Dünya’dan dört tane daha var

10 Ocak 2013 00:14  

 

Dünya’dan dört tane daha var

NASA’nın Kepler uzay teleskopu, çoğu Dünya ile aynı boyutlarda olan 461 yeni gezegen keşfetti. Bunlardan dördü “yaşama elverişli kuşakta” yer alıyor

NASA’nın “gezegen avcısı” Kepler uzay teleskopu, Samanyolu Galaksisi’nde çoğu Dünya ile aynı boyutlarda olan 461 potansiyel gezegen keşfetti. Bunlardan dördü bilinen yaşama uygun özelliklere sahip. Bilimciler, bu son keşifle birlikte, sadece Samanyolu Galaksisi’nde Dünya’ya yakın ölçülerde en az 17 milyar gezegen olduğunu belirtiyor. Keşfedilen dört gezegenin, yıldızlarına olan uzaklıkları sebebiyle yaşama elverişli olabileceği ifade ediliyor. NASA tarafından 2009 yılında uzaya gönderdilen Kepler teleskobu aracılığıyla gezegenleri inceleyen gökbilimciler, Dünya’ya benzer ölçülerdeki 461 gezegenden en az 10 tanesinin suyun sıvı halde var olabileceği “yaşanabilir kuşak”ta yer aldığını söylüyor. Gökbilimcilere göre, Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nde, her altı yıldızdan birinin yakın yörüngesinde Dünya büyüklüğünde bir gezegen bulunuyor.

Kepler astronomu Christopher Burke, ABD’nin California eyaletindeki Long Beach kentinde düzenlenen Amerikan Gökbilimsel Topluluğu konferansında keşiflerle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İkinci Dünya olabilir

İki yıl önce 1200 obje gözlemlediklerini belirten Burke, “Bir yıl sonra çok daha fazla gökcismi tesbit ettik. Çok sayıda küçük gezegen ile Dünya’nın boyutlarında ve daha da büyük gezegenler gördük. 22 aylık gözlemlerimiz sonucu 461 yeni gezegen adayı daha belirlendi” dedi. Burke, bu gezegenlerden birinin Güneş’e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde yer aldığını ve yapılan ölçümlerin “KOI 172.02” adı verilen gezegenin “İkinci Dünya” olarak tanımlanabileceğini söyledi. Burke, “Yaptığımız ölçümlere göre Samanyolu Galaksisi’ndeki Güneş’e benzeyen yıldızların yüzde 17’si ya da her altı yıldızdan biri, yakın yörüngesinde kayalık bir gezegene sahip. Samanyolu Galaksisi’nde 100 milyardan fazla yıldız bulunduğuna göre çevremizde en az 17 milyar kayalık dünya olabilir” dedi.

Milyonlarcası daha var

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden François Fressin ise Kepler’in sadece yörüngesinde bulundukları yıldızların önünden geçen gezegenleri tesbit edebildiğini, henüz keşfedilmemiş binlerce, hatta milyonlarca Dünya benzeri gezegen olabileceğine dikkati çekti.

Adını Alman gökbilimci Johannes Kepler’den alan, 1.03 ton ağırlığındaki Kepler uzay aracı, 7 Mart 2009’da Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılmıştı.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2013 00:29

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0