Evren sizleri çağırıyor

04 Nisan 2009 12:38  

 

Evren sizleri çağırıyor

Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), Galileo Galilei’nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıl dönümü olması sebebiyle 2009 yılı Dünya Astronomi Yılı olarak kutlanıyor. İşte tam da bu nedenle Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) da, önceki akşam çocuklar için hem eğlenceli hem de eğitici bir etkinlik düzenledi

İstanbul’da geçen perşembe akşamı Astronomi Şenliği gerçekleştiren TEGV, şenlikte planateryum (gezegen evi) kurdu. Galileo ve Güneş Sistemi hakkında sunumda yapılan şenliğe katılanlar göktaşı gözlemi ve teleskopla gökyüzünü inceleme şansını da yakaladı. TEGV, Astronomi Şenlikleri kapsamında 34 ilde yer alan etkinlik noktalarında çocukların gezegen evlerini ziyaret etmesini sağlayacak, düzenleyeceği seminer ve slayt gösterileriyle bu özel yıl hakkında çocuk ve gönüllülerini bilgilendirmeye devam ediyor.

400. yıl dönümü
Uluslararası Astronomi Birliği, Galileo Galilei’nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıl dönümü olan 2009 yılını “Dünya Astronomi Yılı” (DAY2009) ilan etti. UNESCO’nun da bu çağrıya ortak olmasıyla, Birleşmiş Milletler 20 Aralık 2007‘de DAY2009’u özel bir yıl olarak kabul etti. DAY2009'un en önemli amaçları arasında; astronomi bilimindeki gelişmelerin paylaşılması yoluyla, bu konudaki araştırma ve düşünce sürecinin anlatılması ve toplumun genelinde bilimsel bilincin geliştirilmesi, bilim eğitiminin iyileştirilmesi ve desteklenmesi, gökyüzüne ve dolayısıyla doğaya olan ilginin ve merakın artırılması ve bilim insanları arasındaki cinsiyet dengesinin teşvik edilmesi yer alıyor. 

Ayrıntılı bilgi www.tegv.org’da.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0