İstişare Toplantısı oldu ama!

13 Ekim 2018 14:52 / 1560 kez okundu!

 

 

Yavaş yavaş gündeme gelen, kimisine göre danışma, kimisine göre istişare; her geçen gün daha da önem kazanıyor. Çünkü bu vesile ile başkasının aklından, bilgi ve tecrübesinden yararlanma imkanı hasıl oluyor. Onun için İslami bir düsturdur “istişare eden aldanmaz” deniliyor.

Bu amaçla Ak Parti Genel Başkan vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un şehrimize gelişi ile birlikte Sivil Toplum ve Kanaat insanları ile bir istişare toplantısı yapıldı.

 

****

 

İstişare Toplantısı oldu ama!

 

Yavaş yavaş gündeme gelen, kimisine göre danışma, kimisine göre istişare; her geçen gün daha da önem kazanıyor. Çünkü bu vesile ile başkasının aklından, bilgi ve tecrübesinden yararlanma imkanı hasıl oluyor. Onun için İslami bir düsturdur “istişare eden aldanmaz” deniliyor.

Bu amaçla Ak Parti Genel Başkan vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un şehrimize gelişi ile birlikte Sivil Toplum ve Kanaat insanları ile bir istişare toplantısı yapıldı.

Doğrusu hemen hemen her kesimden insanlar bu istişareye çağırılmıştı, bundan dolayı çağrıcı ekibi, tertip komitesini kutluyorum, ama sürenin yetersizliği bu istişareye gölge düşürdü.

250-300 kişinin katıldığı bu istişare toplantısına sadece 10 kişiye söz hakkı verildi. Üstelik bu konuşanlar arasında da salonun beklentilerine tercüman olacak bir konuşan olmadı.

Salonun hissiyatına tercüman olacak tarzda bir hazırlık yapmıştım, o da bana söz sırası gelmedi.

İyi ki bir dosya hazırlamıştım, Vekilimiz Ebubekir Bal beyin delaletiyle dosyayı Numan beye sundum ve çok önemli bilgiler içerdiğini şifaen hatırlattım. Şayet bana söz hakkı gelseydi de sadece dosyanın içeriği hakkında bilgi verecektim.

Peki o on sayfalık dosyada ne vardı derseniz, beraber bakalım.

Dosyada;

- 2011 yılı Temmuz ayında 51 ilden Sivil Toplumun seçtiği üçer delege ile özel davetliler ve basın mensuplarıyla birlikte,180 kişilik bir katılımla Doğu-Batı Kardeşlik platformunun gerçekleştirdiği “Ankara Buluşması”nın 15 maddelik deklarasyonu vardı,

- 2012 yılı Kasım ayında Mazlum-Der’in İznik’te gerçekleştirdiği Kürt Forumu'nun 12 maddelik deklarasyonu vardı,

- 2015 yılı 10 Ocak günü Diyarbakır Lizüz otelde 724 dernek ve 56 ulemanın İHH’nın ev sahipliğinde Kürtçe, Türkçe, Arapça olmak üzere üç dilde yayımladığı 18 maddelik “Barış için sesimizi yükseltiyoruz” sloganlı deklarasyon vardı,

- 2015 yılı Mart ayında 3500 derneğin seçtiği 600 delegenin Diyarbakır Mitani otelde iki günlük bir çalışma ile ortaya koyduğu 28 maddelik "İslami çözüm çalıştayı” deklarasyonu vardı.

Aslında Ak Parti bir önceki dönem Diyarbakır il başkanı Av. Muhammed Dara Akar’ın teklifi ile benim koordinatörlüğümde bölgenin 7 ilinden makul katılımcılarla 80 kişi ile Ankara’da Sivil Toplumun Temsilcilerinin nezaretinde bu dosyanın ışığında 2015 yılı Eylül ayında üç günlük bir çalışma yapıp, Anadolu insanının önüne makul bir barış ve huzur paketi koyup, memleketimizin selameti için  bir soluk borusu açacaktık.

Ankara’ya gittik, AK Parti'nin bazı yetkilileri ile görüştük, Mahir Ünal ve Abdulhamit Gül beye bayağı inandırıcı geldiği halde, Yalçın Akdoğan bizi pasif dinlemişti.

Sonradan bölgemizin bazı şehirlerinde başlatılan çukur ve barikat eylemleri artık öyle bir çalışmayı yapmama imkanını bizden aldı. Çünkü silahların konuştuğu bir ortamda söz para etmiyor.

O bilgi o tecrübe elimizde duruyor. O düşündüğümüz toplantıyı yapmak bu süreçte mümkün, belki daha da faydalı olacak diye düşünüyorum ve Numan Kurtulmuş beye de bu teklifte bulunacaktım, ama fırsatımız olmadı.

Zaman sorunu vardı, dolayısıyla istişare verimsiz geçti, ama ben bu çalışmanın yapılmasından yanayım. Her vatandaştan buna destek vermesini bekliyorum.

Kimin gücü ne kadar varsa, Ankara’da yapılan bir çalıştay ile 15 maddelik makul bir çözüm paketinin hazırlanıp külliyeye ve tüm siyasi partilere kamuoyu huzurunda açık ve şeffaf bir tarzda sunulmalıdır. Bu ülkenin yeni sistemi artık küçük iç sorunlarla vakit öldürmeye tahammülü yoktur.

Sakın ola umutsuzluğa kapılmayalım, “Bana ne”, “Sana ne” hiç demeyelim, bu tür meseleler hepimizi ilgilendiriyor. Siyasilere bu konuda yol göstermek, önlerini açmak boyu borcumuzdur.

Bilmekte fayda var diye paylaşıyorum, selam ve selametle kalın.

Siz siz olun selam ve duayı hayatınızdan eksik etmeyin gerisi teferruattır. 

 

Eyüphan KAYA

12.10.2018, Diyarbekir

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.