Geminin çarptığı yalıdan çıkarıldı... Dünyada sadece 3 tane var

11 Nisan 2018 14:06  

 

Geminin çarptığı yalıdan çıkarıldı... Dünyada sadece 3 tane var

İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi kazasının ardından hasar gören Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nda bulunan maddi değeri yüksek piyano, sökülerek depoya götürüldü.

İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi kazasının ardından hasar gören Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nda bulunan maddi değeri yüksek piyano, sökülerek depoya götürüldü.

Sabah saatlerinde yalıya gelen işçiler, ayaklarını ve pedalını söktükleri piyanoyu bütün halinde ambalajladı.

Piyano daha sonra bir minibüse yüklenerek, Kayışdağı'ndaki bir depoya götürüldü. Kaza anında piyanonun zarar görmediği öğrenildi.

Dünya üzerinde sadece 3 tane olduğu belirtilen piyano, değerli eşya taşımacılığı yapan bir ekip tarafından sarılarak yalıdan çıkarıldı.Maddi değeri çok yüksek olduğu ifade edilen piyano araca yüklendi.

Özel ve değerli eşya taşımacılığı yapan Sebahattin Akyol, “Çok pahalı bir piyano. Alman malı. Fiyatı aşağı yukarı 350-400 bin lira” dedi.

Piyanonun kazada hasar almadığını belirten Akyol, “Biz bu ürünleri kontrol ederek teslim alıyoruz. Yalının denizden tarafına zaten bizi yaklaştırmadılar. Piyano da hasar gören yerde değildi” şeklinde konuştu.

 

Yalı sahipleri çarpma sonucu yalıdaki bazı antika eserler ve özel eşyaların da denize düştüğünü söylemişti. Ailenin avukatı, "Yalı ve içindeki eşyalar 200 yıllık. Ne kadar maddi zarar var bilemiyoruz. Hekimbaşı Salih Efendi'nin odasındaki özel eşyaları hepsi perişan olmuş durumda.” diye konuşmuştu.

 

Öte yandan yalı malikleri, gemi firması için haciz başvurusu yaptı. Başvuruda, geminin çarpması nedeni ile yalının tarihi eser niteliğini kaybettiği kaydedildi. Başvuruda, davacıların uğradığı zararın tazmini için, şimdilik 50 milyon dolarlık zararın teminat altına alınması için, İstanbul Liman sahasında bulunan 9231377 IMO numaralı Malta bayraklı Vitaspirit isimli geminin ihtiyati haczine karar verilmesi istendi. (Dinçer GÖKÇE)

ANTİKA ESERLER DENİZE DÜŞTÜ 

Başvuruda, yalının yeniden inşasını Anıtlar Kurulu iznine tabu olduğu belirtilerek “İnşa edilmesinin en az 40-50 milyon dolar maliyete yol açacağı” belirtildi. Başvuruda ayrıca, çarpma nedeni ile maliklere ait antika eserler ve özel eşyaların denize düştüğü kaydedildi.

Öte yandan İstanbul Boğazı’nda cumartesi günü Malta bayraklı, Vitaspirit adlı geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’yla ilgili İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden iki kişilik ekip dün inceleme başlattı.

 

Kaza sonrası temeli sarsılan, duvarlarında ağır hasar bulunan yalının denize doğru kaydığı tespit edildi.

Kazayı değerlendiren Türk Kılavuz Kaptanları Derneği Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Saim Oğuzülgen, “Kaza çok hafif atlatıldı. Şayet geminin karinesi yarılıp yakıtı denize aksaydı bugün İstanbul Boğazı’nda ciddi bir çevre kirliliğinden söz ediyor olacaktık” dedi.

 

Kaza konusunda kimsenin yapabilecek bir şeyi olmadığını söyleyen Oğuzülgen şöyle konuştu: “Geminin 12 mil civarı sürati var, 20 kilometreye denk gelir. 50 bin tona yakın yükünün olduğunu da düşündüğümüzde bu gücü tutabilecek bir güç o mesafede pek yok. ‘Demir atsa tutardı’ gibi tartışmalar yapılıyor ama bence öyle bir ortamda hiçbir gemi kaptanı o demiri atma cesaretini gösteremez. Çünkü arkasından gelen akıntı var ve demir attığı zaman akıntıyla dönecek, bu kez geminin kıç tarafı sahile çarpacaktı. Gemilerin bu alanlarında makine dairesinin, yakıt tanklarının olduğu daha boş alanlar vardır. Bu daha büyük komplikasyonlara yol açabilirdi.”

Yalıya çarpan Malta bandıralı ‘Vitaspirit’ yük gemisinin sahibi görünen Yunan şirketi ‘Vita Management’ şirketi kaza için üzüntüsünü dile getirdi. Açıklamada geminin ana makinesindeki sorun üzerine rotasından çıktığı belirtilirken yardımları için Türk makamlarına teşekkür edild

KAZA, KAZIĞI ORTAYA ÇIKARDI 

FATİH Sultan Mehmet Köprüsü’nün altından geçerken kuru yük gemisinin tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarpma görüntüleri yayınlanınca, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis üyeleri, yalıya komşu Lacivert ve Uskumru balık restoranlarının kazık çakarak denize doğru büyütüldüğünü tespit etti.

 

Hüseyin Sağ, Nadir Ataman ve Deniz Erzincan, İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü ile İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne kaçak büyümeyi ihbar ettiler.

CHP’li üyeler, suç duyurusunda şu soruları yöneltti: “Söz konusu taşınmaz ve alanlarda Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne müracaat edilmesi gerekmektedir. Taşınmazlarla ilgili müdürlüğünüz ve diğer kurumlar tarafından izinlere aykırı yapılaşmaya karşı işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş mudur?” (Fatma AKSU / İSTANBUL)

hurriyet.com.tr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018 15:35

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0