Þu iki Bakan'dan beklentilerim var

30 Temmuz 2017 17:07 / 1323 kez okundu!

 

 

Ýktidar partisinin adý Adalet ve Kalkýnma Partisi dolayýsýyla bana göre Adalet bakanlýðý bir yana diðer bakanlýklar bir yana desem inanýn.

Artýk aðýzlara sakýz oldu; “kalkýnmaya bir diyeceðimiz yok, ama adalette sorun var” deniliyor.

Malum adalet bilfiil insanýn vicdanýna hitap ediyor. Bir olay sizi ilgilendirsin ya da ilgilendirmesin eðer bir haksýzlýk söz konusu ise insan mutsuz oluyor.

Abdulhamit Gül Bey gibi genç, dinamik, ehli vicdan bir hukukçunun Adalet Bakanlýðýn’a getirilmesi olumlu bir deðiþiklik olduðuna inanýyorum. Birkaç defa onunla yüz yüze bir araya geldim, onun gelecek vaad ettiðine kanaat getirmiþtim.

Eski Adalet Bakanýmýz da gayretle azimle çalýþýyordu fakat “her yiðidin bir yoðurt yiyiþi var” babýndan yeni bakanýmýzdan ekstradan bazý yenilikleri getirmesini bekliyoruz. Üstelik artýk gelenin gideni aratmamasý lazým.

Öncelikle ve özellikle sayýlarý 250 civarýnda olan ve kamuoyunda “Yusufiler” olarak bilinen FETÖ maðdurlarýnýn dosyalarýnýn yeniden açýlmasýný bekliyorum,

Hakim Savcýlarýn atanma usulüne bir yenilik getirerek en az 7 yýl avukatlýk yapan hukukçulardan Savcýnýn seçilmesi ve üç yýl Savcýlýk yapan kimselerden de Hakim seçilebilme yönteminin getirilmesini bekliyorum.

Mahkemenin oturma planýnda bir deðiþikliðe gidilerek Savcýyý mahkeme heyetinin hizasýndan indirip, avukatla eþ deðer bir duruþa getirmesinde fayda mülahaza ediyorum.

Mahkeme bir karar verirken; “Türk milleti adýna” diyor onu deðiþtirerek “Hak ve Adalet adýna” demesinde fayda mülahaza ediyorum.

Uzlaþma komisyonlarýnda çalýþabilmek için üniversite mezunlarýndan yeteri derecede kursa tabi olan kimselere imkan vermenizi bekliyorum ki ilk düþünce öyleydi sonradan deðiþtirildi, uzlaþma komisyonlarýna görev almada avukat olma þartýnýn getirilmesi komisyonlarýn verimini ve iþlevini sýnýrlandýrýyor.

Hasýlý kelam öyle çalýþmalar yapmalýsýnýz ki Abdulhamit Gül öncesi ve sonrasý Ak partinin adalet anlayýþý diye deðerlendirmeler olsun.

Numan Kurtulmuþ’un Kültür ve Turizm bakanlýðýna atanmasýný da hem hayýrlý buluyorum, hem de kendisinden beklentim var.

Uzun zamandýr Kültür ve Turizm Bakanlarýmýzýn piyasada kayda deðer bir çalýþmalarýný görmedik, Diyarbakýr’da Büyükþehir Belediyesinin geçen yýlýn verilerine göre bir yýlda ulaþtýðý genç sayýsý 56 bin iken Sivil Toplum Ýl Kültür Müdürlüðüyle birlikte ulaþýlan genç sayýsý 4 bin civarýndadýr, bu þehirde neden terör azýyor, anladýnýz mý?

81 Ýl Müdürlerinizin istifa dilekçesini alýn, þu anda müdür olanlar dahil þehirleriyle ilgili kýsa, orta ve uzun zamanda ne yapmak istediklerine dair stratejik eylem planlarýný isteyin.

6 ayda, bir yýlda ve iki yýlda ne yapmak istediklerini beyan etsinler ki ona göre görevlerine, tamam mý devam mý demek için elinizde bir ölçüt olsun, “eski tas eski hamam” kaðýt üzerinde devleti yürütmek kolay ama her geçen gün devletin de hükümetin de aleyhinedir.

Ýnsan Haklarý Cemiyeti olarak bir panel vermek için hafta sonu bir salon istedik “o gün teknisyeni getiremeyiz” gibi ilginç bir cevap aldýk.

Ben kahroldum, bu tür hesaplý kimseleri Kültür bakanlýðýndan uzaklaþtýrýn.

Özellikle ve öncelikle Ahmed-i Xani’nin Mem u Zin eserini ve Melayý Ciziri’nin divanýný, Þeyh Abdurrahman-ý Axtepe’nin Durretünnaim’ini, Üstat Bediüzzaman’ýn Uhuvvet risalesini lisede edebiyat dersinde yardýmcý kitap olarak kabul cevazýný getirerek barýþçýl bir adým atmanýzý bekliyorum. Ayrýca münevver Kürt þahsiyetlerinin hayatýný kitap haline getirmenizde fayda mülahaza ediyorum.

Özellikle imam hatip liselerinde okutulmasýnda fayda var.

Bir yenilik, bir arayýþ, bir hareketlilik gerekir diyor, baþarýnýzýn devamýný diliyorum.

 

Eyüphan KAYA

28.07.2017, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2017 17:33

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.