Ergenekon'da 11. Dalga Başladı

22 Ocak 2009 12:46  

 

Ergenekon'da 11. Dalga Başladı

13 ilde yürütülen operasyonlarda en az 26 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Gözaltına alınanlar arasında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ile araştırmacı Erhan Göksel de bulunuyor. Operasyonda 8 muvazzaf subay da gözaltında.

Ankara'da gözaltına alınanlar arasında ayrıca, Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Mecit Hazır ve Pevrul Kavlak, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce ve Süleyman Erdinç de bulunuyor. İstanbul'da ise gazeteci Ünal İnanç gözaltında.

Özbek emniyete götürüldü

Sabah saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerince evinde arama yapılmaya başlanan Türk Metal Sendikası Başkanı Özbek, aramaların tamamlanmasının ardından, evinden alınarak sivil plakalı bir polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü.

Mustafa Özbek evinden çıkarılırken, evin önünde bekleyen sendika üyesi işçiler, Özbek'e destek gösterisinde bulundular. Polis, yapılan arama sonucu bazı video kasetlere ve dokümanlara da el koydu.

Türk Metal Sendikası'na üye işçiler Özbek'in evinin önünde, "Özbek seninle ölüme gideriz", "Biz hepimiz Özbek'iz" 'Özbek'e uzanan eller kırılsın" şeklinde sloganlar attı.

Operasyonun başlangıcı

Soruşturmayı yürüten savcıların istemi ve mahkemenin kararı doğrultusunda, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bu sabah saat 05.00 itibariyle operasyona başladı.

20-30 kişilik gözaltı listesinin bulunduğu belirtilen operasyon, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, Isparta, Kahramanmaraş, Bursa, Tokat, Elazığ, Hakkari, Şırnak, Antalya, Iğdır, Sivas dahil 13 ilde gerçekleştiriliyor. Operasyonlarda yaklaşık 26 kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor.

Gözaltına alınanlar arasında 8 muvazzaf subay bulunuyor.

Operasyonun bu ayağında, "örgütün parasal kaynağı"nın arandığı; bu kaynağın başında da Türk Metal Sendikası olduğu ileri sürülüyor.

Savcılıkça sürdürülen teknik takibin ardından bugün düğmeye basıldı. Sendikanın Söğütözü'nde bulunan genel merkezinde, sabah saat 07.20'de başlayan arama sürüyor.

Diğer Ergenekon operasyonları arasında dikkati çeken bir detay, polisin çok geniş önlem almış olması. 100 kadar polis, Türk Metal Sendikası'nı kontrol altına aldı.

ANKARA

Soruşturması kapsamında Ankara'da 6 kişi gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten savcıların istemi ve mahkeme kararı doğrultusunda Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınanların Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve araştırmacı Erhan Göksel ile Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Mecit Hazır ve Pevrul Kavlak, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce ve Süleyman Erdinç olduğu kaydedildi.

Emniyet yetkilileri, gözaltılarla ilgili ev ve iş yeri aramalarının devam ettiğini belirterek, işlemlerin tamamlanmasının ardından gözaltına alınan 6 kişinin İstanbul'a gönderileceğini bildirdi.

Türk Metal Sendikası:

Türk Metal Sendikası'nın yanı sıra Sendika Başkanı Mustafa Özbek'in evi de aranıyor. Sendika Mali Sekreteri Mehmet Soyipek, Teşkilat Sekreteri İsmail Dursun ve Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Halime Aydın da arama çalışmalarına eşlik ediyor.

Aramayı sürdüren polisin sendika yetkililerinden genel merkez binasının yapı planı istediği öğrenildi. Polis, sendika çalışanlarının içeri girmesine izin vermezken, bazı çalışanlardan kilitli kapıların anahtarlarını aldı.

Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı Yavuz Gökçe, "Aramayı bekliyor muydunuz?" sorusunu, "Türkiye'de demokrasinin nereye götürülmek istendiğini herkes biliyor" diye yanıtladı. Gökçe, teşkilat, büro, muhasebe, basın ve sekreteryada 10 civarında bilgisayar bulunduğunu söyledi.

Avrasya televizyonu:

Bir diğer arama noktası da Avrasya televizyonu (ART). Burada bazı gazetecilerin gözaltına alındığı ifade ediliyor.

Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, aynı zamanda Avrasya televizyonunun onursal başkanı.

