FETHULLAHÇILARDAN PARA GELÝYORSA EÐER ARADA BÝRÝLERÝ GÖTÜRÜYOR

04 Kasým 2009 09:45  

 

FETHULLAHÇILARDAN PARA GELÝYORSA EÐER ARADA BÝRÝLERÝ GÖTÜRÜYOR

Ahmet Altan ve Yasemin Çongar Taraf gazetesiyle ilgili ilginç açýklamalar yaptý 

CNN Türk ekranlarý çok önemli iki misafiri aðýrladý dün akþam. Hasan Cemal ve Cengiz Çandar'ýn hazýrlayýp sunduðu 'Tecrübe konuþuyor'da dün Taraf gazetesinin iki tepe ismi Ahmet Altan ve Yasemin Çongar vardý. Özellikle Ahmet Altan'ýn gazetenin yayýn hayatýna baþlamasýndan bu yana TV'ye çýkmadýðý düþünülecek olursa Cemal ve Çandar'ýn önemli bir televizyonculuk iþi yaptýklarýný da söylemek gerekiyor. Taraf gündemi belirleyen haberleri ve tavýr sahibi gazeteciliðiyle daha birinci yýlýnda Türk basýn tarihinde önemli bir yer edindi. Ahmet Altan ve Çongar hem siyasi gündemin temel baþlýklarý konusunda fikirlerini söylediler, hem de Taraf'ý anlattýlar. 

"60 KÝÞÝYLE GAZETE ÇIKARTIYORUZ"

Ahmet Altan öncelikle Taraf'ýn içinde bulunduðu mali sorunlarý anlattý. Taraf'ýn para kaynaðý medyada da polemik konusu oluyor. Gazetenin mali durumu merak ediliyor. Bakalým Ahmet Altan bu konuda neler söyledi: "60 kiþiyle gazeteyi çýkartýyoruz. Çaycýyla birlikte sayý bu. Hürriyet'in ulaþým servisi bile daha kalabalýk. Baþar Arslan dýþýnda kimse çýkmadý. Mehmet Betil de destek oldu biraz. Ama bu kadar. Siyasi baský yok belki ama böyle bir kuþatma duygusu da var. Ortak arýyoruz, bulsak rahatlarýz ama bulamýyoruz. Dünyada bu þartlarda gazete çýktýðýný sanmýyorum. Geçmiþten gelen yük olmasa aslýnda bir gelir gider dengesi kurmuþ durumdayýz. Gazete kendini finanse ediyor yani. Ama eski borçlar zorluyor. Bazen gece 5'te telefon geliyor 'gazeteyi basmýyorlar' diye."

"FETHULLAHÇILARDAN PARA GELÝYORSA EÐER ARADA BÝRÝLERÝ GÖTÜRÜYOR!"

Cengiz Çandar tam burada Taraf'ýn Gülen Cemaati'den maddi destek aldýðý yönündeki iddiayý hatýrlattý. Altan'ýn cevabý çok manidardý: "Eðer Fethullaçýlardan bize para geliyorsa arada birileri götürüyor. Bize biþey geldiði yok çünkü. Buna çok kýzýyorum. Eðer para bulursam alacaðým. Soros'tan bulursam da alacaðým. Fethullahçýlardan bulursam da alacaðým. Ama bulamýyoruz. Gazetede Kemalettin Tuðcu romanlarýný andýran hikayeler yaþýyoruz. Hastasý olan ama tedavisini yaptýramayan çalýþanlarýmýz oluyordu. Þu anda esas sorun eski borçlarýn getirdiði yük. Çünkü çok zor dönemlerden geçtik."

"BU MEDYA BÝR PSÝKOLOJÝK SAVAÞ ALETÝ VE KENDÝ HALKINI ZEHÝRLÝYOR"

Konu Taraf'ýn yayýnladýðý belgelere ve Genelkurmay'la olan gerilimine geldi kaçýnýlmaz olarak. Altan bu konuda þöyle konuþtu: "Bu medya bir psikolojik savaþ aleti iþlevi görüyor. Ve kendi halkýný zehirliyor. Normalde böyle haberleri yaparsanýz Genelkurmay gazeteyi arar. Ama bizi arayamazlar. Tek bir sefer bile aramadýlar da. Taraf'ý arayamazlar. Taraf ordunun alýþkanlýklarýna çok ters bir gazete. Ordu çok sert çýkýþlar yaptýðýnda ayný sertlikle cevap veriyoruz. Buna da alýþkýn deðil. Ordu bunun bir savaþ olduðunu sanýyor. Bunun normal bir durum olduðunu bilmiyor. 29 Ekim'deki tavrýmýz da normal olandýr. Ama bu bilinmiyor. Dünyanýn hangi ciddi gazetesinde resmi bayramlar yarým sayfa haberle iþlenir?"

