Geri dön BDP

21 Ağustos 2011 11:10  

 

Geri dön BDP

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, BDP’yi Meclis’e dönmeye, PKK’yı silahları susturmaya çağırdı, operasyonların durmasını istedi

PKK’nın sokak infazları ve mayınlı saldırılarının yoğunlaştığı, askerî operasyonların kilit noktası olan Hakkâri’de tedirginlik ve korku umudu bastırmış durumda. Kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasetçiler ve sokaktaki vatandaş, PKK’ya bir kez daha ateşkes, devlete operasyonları durdur, BDP’ye Meclis’e git çağrısı yaptı.

Türkiye’de belki de hiçbir il Hakkâri kadar konuşulmadı son günlerde. Gün geçmedi ki kentten olay haberi düşmesin ajanslara. Taşlı, sopalı korsan gösterilerin günlük hale geldiği Hakkâri, son zamanlarda sokakta öldürülen güvenlik görevlileri, mayınla havaya uçurulan askerî araçları da gördü. Her olayın ardından ellerinde otomatik silahlarla sokaklara giren özel timlerin çoğunluğu BDP’li yönetici çok sayıda kişiyi ‘olaylarla ilgili oldukları’ gerekçesiyle gözaltına alması da haberlerin en dibinde yer alan bölümü oldu. Böylesine bir atmosferin içinde Hakkâri’nin nabzını tuttuk.

Barış dilinden uzaklaşılıyor
BDP Hakkâri Milletvekili Esat Canan: Başbakan’ın hoş görülü ve daha sabırlı üslup kullanması gerekir. Yeni bir anayasanın hazırlanması, yeni kanalların açılması için PKK’nin bir kez daha eylemsizlik kararı alması yararlı olacaktır.

Hakkâri Barosu Başkanı İsmail Durgun: Sağduyunun hakim olamadığı bir ortam söz konusu. Biran önce operasyonların durması ve PKK’nin eylemlerini kesmesini, BDP’nin Meclis’e gitmesini istiyoruz.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İrfan Sarı: Bu ülkede yönetim eski tabu haline gelen milliyetçilikten kendini alamıyor. Hakkâri bu konuda politik bir duruş sergiledi. Bu duruş karşısında devlet burayı hedef tahtasına çevirmiştir. Silahlar susmalı ki konuşulabilsin.

Lütfü Kayhan (Esnaf): Biz 94-95’li yıllara dönmek istemiyoruz. Ben BDP’nin çözümü Meclis’te bulabileceğini düşünüyorum.

Ali Bildik (Vatandaş): Asker kim, gerilla kim, polis kim? Sonuçta hepsi bizim çocuğumuz değil mi. Hele Hakkâriliyi bir düşünün. Hakkârilinin bir oğlu askerde ölürse bir oğlu da gerilla da ölüyor. Barışı bir Hakkâriliden çok kim isteyebilir, kim özleyebilir ki? Savaşa hayır. Herkes barış için elini taşın altına koymalıdır.

Diyarbakır’da ‘Meclis acil toplansın’ çağrısı
Diyarbakır’da 200’ü aşkın Sivil Toplum Örgütü (STÖ), çatışma ve sınır ötesi operasyonlar nedeniyle TBMM’nin tatili kesip acil toplanmasını istedi. Aralarında İHD, Diyarbakır Barosu, KESK ve DİSK, GÜNSİAD, Mazlumder’in de bulunduğu 200’ü STÖ temsilcileri, Sümerpark’ta açıklama yaptı. Basın metnini okuyan Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, şunları söyledi: “TBMM, tatilini yarıda bırakıp acilen üye tam sayısı ile toplanmalı ve BDP de dahil olmak üzere TBMM çatısı altında soruna çözüm aranmalıdır. Bu gidişattan endişe duymaktayız. Her çatışma ve her ölüm, çözümsüzlüğü daha çok derinleştirmekte, Türkiye’yi karanlığa doğru sürüklemektedir. Herkesi aklıselime davet ediyoruz. Yarın çok geç olmadan bu gidişata dur demek için devletin operasyonları durdurması, PKK’nin de silahları susturması gerekir.”

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2011 14:21

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0