Ergenekon soruşturması kapsamnda daha önce gözaltına alınan ve serbest bırakılan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ile Emin Çölaşan, "muhalif kanal" ART'de program yapıyor.

Televizyonun, yayınlarında "Ergenekon'un bir Türk destanı olduğu"ndan bahsedilirken, dava ile ilgili "malum dava" ifadesinin kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Emniyet güçleri içeri giriş çıkışları kontrol altında tutuyor.

Mustafa Özbek'in evi

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in evinde arama yapılıyor. Özbek'in Beysukent'teki evine sabah saatlerinde gelen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri evde arama yapmaya başladı. Jandarma ekipleri de evin çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Mustafa Özbek'in oğlu Haydar Özbek, evin önüne çıkarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Olanların "ABD'nin direktifleri" sonucu gerçekleştiğini iddia eden Haydar Özbek, evdeki aramaya sabah saat 05.00'te başlandığını söyledi.

Evde olan babasının yanında avukatlarının da bulunduğunu anlatan Haydar Özbek, evdeki her şeyin arandığını dile getirdi. Haydar Özbek, "Ergenekon savcısı zatın talimatıyla geldiler. Gözaltına alma talimatı da var. Türkiye'de Türk olmanın suç olduğu bir dönem yaşıyoruz. Yakında Nejat Uygur'u da tutuklarlarsa şaşırmayın" dedi.

Haydar Özbek, babasının durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Batıkent:

Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde arama başlatıldı. Batıkent'teki merkeze gelen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polislerinin, sabah saatlerinde arama çalışmalarına başladığı öğrenildi.

İSTANBUL

Gazeteci Ünal İnanç da İstanbul'da gözaltına alındı.

BURSA

Bursa'da da Mustafa Özbek ile yakın ilişkisi bulunan bir kişi evinde arama yapıldı. Evin, soruşturma kapsamında Şırnak'ta gözaltına alınan bir askerin annesine ait olduğu öğrenildi. Evde bulunan yaklaşık 15 CD'ye el konulduğu, incelenmek üzere Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildiği öğrenildi.

ANTALYA

Antalya'dan bir emniyet amiri ile bir polis memuru da ifadesine başvurulmak üzere İstanbul'a getirildi. Operasyonda İbrahim Şahin'le irtibatlı suikast timi, 20 polis ve subayın da gözaltına alındığı ileri sürülüyor.

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı da gözaltına alınan bir başka isim.

BURSA

11'inci dalga operasyonda, Bursa'da da aramalar yapıldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ile yakın ilişkisi olduğu belirtilen bir kişinin Bursa'daki evinde arama yaptı. Ergenekon örgütlenmesiyle ilgili bu evde belge ve malzeme aranırken, gözaltına alınan olup olmadığına ilişkin bilgi alınamadı.

Bursa'nın İznik ilçesindeki bir evde de polis ekiplerince arama yapıldığı, söz konusu evin, gözaltına alınan bir zanlının annesine ait olduğu öğrenildi.

TOKAT

Tokat'ta Özel Harekat Şube Müdürlüğünde görevli bir polis memuru gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında Tokat Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'nde görevli polis memuru M.Ç'nin gözaltına alındığı bildirildi. M.Ç.'nin emniyetteki sorgusu sürüyor.

ISPARTA

Isparta'nın bir ilçesinde görev yapan bir subay aranıyor. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, soruşturma kapsamında Isparta'daki çalışmanın, bir subayın ifadesine başvurulmak üzere gözaltına alınması yönünde olduğu, ancak şu ana kadar subaya ulaşılamadığını kaydettiler.

Yetkililer, subayın, Isparta'ya bağlı bir ilçede görev yaptığını açıkladılar. Bu arada, soruşturma kapsamında Isparta ili dahilinde bir kazı yapıldığına ilişkin Emniyet Müdürlüğünde bir bilgi bulunmadığı bildirildi.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli üç polis memuru gözaltına alındı. Polis memurlarının emniyet müdürlüğündeki sorgulamaları devam ediyor.

HATAY

Hatay'da Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli M.D. adlı bir polis memuru soruşturma kapsamında gözaltına alındı. M.D.'nin sorgulanmak üzere İstanbul'a gönderileceği belirtildi.

ŞIRNAK

Şırnak'ta 4 subay gözaltına alındı. Gözaltındaki bir üsteğmenin İznik'teki evinde de arama yapılıyor. 


Anadolu Ajansı, CNN Türkçe televizyonu

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0