Görevimiz Tehlike: Hayalet Protokolü

01 Ocak 2012 15:02 / 1799 kez okundu!

 


KOÞ TOM KOÞ
“Görevimiz Tehlike” serinin dördüncüsü ile aksiyon sinemasýnýn zirvesine ulaþýyor. Gerisi…

---------------------------------------------------------------------------------

GÖREVÝMÝZ TEHLÝKE: HAYALET PROTOKOLU

YÖNETMEN: BRAD BIRD

OYUNCULAR: TOM CRUISE, SIMON PEGG, PAULA PATTON, JEREMY RENNE

“Görevimiz Tehlike” serinin dördüncüsü ile aksiyon sinemasýnýn zirvesine ulaþýyor. Gerisi… Yok hepsi bu kadar. Anlatýlanýn bir ruhu yok. Sözde altmýþlý yýllara selam çakan bir öykü, iki binli yýllarýn aksiyon sinemasý ile harmanlanmýþ. Altmýþlý yýllarýn ajan filmlerinden aþina olduðumuz nükleer tehlike, gizli þifreler, Amerikan-Rus düþmanlýðý gibi kliþelerin þekillendirdiði senaryo ve hiç düþmeyen bir aksiyon temposu. Yetmiþli yýllarýn ortalarýndan itibaren TV’de izlediðimiz dizi ile sadece isim benzerliðinin ötesine geçemiyor. Lalo Shifrin imzalý kulaklarýmýzdan silinmeyen eþsiz müziði olmasa hiç aþina gelmeyecek. Geçmiþte diziyi izlemeyenler için çok fazla bir sorun yok. Sonuçta Tom Cruise liderliðinde bir aksiyon var karþýlarýnda. Dizinin en büyük özelliði olan ekip stratejisi ve dostluk iliþkilerinden zayýf da olsa yansýmalar mevcut. Bu durumu da ekibin teknolojik ustasý Banji karakterini oynayan Simon Pegg kurtarýyor. Sempatik ve dahi.

Bir döneme imza atmýþ TV dizilerinin beyazperde serüvenlerinde yarattýðý hayal kýrýklýklarýna alýþkýnýz. Ýlk “Görevimiz Tehlike” bu durumun tersine beklentileri olumlu yanýtlamýþtý. 1996’da Brian De Palma yönettiði ilk bölümde diziden gelen ruhu yakalamakta son derece baþarýlý idi. Prag ve Kiev gibi kentlerin geleneksel havasý altmýþlarýn casus filmlerinden anýmsadýðýmýz gizem ve soðukluðu barýndýrýyordu.

John Woo’nun Uzak Doðu esintili bol dövüþlü ve kovalamacalý ikinci bölümünden sonra üçüncüde JJ. Abrahams araya sýkýþtýrdýðý uzun romantik iliþki ile geleneksel havanýn çok dýþýnda kalmýþtý.

Brian De Palma, John Woo, J.J.Abrahams sonrasý dördüncüde animasyon dünyasýndan gelen Brad Bird yönetmen koltuðunda oturuyor. Animasyon filmlerden uzak duranlara bile sempatik gelen “The Incredibles-Ýnanýlmaz Aile”, “Ratatouille” gibi filmleri yönetmiþ olan Bird özel efektlerden çok fiziksel zorlamayý ön plana çýkaran aksiyon sahnelerinde iyi tempo yakalýyor. Çok fit gözüken Tom Cruise’un Dubai’de dünyanýn en yüksek binasýna týrmandýðý veya kum fýrtýnasý içindeki takip sahneleri gibi sekanslar oldukça iyi. Sorun arka arkaya sýralanan aksiyon sahnelerinin tüm hikayeyi ve ruhu saf dýþý býrakmasýnda. Aksiyon içine yerleþtirilen BMW, I-Phone gibi ürünlerin çok fazla göze sokuluyor olmasý ayrý bir sorun. Kötü adam kadrosunda Profesör Hendricks’i oynayan Ýsveçli Michael Nyqvist’de diðer bir sorun. Onun kötülüðü, neyi neden yapmak istediði gibi temel sorunlar hýzla geçiþtiriliyor kýsaca bir karakter olmak yerine karikatürize bir tipe dönüþüyor.

Görevimiz Tehlike ekibinin karakterleri birarada oldukça iletþimsiz ve ruhsuz duruyorlar. Ethan Hunt’a eþlik eden bilgisayar dâhisi Banji karakterinde Simon Pegg, sert kadýn Jane’de Paula Patton ve geçmiþi karanlýk Brandt’te Jeremy Renner ayný takým içinde baþka dünyalarýn insanlarý olmuþlar. Arada Pegg’in sempatik performansý olmasa daha da yabancý duracaklar.

Gittikçe "James Bondlaþan" “Görevimiz Tehlike”nin bir an önce geleneksel ruhunu yakalamasý umuduyla noktayý koyalým.


Emin YEÐÝNBOY

31.12.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.