'Gazze Arapları Birbirine Düşürdü'

16 Ocak 2009 17:50  

 

'Gazze Arapları Birbirine Düşürdü'

Gazze'de Filistinlilerin çektiği acılardan kimin sorumlu olduğu konusunda medyaya da yansıyan çekişmeler ve sert tartışmalar Arap devletleri arasındaki derin bölünmüşlüğü bir kez daha ışığa çıkardı.

Araplar arasında en büyük tartışma yaratan konulardan biri de ortak bir politika belirlenmesi için Arap Birliği'nin olağanüstü bir toplantı yapıp yapmaması gerektiği oldu.

Araplar arasındaki bölünmüşlük Arap Birliği'nin kurulduğu 60 yıl öncesinden bu yana varolan bir olgu. Örgüt, Arapların kendilerine yönelik gördükleri tehditlere karşı Arap devletlerini birleştirmek amacıyla kurulmuştu.

Bununla birlikte son üç haftadır, Araplar günümüzün uydu yayıncılığında pek gizlenemeyen karmaşık bir görüntüden fazla birşey sergilemedi.

Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların bazıları gerçek ideolojik farklılıklar.

Pragmatik safların başını, Batı Şeria'daki Filistin yönetimini destekleyen Mısır ve Suudi Arabistan çekiyor.

Radikal kanat içindeyse, Gazze Şeridi'nde denetimi elinde bulunduran Hamas'a arka çıkan Suriye ve Katar yeralıyor.

Medyada da sert bir savaş sürüp gidiyor.

Katar Emiri'nin sahibi olduğu, yine Katar merkezli El Cezire televizyonu, radikal kesimin 'Arapların en önemli davası' olarak niteledikleri Filistin sorununa ihanet edildiği şeklindeki görüşlerine geniş yer vererek hoşnutsuzluk ortamını daha da alevlendiriyor.

Suudilere ve Mısırlılara daha yakın olan televizyon kanalları ve gazeteler de buna tipik acı ifadelerle karşılık vererek, radikalleri, 'Araplar pahasına, bölgede etkisini artırmaya çalışan İran'ın yardakçısı olmakla' suçluyorlar.

Katar, İsrail'e karşı sert bir tavır benimsenmesi için bir Arap doruğu toplamak için çok uğraştı ama henüz başarılı olamadı. Bu girişim, Suudilerden ve Mısırlılardan inatçı bir direnişle karşılaştı.

Ama bütün bunlara rağmen, toplantılar yapılmıyor değil.

Suudı Arabistan, Körfez ülkeleri liderlerini âcil doruk toplantısına çağırdı.

Arap dışişleri bakanları da Gazze savaşını ele almak üzere ikinci âcil toplantılarını yapıyorlar.

Eleştirel çevreler de bunu 'Araplar eylem yerine toplantı yapıyor' şeklinde yorumluyor.

BBC Türkçe yayını
sansursuz.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0