"NTV HABERÝMÝZ BÝR YANLIÞI ORTAYA ÇIKARTTI"

Ahmet Altan çok konuþulan NTV haberi için de önemli açýklamalar yaptý. Biz o haberle önemli bir gerçeði ortaya çýkarttýk. TÝB (Türkiye Ýletiþim Baþkanlýðý) raporunun yanlýþ olduðunu o haber ortaya çýkarttý. Savcýlýða da gönderilmiþ ve kabul edilmiþ resmi bir belge bu. NTV de bu yanlýþlýðýn farkýnda deðildi. Biz haberi yaptýktan iki gün sonra GMT olayýný duyurdular. Çünkü onlar da bilmiyorlardý. Biz TÝB'in resmi ve savcýlýða gönderilmiþ belgesini yayýnladýk. Yayýnlamasaydýk GMT olayý ortaya çýkmayacaktý.

"BU GAZETENÝN BÝR PARÇASI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

Yasemin Çongar ise Taraf'ýn ses getiren bir diðer haberini anlatýrken ilginç bir bilgi verdi. Küçük kýz çocuðu Ceylan'ýn haberin nasýl yaptýk biliyor musunuz? Köyün muhtarý bizi aradý ve 'Böyle bir olay oldu. Aklýma bir tek siz geldiniz.' dedi. Bu çok gurur verici. Böyle bir gazetenin bir parçasý olmaktan dolayý gurur duyuyorum.

PAÞASININ BAÞBAKAN'I MANÞETÝ YANLIÞ MIYDI?

Çandar ve Cemal, Altan'ýn son dönem Baþbakan hakkýnda çok olumlu þeyler söylediðini ama zamanýnda 'Paþasýnýn Baþbakaný' gibi sert ve eleþtirel bir manþet attýklarýný, þimdi piþman olup olmadýklarýný sordu. Altan çok net konuþtu:

Biz o manþette yanlýþ yapmadýk. Baþbakan'ýn 'Siz kimin medyasýsýnýz, kime hizmet ediyorsunuz?' gibi suçlamalarý sözkonusuydu. Bunlar dünyada yaþanan þeyler deðil ve açýkça saygýsýzca sözler. O saygýsýzlýða gereken tavrý koymaktan geri duramazdýk.

"TARAF GAZETESÝ KERHANEDEKÝ AÝLE KIZI GÝBÝ..."

Özür dilemelerine raðmen NTV'nin kendileriyle ayný noktada olmadýðýný savunan Ahmet Altan, BBP lideri Muhsin Yazýcýoðlu'nun hayatýný kaybettiði kazayla ilgili yine müthiþ iddialarda bulundu.

Ýþte o tartýþmalý diyaloglar;

(NTV'nin telefon dökümleriyle ilgili Taraf'a yöneltilen suçlamalara Ahmet Altan'ýn cevabý)

Ahmet Altan: Bizim hata yapmamýzý bekleyen bir medya ortamý var.

Cengiz Çandar: Fazlasýyla var.

Ahmet Altan: Böyle kelimeleri kullanýyor musunuz bilmiyorum ama "kerhanede ki aile kýzý gibiyiz". Yani etrafta ne olduðu o kadar önemli deðil ama o da namussuz o da dürüst deðil. Bakýn o ne yapýyor, birisiyle el ele tutuþtu böyle bir merak var. NTV böyle bir his içerisinde "o da dürüst deðil" hissini tatmin etme amacýnda. Noblise Oblige'nin bir sözü var "asalet zorlayýcýdýr". Biz özür diledik yani NTV bizim kayýtlarýmýz GMT dediði zaman biz sözü uzatmadýk, bütün hatayý üstlendik. Biz kabahatliyiz, hatalýyýz özür diliyoruz dedik. Aslýnda biz o kadar da hatalý deðiliz.

Cengiz Çandar: O kadar hatalý deðiliz diyorsunuz. Bunu ilk kez söylüyorsunuz sanýrým?

Ahmet Altan: Çünkü demedik! Çünkü bir açýklama yapýldý.

Cengiz Çandar: Gazetede yazýldý o kadar.

Ahmet Altan: Hayýr ama sormasanýz yine söylemem. Neticede NTV'den o telefonlar gitmemiþ. Bu nedenle biz de bu hatayý yüklendik özür diledik. Çünkü þu da þöyle demek, dediðim gibi asalete sýðmýyor, soyluluða sýðmýyor. Dediðim gibi Türk medyasýnýn çok alýþýk olduðu bir þey oluyor, bunu yapmadýk. Bunu yapmadýk ve üstlendik. Ama siz bu kadar uzun bir giriþ yaparak girerseniz, biz bunu anlatýrýz. Bunun bir hikayesi var.

Cengiz Çandar: Eee

Ahmet Altan: Þimdi bize telefon kayýtlarý geldi. Telefon kayýtlarý, helikopter havadayken içindeki o dört kiþi, telefonlarla aranýyor. NTV'ye ait telefonlar helikopter havadayken, 295 defa arýyor. Burada daha da tuhaf olan, elimizdeki belgelere göre asýl kuþku duyulan þey þu.

