The Post

17 Ocak 2018 20:33 / 1040 kez okundu!

 

Her þey özgürce düþünmekle baþlar

Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Meryl Streep, Tom Hanks, Bruce Greenwood

 

Fikir özgürlüðü üzerine izlediðim her film yüreðimi buruyor. Tarafsýz bir yargýnýn fikirleri ve dolayýsýyla insanlarý özgürleþtirmesini kýskanýyor olabilirim. Veya insanlarýn inandýklarý, ellerinde kanýtlarý olan meseleler için mücadele edip, diðer insanlara duyurmasýný “hainlik” olarak nitelendirilmemesini, nitelendirenlerin de hukuk karþýsýnda kazanamamasýna özlem duyuyor olabilirim. Ýnsanýn kendini özgür hissetmesi, içi boþ hamaset palavralarýyla olamayacaðýný bildiðimden, yüreðim kararýyor kýsacasý. 


Konumuz sinemaya dönecek olursak “The Post” bizlere böyle bir öyküyü anlatýyor. Spielberg yeni Amerikan baþkaný döneminde iyice bulanýklaþan özgürlüklere karþý duruþunu bu filmle gösteriyor. Savunma Bakaný Robert McNamara 1945’den baþlayarak 1967’e kadar, Vietnam Savaþý’nýn neden kazanýlamayacaðýný 7000 sayfalýk bir rapor haline getirerek Kennedy olsun Johnson olsun çalýþtýðý dönem baþkanlarýna sunar. Her þey yolunda gidiyormuþ gibi davranan hükümetler asker göndermeye ve þehit vermeye devam eder. Bu dökümanlarýn basýnýn eline geçmesiyle muhafazakarlýðý ve özgürlüklere olan alerjisiyle bilinen Nixon yayýmlamayý engellemeye çalýþýr, yayýmlayan gazete yöneticilerini hapse atmakla tehdit eder.
Olay Washington Post gazetesinde geçiyor. Borsaya çýkarak sermayesini büyütmeye çalýþan yerel bir gazete olarak imtiyaz sahibi Kay Graham (Meryl Streep) ve yazý iþleri müdürü Ben Bradlee (Tom Hanks) hem sermaye piyasasýyla, hem de kaliteli gazetecilikle dengeyi saðlama uðraþý içindedir. Tam böyle bir dönemde ellerine geçen bu haberi yayýmlamak yürek ister. Uzun müzakerelerden sonra her þeyi göze alarak halka duyurmaya karar verirler. Sonuçta onlar ve onlarý destekleyen tüm özgür basýn kurumlarý yüce divana çýkarlar. 


Spielberg filmleri makine gibidir her þey týkýrýnda iþler tüm diþliler ayarýnda çalýþýr. Karþýlýklý diyaloglarýn aksiyon izlercesine seyirciyi sürüklemesi içimizdeki adalet ateþini yakmasý ancak onun gibi usta bir sinemacýnýn eseri olabilir. Meryl Streep bir kez daha harika. Bu kadýn her yýl unutulmayacak bir karaktere can veriyor ve hakkýyla Oscar adaylýðý alýyor. Hele haberin yayýmlanmasý için karar verilecek telefon konuþmasýndaki tereddütlerini yansýtan yüz ve beden ifadesi unutulacak gibi deðil. Hanks, ise haber için her türlü riske girecek gazeteci karakterinde bir kez daha mükemmel. 


Spielberg fantastik veya biyografik olsun tüm filmlerinde seyirciyi yanýna almayý baþaran bir usta. Oscar kazanýp kazanamamasý önemli deðil, yaptýðý her þey sinema belleðindeki yerini alacak kalitede.


“The Post” insaný etkileyen bir özgürlükler savaþýný anlatýyor. Gündemimize izdüþümü olan bu filmi kaçýrmayýn.

 

Emin YEÐÝNBOY

15.01.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.