Türkçe dışındaki mahalli diller ilgi bekliyor!

04 Haziran 2022 15:53 / 556 kez okundu!

 

 

Sevgili okurlarım, değerli vatandaşlarım, doğruya doğru demek inancımızın muktezasındandır. “Muhakkak Allah doğrularla beraberdir” ayet, “Aleyhinizde de olsa doğruyu söyleyin”, “Kurtuluş doğruluktadır” ifadelerinin ikisi de hadis.

O zaman hayatımızın her aşamasında doğru konuşmak mümin olarak boyun borcumuzdur.

 

****

 

Türkçe dışındaki mahalli diller ilgi bekliyor!

 

Sevgili okurlarım, değerli vatandaşlarım, doğruya doğru demek inancımızın muktezasındandır. “Muhakkak Allah doğrularla beraberdir” ayet, “Aleyhinizde de olsa doğruyu söyleyin”, “Kurtuluş doğruluktadır” ifadelerinin ikisi de hadis.

O zaman hayatımızın her aşamasında doğru konuşmak mümin olarak boyun borcumuzdur.

 

Kürt vatandaşlarımız sadece kütçe konuştukları için nice nice hakaretlere mazur kaldılar,

Cumhuriyetin ilk yıllarında kimi Kürt vatandaşımız konuştuğu Kütçe kelime sayısı kadar para cezasına çartptırıldı,

Kimi vatandaşlarımız Kürtçe konuştuğu için ağzı burnu dağıtıldı,

Yetmedi 12 Eylül’ün cunta Anayasasıyla Kürtçe konuşma yasağı getirildi...

 

Şimdi bir empati yapın, siz sabah kalkıyorsunuz bir de bakıyorsunuz ki Türkçe konuşmak yasaklanmış, Allah aşkına siz delirmez misiniz?

Yani Kürt vatandaşlarımız öz vatandarında akla hayale gelmeyen sıkıntılar yaşadılar.

Ak Parti iktidarıyla Kürtler bir az nefes aldı, ilk aşamada HDP çözüm sürecini sabote etti, şimdi de MHP sorunun çözmesini engellemek için ikide bir Türkçülüğü öne sürüyor.Malumunuz eğer Kürt meselesi çözülürse bu iki parti kendiliğinden siyaset sahnesininin aktörü olmaktan çıkarlar.

Zaten bu iki parti bu ülkenin maddi manevi açıdan terakki etmesi için birer engeldirler. Çünkü siyasi açıdan ajandaları boştur.

“Ne mutlu türküm diyene” demekle, Atatürk’ün arkasında saklanmakla bu ülkeye bir şey kazandırmanın zamanı geçti.

 

Geçen sene yüz karası bir hadise yaşandı, namuslu bir yazar, bir yetkili Kürtlerin Araplardan sonra müslüman olan ikinci kavim  olduğunu lise 9.sınıf tarih dersine aktarmıştı, ne hikmetse MHP Genel başkan yardımcılarından biri Milli Eğitim bakanrılığına itiraz etti ve o reel bilgi kitaptan çıkarıldı. Bundan daha kaba bir müdahale var mı? Peki bizim öğrencilerimiz bilmese de dünya biliyor, bu bilgiyi niye kendi öğrencilerinizden gizliyorsunuz? Gel de kafa tasçı birine bunu anlat, anlatabilirseniz.

 

Atalrımızdan kalma bize veraset yoluyla Türkiye Cumhuriyeti kaldı, şu bozuk sistemi bize yabancıdır, sorunlarımızı çözmede yetersiz kalıyor.

Parlamentopmuz iyi çalışmıyor, halkın huzurunu düşünmektense partisinin iktidarda kalmasına endeksli siyaset yapan vekiller yüzünden meclis yok mesabesindedir.

Bir bakın bakayım şu Kürt meselesini kendine dert edip, bu konuda kafa yoran kaç vekil bulacaksınız?

Onun için bizim gibi vatandaşların konuşması lazım, dolayısyla diyorum ki ülke bütünlüğü içinde  Kürt meselesinin çözümüne yönelik bir plan projesi olmayan bir partiyi siyasi parti olarak bile görmeyin.

Hani bir söz var “var varanın, baykuşu çok olur viranenin” siz kendi sorununuzu ört bas edemezsiniz, etseniz de hasir altı olur, potansiyel bir sıkıntı olarak bir kenarda durur, yeri geldiğinde uyuyan hücre gibi harekete geçer.

 

Peki ne yapmak lazım?

 

İlk okul dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci sınıfta her yıl ülkemizdeki mahalli dillerden birinin zorunlu seçmeli ders haline getirelim.

 

Arapça, Kurmancça, Zazaca, Lazca, Tatarca, Boşnakça.. vs.

 

Çocuk bu derslerden birini muhakkak tercih etmelidir. İsterse 4 yıl boyunca aynı dersi alır, isterse bir sonraki yıl başka bir dersi seçer. Şayet yeterli öğretmen yoksa EBA marifetiyle ders verilir.Ders süersinin bir ders saati olması da yeterlidir.

Buyur size bir yol gösteriyorum, takip edersiniz etmezsiniz orası başka bir şey, ama bu iş nasıl olacak sorusunun cevabı size muğlak geliyorsa buyur yol bizden.

Haydi hayırlısı.

 

Eyüphan KAYA

Ortadoğu Uzmanı

02.06.2022, Diyarbekir

 

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.