Özgür Düşünce Platformu: TkMM

14 Nisan 2015 20:34 / 1454 kez okundu!

 

 

Sevgili okurlarım TkMM Türkiye küçük Millet meclislerinin kısa adıdır. Bu oluşumların TBMM ile irtibatı var.

Nasıl mı? izah edeyim.

2008 yılında Abdurrahman Dilipak İle Şanar Yurdatapan bir araya gelerek müthiş bir proje düşünüyorlar.

Projenin içeriği şu: Her ayın ilk hafta sonu (Cuma-Cumartesi-Pazar) günlerinden birinde şehrin milletvekilleri, belediye başkanı ve STÖ temsilcileri bir araya gelip, biri ulusal diğeri yerel olmak üzere iki konuda fikir beyan edecekler. Daha sonra illerden gelen ulusal gündemle ilgili fikirler TkMM mutfağında Türkiye ortak paydası haline getirilerek, aynı ayın son çarşamba günü Meclis Koordinatörümüz önderliğinde o ay toplantıya katılan vekillerden birisiyle (parti sırasını da gözeterek) basınla paylaşıp, mecliste grubu bulunan partilerinin grup başkan vekillerine verilir. Bu şekilde özgür düşünen Anadolu dinamiklerinin gündemle ilgili ortak fikirlerini meclise taşırlar.

Bu meclisin kendine özgü örnek alınacak özellikleri var,

1- Herkese eşit yakınlık,

2- Her kesimden kimselerin meclise iştirak etmesi,

3- Katılımcıların üç saat boyunca toplantıyı terk etmemeye özen göstermeleri,

4- Karşılıklı atışmadan kaçınılması,

5- Milletvekillerine en son söz hakkı verilmesi, bu şekilde vekillerin vatandaşları daha bir can kulağıyla dinlemesi,

6- Hiç kimsenin düşüncesine engel konulmaması,

7- Kronometre eşliğinde herkese 5’er dakika söz verilmesi,

8- Eşitliğin tecelli ettiği yegane platformlardan biri özelliğini taşıması,

9- Herkesin konuşma özetinin ilgili şehrin sayfasında, aynı ayın aile fotoğrafıyla birlikte yer verilmesi,

10- Çalışmaların genellikle belediyenin salonlarında yapılarak, yerel yönetimlerle işbirliğinde ısrarcı olması,

11- En önemlisi ise “ön yargılar giremez” sloganlarının bu toplantılarda içselleştirilmiş olması…vb.

Kanaatim o ki; dünyada bir ilktir. İşin acı tarafı, bence TBMM bu meclislerden istenilen düzeyde yararlanamıyor. Yani bu meclisler Meclise aslında fahri danışmanlık yapıyorlar desem yerindedir.

Ayrıca 7 yıl önce 5 ilde başlayan bu çalışma bu gün 22 Anadolu illerinde gerçekleşiyor, bu illerin 20’si büyük iller olduğu düşünülürse ve aralarında İzmir, İstanbul, Ankara ve Kayseri gibi büyük iller olduğu göz önünde bulundurulursa neredeyse ülkenin yarısına tekabül eder kanaatindeyim.

Ben 2011-2014 yılları arasında DkMM girişimcisi olarak çalıştım. Dolayısıyla bu anlattıklarıma bizzat şahit oldum. Hatta 2014 Şubat ayında İslam İşbirliği Teştkilatı (İİT) toplantısında Bağdat’ta anlattım. Meclislerinizi sahipsiz bırakmayın, taşra ile meclisleriniz arasında daima bir bilgi akışı olsun ki, halkın sesi meclise yansısın, diye…

Kimisi diyor ki, “zaten vekiller sık sık illerine gidiyor ve STÖ ile diyalog halindedirler, buna ne gerek var”. Böyle diyenler kesinlikle TkMM çalışmalarının iç yüzünü bilemiyorlar. Baksanıza, Meclis Başkanına bile tam anlatamadık. 23 Nisan’da TBMM ziyaretimiz oluyordu, meclis başkanı sadece bir kere bizi ağırladı maalesef. Halbuki biz Meclis takvimine bağlı olarak yılda 9 toplantı yaparak Meclise katkıda bulunuyoruz.Dört gözle bizi beklemeleri lazımdı. Üstelik her girişimci kendi ilinin STÖ’ni temsilen Meclise gidiyor.

Eksik yanını sorsanız; Abdurrahman Dilipak belki de yoğun çalışmaları nedeniyle bir adım geride durdu ve Şanar’la TkMM bir anlamda özdeşleşti, ne demişler “At binenin, kılıç kuşananındır”. Bu aktif çalışmasından ve emeğinden dolayı Şanar Yurdatapan'ı kamuoyu huzurunda tebrik ediyorum. Mutfakta aktif bir çaba içinde olan Mutfak aşçılarını tebrik ediyorum.

Her ne kadar DkMM sorumluluğundan emekli olsam da, TkMM’nn destekçisi olmaya çalışacağım, bu yazım da bunun bir işaretidir. Bu gayretli aileyi tam anlatmam çok zor. “TkMM anlatılmaz, yaşanır”. Başarılarının devamını diliyorum. Bu meclis hepimizin, şehrinizde varsa katılmakta üşenmeyin.

Saygılarımla,

 

Eyüphan KAYA

09.04.2015, Diyarbakır

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2015 17:05

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.