Yasemin Çongar: Öyle bir döküm ki bu, sadece NTV'nin aramalarýnýn olduðu döküm deðil. O sýrada helikopterde bulunan baþka kiþilere iþte Muhsin Yazýcýoðlu baþta olmak üzere gelen telefonlarýn bir dökümü. Tabii biz bu telefonlarýn bir saðlamasýný yapmaya çalýþtýk ve atýyorum 14:30 diyelim havalanmýþ helikopter, 14:32'de Muhsin Yazýcýoðlu A kiþisiyle konuþmuþ gözüküyor. Biz o A kiþisine ulaþtýk ve konuþmuþ. O kiþi dedi ki "evet konuþtum bana dedi ki þu an helikopterdeyim, inince seni ararým". Böyle bir aramamýz da var. Bu konuþmalarýn hemen ardýndan Ahmet Altan'ýn dediði gibi NTV'nin aramalarý var. Belgeye göre bu aramalarýn hepsi iç içe. Yani NTV'nin aramalarýyla ayný saat içerisindeler.

Ahmet Altan: NTV'nin aramalarýnýn olduðu saatlerde, helikopterdekiler baþka kiþilerle konuþuyorlar. Yani NTV'den 295 kez telefon gidiyor ancak hiçbirisine cevap verilmiyor ama o saatlerde baþkalarýyla da konuþuyorlar. O zaman bu ne oluyor. Bu telefon konuþmasý olmuyor baþka birþey oluyor. Yani saatler, dökümün hepsi Türkiye saatiyle. Bakýyorsunuz NTÖ, 295 kez arýyor düþecek bir helikopteri. Helikopterdeki insanlar da baþkalarýyla konuþuyor ama NTV'nin telefonlarý ulaþmýyor bu çok garip birþey!

Ne olabilir? Biz baþka birþey düþündük. Bu ne? Baransu, sivil havacýlýk dairesinden birisiyle konuþuyor. Bu ne olabilir? Yani o aramalar ulaþmýyor. Bu baþka birþey olabilir mi? O chip hikayesi oradan çýktý. Bir manyetik dalga yaratmak için yapýlabilir diyen o adam, sivil havacýlýkta çalýþan bir mühendis. Baþka bir iletiþim mühendisine daha sorduk o da ayný þeyi söyledi.

Biz o zaman þöyle düþündük. NTV aramadý birisi o santrale girdi o zaman. Yani düþecek bir uçaðý veya helikopteri hiçbir kuruluþ, insan aramaz.

"BÝRÝSÝ KAZA OLACAÐINI BÝLÝYORDA SANA HABER VERDÝ"

Biz bunu yazdýk ertesi gün NTV'de bir programda Mirgün Cabas dedi ki "ben aradým". Þimdi biz NTV'nin santralinden zannederken o kalktý ben aradým dedi ve dalgacý bir þekilde. Sen aradýysan bunun bir açýklamasý olmasý gerekiyor. Biz de dedik ki sen aradýysan ya bu kayýtlar yanlýþ ya birisi sana yanlýþ bir saat söyledi. Birisi kaza olacaðýný biliyordu daha önce haber verdi onun için aradýn. Tuhaf çünkü dökümler var elimizde.

"NTV BÝLÝYORDU NEDEN SUSTU?"

Bizim yayýnýmýzdan 48 saat sonra NTV bir açýklama yaptý. Dedi ki biz GMT ile kayýt ediyoruz, Taraf ya GMT'yi bilmiyor ya da kötü niyetli. Peki NTV, GMT'yi biliyor da neden 48 saat sonra açýkladý bu bir! Ýkincisi, tuhaflýk sadece bizim ilgimizi çeken bir þey deðil.

Cengiz Çandar: Bu soruyu sanýrým ilk defa söylüyorsunuz.

Ahmet Altan: Çünkü dediðim gibi biz yani tartýþmaya girmedik. Ama arkamýzdan kalleþ dediler, tekzip gönderdiler, iþi uzattýlar. Yani bizim durduðumuz yerde durmadýlar, manþetten özür diledik.

"SAVCILIK BU ÝÞÝN PEÞÝNE DÜÞTÜ"

Baþka bir soru soracaðým. Bir NTV neden bizim yayýnýmýzdan 48 saat sonra açýkladý GMT'yi. Neden Mirgün Cabas ilk gün açýkladýðýnda belki yaz saati uygulamasýndandýr dedi. Çünkü biz yaz saati uygulamasýna da baktýk acaba bir saat farký mý oldu. Yani o kadar tuhaf ki ona da baktýk. NTV'de kendisi de bilmiyor 48 saat sonra cevap verdi. Ýþin daha tuhaf tarafý bunu merak eden sadece biz deðiliz. Savcýlýk ta bunu merak etmiþ, telefon dökümlerini görünce NTV'yi çaðýrýp sormuþlar. Þimdi ben NTV'ye soruyorum, NTV savcýlýða bu GMT'yi söyledi mi? Eðer söylemediyse NTV savcýlýða ne dedi? Eðer, GMT'den bahsetmediyse savcýlýk neden bunun üzerine gitmedi?

"YAZICIOÐLU'NUN ÖLÜMÜ KUÞKULU"

Bizim elimize geçen done Yazýcýoðlu, benim de hakikaten kuþkulu olarak karþýladýðým o kazada hayatýný kaybeden Yazýcýoðlu dosyasý ciddiyetle incelenmiyor. 


GAZETECÝLER.COM

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0