksel TV yayınlarının dijitalleştirilmiş içeriğinde hem de webdeki video içerik sitelerinde gerçekleştiriliyor. Bu platform için yine Google’ın sahip olduğu Youtube videolarının daha kolay ve sade seyri için Lean Back adlı yeni bir arayüz geliştirilmiş. Full HD görüntü destekli Google TV kutusu MPEG4 desteğine de sahip.

Bu girişimin bir parçası olarak Google yakın geçmişte satın aldığı video dönüştürme hizmeti On2 firmasının birikimlerini açık kaynaklı ve serbest kullanımlı olarak herkese açmaya karar verdi. WebM adlı projede Google özel video formatını BSD lisansıyla dağıtacak. (http://webmproject.org )


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0